Muzică

Ion Negură: „Am îndrăgit flautul de la tata”

A studiat la Liceul Republican de Muzică „C. Porumbescu” și Liceul de Muzică „G. Enescu” din București (clasa de flaut a profesorului Vasile Ganțelea), pe care l-a absolvit în 2000. În 2005 absolvă Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, clasa profesorului Ion Negură-senior. Este laureat al numeroaselor concursuri naționale și internaționale – deținătorul a circa 20 de premii și diplome. A evoluat cu toate orchestrele simfonice și camerale din Chișinău – ca solist și în componența lor, precum și în formații de muzică ușoară. A cântat în prima componență a Formației „Millenium”. A concertat în 38 de țări, inclusiv în Coreea de Nord, unde, în 2003, a luat cupa de aur la un festival-concurs internațional. În 2009- 2012 a făcut studii postuniversitare la Paris, Franța. În prezent, este solist-instrumentist în Orchestra Națională de Cameră a Sălii cu Orgă din Chișinău.

Ion Negură face parte dintr-o numeroasă dinastie de artiști și profesori de muzică, al cărei exponent principal este tatăl său, profesor la Liceul Republican de Muzică „C. Porumbescu” din capitală, care a format și conduce cea mai bună clasă de nai din lume – Ion Negură-senior.
În 1994, împreună cu tatăl său și fratele (naistul Ștefan Negură) au cântat la Polul Nord, reprezentând R. Moldova într-un proiect cu transmisiune televizată pe toate canalele lumii. Din 2008, este solist-instrumentist al Sălii cu Orgă. Totodată, își continuă activitatea pedagogică la Liceul „C. Porumbescu”, Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

„De fapt, la Liceul „C. Porumbescu” suntem patru din familia noastră: tata și fratele meu predau naiul, eu – flautul, iar sora mea, Elena – cobza”, ne povestește Ion Negură-junior.

La Paris, în vara lui 2012, a avut un concert de flaut în Sala Alfred Cortot. Pe parcursul anului, a susținut recitaluri în diverse săli și catedrale ale Parisului.

„Deocamdată sunt la Chișinău. Anul viitor, voi pleca într-un turneu în Franța și Germania, unde voi concerta împreună cu colegii mei care activează peste hotare. Flautul l-am îndrăgit datorită tatălui meu, care este flautist, dar și naist, absolvind, de două ori, Institutul de Arte „G. Musicescu” (mai întâi la flaut, apoi la nai), reorganizat mai târziu în Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Visez să-mi continui studiile la Academia de Arte din Strasbourg și să-mi fac doctoratul la Paris”, ne spune Ion Negură.

Pe 11 decembrie, începând cu ora 18.00, el va susține un recital de muzică academică la Sala cu Orgă din Chișinău, fiind acompaniat de pianista Olga Iuhno. În program sunt incluse piese de Bach, Kuhlau, Dutilleux și Reinicke.

Nouă nu ne rămâne decât să-i dorim virtuozului flautist multă sănătate și succese și să cucerească în continuare spectatorii de pe toate meridianele lumii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *