Actualitate

Ion Mereuta spune ca a gasit Declaratia de Independenta

Profesorul universitar Ion Mereuta, deputat in primul Parlament al RM, sustine ca a fost recuperata copia Dosarului N1175, R-2948, care contine Declaratia de Independenta a RM, inclusiv procesul-verbal al sesiunii extraordinare a parlamentului din 27 august 1991, cand a fost votata aceasta.

Potrivit lui Mereuta, dosarul din arhiva Parlamentului contine Legea N691-XII, privind „Declaratia de Independenta a R. Moldova”; copia textului „Declaratia de Independenta”, adoptata, cu votul a 277 de deputati din numarul total de 380, la 27 august 1991; continutul discursurilor presedintelui Mircea Snegur, a spicherului Alexandru Mosanu, ale deputatilor; votarea lor nominala pe circumscriptii si hotararea Parlamentului „Cu privire la Imnul de stat, „Desteapta-te romane”.

Ion Mereuta afirma ca „recuperarea acestor documente a fost posibila gratie patriotilor, care au sustras din foc si gunoiste documentele, in urma evenimentelor din 7 aprilie. Forte distructive, cointeresate au dorit sa stearga din memoria poporului nostru marele document al intemeierii statului R. Moldova”.

Amintim ca, dupa 7 aprilie, fostul presedinte Vladimir Voronin a declarat ca originalul Declaratiei de Independenta ar fi ars in timpul devastarii sediului Parlamentului. El a mentionat ca „originalul se pastra in arhiva Parlamentului, care a ars in proportie de 80%, iar copia Declaratiei se pastreaza la Presedintie”.

Totodata, in aceeasi perioada, deputatul comunist Mark Tkaciuk afirma contrariul: „Originalul Declaratiei de Independenta nu a ars, deoarece acesta e la Bucuresti”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *