Actualitate

Ion Niculita, profesor universitar, doctor habilitat in istorie

Ion Niculita, seful Catedrei de arheologie si istorie antica a Facultatii Istorie si Filosofie a USM, s-a nascut la 27 mai 1939 in comuna Zarnesti, judetul Cahul, in familia lui Timofei si a Anei Parvan (ruda cu marele arheolog Vasile Parvan). A facut studii la Facultatea de Istorie a USM (1958-1963), iar dupa absolvire a parcurs toate treptele stiintifico-didactice universitare, de la asistent pana la profesor universitar.

Intre anii 1968-1971 este doctorand la Catedra de arheologie a Universitatii „M. Lomonosov” din Moscova, unde isi sustine teza de doctorat – „Geto-dacii din sec. IV-III de la Est de Carpati”. Ulterior, la aceeasi institutie isi sustine si teza de dr. habilitat, cu tema „Tracii septentrionali in sec. VI-I i. Hr.”. Este autorul a sase monografii, cinci manuale si peste 150 de articole stiintifice publicate in revistele de specialitate din tara si de peste hotare, fondator al unei scoli stiintifice de cercetare a civilizatiei tracilor la nord de Dunare. Ocupa functii administrative in cadrul Facultatii de Istorie, inclusiv cea de decan. A condus numeroase expeditii arheologice nationale si internationale. Este cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”.
Cu ocazia jubileului de 70 de ani, TIMPUL ii ureaza activitate rodnica in continuare si ii adreseaza traditionalul: La multi ani!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *