Cultură

Ion Ungureanu a devenit doctor honoris causa al ASM

Pe 31 august, la Academia de Stiinte a Moldovei a avut loc o ampla manifestare consacrata Zilei Limbii Romane. Ea a fost organizata de Consiliul suprem pentru stiinta si dezvoltare tehnologica al ASM si Senatul Universitatii de Stat din Moldova.

Sedinta a fost prezidata de presedintele ASM, acad. Gheorghe Duca. In discursul sau, el a mentionat ca manifestarea are mai multe semnificatii – toate de o puternica simtire si trairea sufleteasca -, ea fiind „un omagiu adus Limbii, prin cinstirea purtatorilor ei si a personalitatilor acestui neam, care au contribuit substantial la valorificarea si imbogatirea Limbii sfinte”.
In aceeasi atmosfera festiva, eminentului om de cultura si arta Ion Ungureanu i-au fost inmanate insemnele de doctor honoris causa, distins cu acest titlu pe 26 martie curent de catre Consiliul suprem pentru stiinta si dezvoltare tehnologica al institutiei. In continuare, reputatul regizor si actor a prezentat discursul „Oratio gratitudinis – teatrul si limba literara in R. Moldova”.

Amintim ca Ion Ungureanu s-a invrednicit de acest titlu onorific la propunerea academicienilor Ion Druta si Eugen Doga. Demersurile pe marginea propunerii au fost facute de Institutul patrimoniului cultural si Sectia de stiinte umanistice si arte a ASM, care au prezentat argumentele de rigoare: pentru contributii substantiale aduse la dezvoltarea artei teatrale, in calitate de actor si regizor, promovarea culturii nationale in afara hotarelor republicii”.

Un alt aspect important al evenimentului festiv l-a constituit interventia scriitorului Ion Hadarca. El a propus candidatura regretatului poet Grigore Vieru, post-mortem, la Premiul International „Herder”. In alocutiunea sa, rectorul USM, prof. Gheorghe Ciocanu, in numele Senatului institutiei, a sustinut aceasta initiativa.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *