Cultură

Ion Tighineanu: Vrem ca în societatea noastră să existe şi cultura tehnologică

L-am întrebat pe profesorul Tighineanu ce presupune această conferinţă internaţională şi de ce e atât de importantă. „Pentru un savant, este esenţial să răspundă chemării timpului. Iar astăzi timpul ne spune să ne implicăm în realizarea proiectelor multidisciplinare şi să ne unim eforturile în diverse domenii, ca să rezolvăm probleme de importanţă majoră pentru societăţile în care trăim şi activăm. În cazul conferinţei de la Chişinău – la care au fost recepţionate 125 de rapoarte ale savanţilor din 17 state – e vorba de păstrarea şi fortificarea sănătăţii. Această problemă nu are hotare şi e mereu actuală”.

Cât priveşte nanotehnologiile – o noţiune încă ciudată pentru foarte mulţi dintre noi -, Ion Tighineanu e convins că fără acestea progresul tehnic şi ştiinţific nu mai este posibil, inclusiv în ştiinţa medicală. „Faptul că acest for se va desfăşura în incinta USMF nu e deloc întâmplător. Acolo, fizicienii şi chimiştii vor putea discuta cu experţii din medicină şi chiar vor putea iniţia proiecte comune”. Conferinţa mai are un satelit important – Şcoala de vară în nanotehnologii şi inginerie biomedicală, unde au fost selectaţi prin concurs 30 de tineri de la mai multe universităţi, întreprinderi şi de la AŞM, aceştia participând la cursul de nanotehnologii şi inginerie biomedicală. Scopul acestei şcoli e de a pregăti cadre de nivel internaţional în aceste domenii: „Odată cu integrarea noastră în spaţiul european de cercetare, vor veni investitori, vor apărea firme mixte – deci, noi pregătim teren pentru anii ce urmează… Vrem să implementăm o cultură tehnologică în societatea noastră, căci viitorul se va baza pe tehnologii avansate şi pe nanotehnologii”.

Care sunt ţintele cercetătorilor de la AŞM şi cât de ambiţioase sunt ele? Profesorul Tighineanu recunoaşte că în prezent el şi colegii săi lucrează la proiecte finanţate de diverse structuri din Occident. „Este vorba de elaborări de dispozitive în baza nanomaterialelor şi nanofirelor. Totodată, Institutul Inginerie Electronică şi Nanotehnologii, împreună cu Universitatea Tehnică, au elaborat o serie de electronici doar pentru medicină. Ele sunt în curs de testare, însă există deja şi certificate de înregistrare ale acestor dispozitive”.

Totuşi, chiar dacă efortul savanţilor prinde contur, e nevoie de investiţii pentru ca aceste dispozitive să fie produse la scară industrială. „Aici ar fi cazul să vină şi statul cu un fond de risc, este convins Ion Tighineanu. În toată lumea, pentru inovatori – care prezintă un element de risc – se creează condiţii speciale. Fără finanţare nu ai şanse să produci la scară industrială. Conferinţele internaţionale ne ajută să promovăm aceste inovaţii pe piaţă, oricum însă, este nevoie şi de susţinerea statului”, a conchis savantul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *