Dacă nu ar cânta o zi, nu ar putea trăi, spune Artistul Emerit al R. Moldova, Ion Paladi, care, de câțiva ani, topește inimile românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Într-un interviul pentru TIMPUL, el relatează despre cum a reușit să-și facă o carieră muzicală, cum a ajuns pe cele mai importante scene profesioniste din România și de ce acceptă să cânte pentru politicieni.
- Dle Paladi, se știe că evoluați mai mult peste hotarele R. Moldova, în special în România. De ce acasă cântați mai puțin?
- Într-adevăr, de ceva timp mă aflu mai mult în România sau chiar în toată Europa. Nu știu dacă, din fericire sau din păcate, mi-am dorit întotdeauna să cânt pentru publicul de peste Prut. Inițial, voiam să devin artist național și să cânt pe scena mare a Palatului Național. Dar după ce am ajuns acolo, mi-am dorit să mă orientez spre o altă piață și desigur că am ales România. Este foarte greu să te impui pe piața din România, pentru că există foarte mulți, probabil mii de artiști de muzică populară. Eu însă mi-am atins scopul și astăzi sunt unul dintre cei mai solicitați artiști, care interpretează acest gen de muzică.
- Rezultatul merită efortul?
- Acum online-ul este la putere și el înseamnă un câștig mai mare. Un concert postat pe Youtube, de exemplu, astăzi sau peste cinci-zece ani va aduce mai mulți bani decât câteva difuzări la un post de televiziune.
- De ce, la concertul din București, ați ales genericul ,,La frați nu se pun hotare”?
- Așa se numește o piesă pe care o cânt în duet cu Cristian Pomohaci și care are un mesaj profund și patriotic. În ea spunem încă o dată sus și tare că „La frați nu se pun hotare”, deoarece suntem un neam, un sânge și vorbim aceeași limbă română. Mai mult, cred că acest generic se potrivește foarte bine cu Anul Centenarului.
- Prin târgul nostru se vorbește de ani buni că artiștii sunt oameni săraci. Din ce obțineți dvs. mai mult profit: din concerte sau din ceremoniile la care cântați?
- Dacă doi sau trei ani în urmă, evenimentele mele aveau loc în proporție de 50 la sută în România și 50 la sută în R. Moldova, din acest an concertele de acasă cred că reprezintă doar vreo 10%. Aici cânt doar la spectacole mari de la Palatul Național sau de Festivalul Mărțișorului. Dacă ai un nume și oamenii te iubesc, câștigi bine și la concerte, și la ceremonii.
- Pentru că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la târg, ați avut parte, în timpul ceremoniilor, de momente amuzante sau neplăcute?
- Într-adevăr, fiecare ceremonie este deosebită și frumoasă în felul ei, începând de la miri și până la lăutarii care fac cheful. Eu cânt la nunți de la 11 ani, alături de tatăl meu. Am prins perioada aia când nunțile se jucau prin corturi, pe timp de iarnă, și răciturile înghețau pe masă. Au fost multe momente hazlii. Țin minte că eram atât de mic, încât nu mă vedeam de după masă și, la un moment dat, s-a apropiat un domn, care mi-a luat microfonul de la gură, ca să vadă dacă chiar eu cânt sau casetofonul. (râde)
- Președintele Igor Dodon susține că artiștii ruși Oleg Gazmanov și Denis Maidanov au cântat gratis la concertul organizat de socialiști pe 8 mai. Ați accepta să cântați și dvs. în asemenea condiții?
- Nu cred în ceea ce se spune. Odată ce e vorba despre concerte politice, întotdeauna este remunerare. Eu nu aș accepta niciodată să cânt pentru politică gratis, mai ales pentru Partidul Socialiștilor.
- Dacă Dodon v-ar acorda o diplomă de onoare, ați accepta?
- Domnul președinte Dodon niciodată nu mă va invita ca să-mi dea diplome de onoare. Nu cred că ar avea plăcerea să discute cu mine, pentru că avem viziuni diferite.
- Cum îmbinați cariera muzicală cu familia?
- Este foarte greu să fii artist, pentru că mereu ești plecat de acasă, departe de cei dragi. Mai mult de șase luni pe an sunt plecat, dar când revin, acord tot timpul liber familiei mele, îndeosebi, băiețelului meu, Lucian. Mă strădui să împac cariera cu oamenii dragi, dar tot familia este pe primul loc în viaţa mea.
- Toţi artiştii se confruntă și cu momente grele în carieră. Cum vă influenţează pe dvs. acestea?
- N-aş spune că m-am confruntat cu momente grele în cariera mea. Din contră, am întâlnit foarte mulți oameni care mă ajută și mă susțin. Aici e vorba și de norocul pe care îl am, pentru că mă consider un om norocos. Niciodată nu m-am gândit să renunţ la cântec, chiar dacă mi-aș dori să am şi un business mic, de familie. Oricum, nu poți trece peste ceea ce îți este dat de la Dumnezeu. Muzica este în sângele meu și, dacă nu aș cânta o zi, cred că nu aș putea trăi.
Daniela Petcu,
stagiară
|
Liderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul regimului de la Tiraspol minte în legătură cu cele 1800 de doze de vaccinuri pe care Chişinăul urmează să le trimită regiunii transnistrene. Cele 1800 de doze fac parte din lotul pe care Republica Moldova le-a primit drept donaţie din partea României, însă...
( ) Citeşte tot articolul