Afaceri

Ion Sturza investeşte 1,2 mln. euro într-o librarie on-line

„Estimam ca în patru-cinci ani să amortizăm investitia”, mai afirmă omul de afaceri. Libraria on-line lansată în variantăa beta se numeşte Elefant.ro, iar suma de 1,2 mln. euro necesară pentru primul an de funcţionare este susţinută de „Greenlight Invest”, unul dintre fondurile de investiţii controlate de Ion Sturza. „Îmi este greu să definesc ce este mai întâi www.elefant.ro: un proiect comercial sau un serviciu cultural indispensabil. În condiţiile în care avem în România oraşe fără nicio librarie (de exemplu, Găeşti, Adjud, Abrud, Roşiorii de Vede) sau oraşe în care librăriile îşi restrâng activitatea şi rezistă cu greu (Oradea, Alexandria, Focşani, Tulcea, Medgidia, Slatina) este important ca accesul la lectură să fie susţinut”, spune Ion Sturza.

Publicul pe care librăria îl ţinteşte este cel între 23 şi 55 ani cu venituri medii şi superioare, tinerii care îşi fac documentarea online pentru proiectele şcolare, părinţii care achizitionează sezonier manuale, literatură obligatorie de studiu, auxiliare, pentru fiecare dintre cele trei segmente, fiind creată o strategie diferenţiată. Librăria conţine în prezent aproximativ 10.000 de cărţi, iar echipa editorială este condusă de Virginia Costeschi (fosta Lupulescu), cea care a condus şi ediţia în limba româna a „New York Times Book Review”.

Piaţa de carte din România a fost estimată în 2009 la aproximativ 80 de mln. euro, iar Bucureştiul reprezintă aproximativ 70% din acest segment, ceea ce face ca accesul on-line pentru achizitionarea de cărţi să fie o importantă oportunitate de afaceri, mai notează „Wall-Street”.

Vânzările de carte din România sunt de patru ori mai mici decât cele Ungaria şi aproximativ egale cu cifra de afaceri a unei singure edituri din Marea Britanie.
Deşi pe termen mediu şi lung există un potenţial semnificativ de dezvoltare, pentru 2010 se estimează o scădere a pieţei de carte cu circa 30-40% faţă de 2009.

După „Wall-Street”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *