Moldova

Ion Sturza: Pentru anul 2016 se conturează situaţia din 1998

Pentru anul 2016 se conturează situaţia, în special criza economică, din anul 1998. Despre aceasta a comunicat premierul desemnat, Ion Sturza, la întâlnirea cu reprezentanţii şi membrii asociaţiilor oamenilor de afaceri.

Ion Sturza le-a spus oamenilor de afaceri că e nevoie de o politică fiscală previzibilă şi stabilă. „Aş analiza foarte atent posibilitatea de a reduce povara fiscală, inclusiv TVA-ul, cu 2 puncte procentuale. Aş interzice prin lege ca Ministerul Afacerilor Interne şi Procuratura să poată interveni la agenţii economici. Eu mă uitam cu stupoare că MAI are timp cu mascaţii să intre la o fabrică de ouă ca să verifice ştampilele”, a spus candidatul la funcţia de premier.

Situaţia proastă din sectorul bancar este în mare parte din vina Băncii Naţionale, mai spune Ion Sturza. „Pentru noi este foarte important să avem o conducere legitimă a Băncii Naţionale, profesionistă în primul rând. La BNM trebuie să ai sedimentat un pic de înţelepciune şi de experienţă. Trebuie reîntorşi banii în economie, iar băncile să fie impuse să „caute” agenţi economici pe care să-i finanţeze”, a opinat candidatul.

Ion Sturza a menţionat că nu i-ar plăcea să se ducă să se „umilească” în faţa instituţiilor internaţionale de finanţare cum a făcut-o în 1998-1999, dar nu sunt alte şanse pentru a creşte economia ţării. „Teoretic, în condiţii ideale, am putea spera în 2016 la aproximativ 200 de milioane de dolari asistenţă directă la buget, mă refer la creditul românesc, bani de la Banca Mondială etc. Dacă să presupunem că avem un Guvern, că relansăm discuţiile cu instituţiile financiare, prin lege aş obliga Guvernul ca banii din asistenţa externă care i-am primi anul viitor să se ducă în activităţi economice. Dar nu haotic, ci în obiectele mari de infrastructură cum ar fi interconectările energetice, infrastructura drumurilor etc.”, a comunicat premierul desemnat.

Ion Sturza a fost desemnat în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru pe 21 decembrie. Pe 4 ianuarie va avea loc şedinţa specială a legislativului în cadrul căreia Ion Sturza va cere vot de încredere pentru Cabinetul de miniştri. Pentru a fi învestit în funcţie acesta are nevoie de minimum 51 de voturi.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *