Actualitate

Ion Muruianu, un executant docil al indicatiilor lui Voronin

Presedintele CSJ a contribuit la stoparea constructiei unui hotel de catre G. Stati

Presedintele Curtii Supreme de Justitie, Ion Muruianu, a executat indicatiile secrete ale ex-presedintelui Vladimir Voronin si ale guvernului comunist, rezulta dintr-un set de documente desecretizat sambata de actualul Executiv. Asta in timp ce Legea cu privire la statutul judecatorului interzice magistratilor sa desfasoare activitati cu caracter politic si sa colaboreze la activitati ce contravin juramantului de judecator.

Documentele desectetizate de guvern se refera la constructia unui complex hotelier cu restaurant si parcare auto subterana vizavi de SIS (str. Serghei Lazo) de catre firma „Mocomdo”, al carui fondator este omul de afaceri Gabriel Stati.

La 14 decembrie 2007, intr-o nota venita de la presedintie, semnata de Ion Morei, li se indica premierului V. Tarlev, directorului Agentiei constructii si dezvoltarea teritoriului V. Baldovici, procurorului general V. Gurbulea si presedintelui CSJ I. Muruianu „sa anuleze si sa interzica categoric constructia”, iar „daca nu se opresc – de pregatit la CSS (Consiliul Suprem de Securitate)”. La cinci zile, Tarlev cere „analize si actiuni eficiente” de la toate structurile vizate. La 24 ianuarie 2008, premierul a organizat o sedinta de lucru la guvern cu participarea lui Valeriu Gurbulea, Artur Resetnicov, Ion Muruianu, Sergiu Tatarov, Valentin Mejinschi, Vladimir Baldovici, Vladimir Postica si Grigore Baltag, dandu-le iarasi indicatii concrete „sa verifice minutios firma „Mocomdo” si „sa intreprinda operativ toate masurile care se impun”. Curtea Suprema de Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii trebuiau „sa monitorizeze procesul examinarii obiective a cauzei” si „corectitudinea actiunilor judecatorilor la examinarea anterioara a acestor cauze”.

Din documentele scoase de la secretul de stat mai aflam ca, la 26 decembrie 2007, Valentin Mejinschi, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si a Coruptiei (CCCEC), s-a grabit sa execute indicatiile secrete, pornind o cauza penala functionarilor de la Primaria Chisinau „pentru depasirea atributiilor de serviciu”. In aceeasi nota semnata de Mejinschi se indica faptul ca au fost purtate discutii cu Gabriel Stati, „care a garantat ca nu vor fi efectuate constructii”. La 11 ianuarie 2008, Tarlev ii raporta, „secret”, lui Voronin ca a rezolvat problema si constructia a fost stopata. Faptul ca operatiunea s-a incheiat cu „succes” vadeste rolul important pe care l-a avut in aceasta afacere si justitia condusa de Muruianu.

Ion Muruianu s-a nascut la 10 iulie 1956 in s. Oziornoe, reg. Ismail. A absolvit Facultatea de Drept a USM. Inainte de a fi votat de parlament presedinte al CSJ, pe un termen de patru ani, la 29 martie 2007, Muruianu a fost vicepresedinte al CSJ si presedinte al Colegiului economic al CSJ. Judecatorii spun ca, anterior, el a fost un simplu judecator la Judecatoria Buiucani, dupa care un timp foarte scurt – judecator simplu la Curtea Suprema, avansand destul de dubios in functiile alese de la CSJ.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *