Actualitate

Ion Varta: Primul val al deportărilor este documentat insuficient

Potrivit istoricului, spre deosebire de primul val, celelalte două mari valuri – din iulie 1949 și aprilie 1951 – sunt descrise în toată complexitatea. „Am putea continua această documentare în arhivele Federației Ruse, numai că în ultimul timp s-a vehiculat informația că se distrug arhivele”, a spus Ion Varta.

Istoricul afirmă că multe dintre persoanele deportate până la urmă nu au reușit să-și recupereze echivalentul bunurilor de care au fost deposedați, unii au semnat așa-zise acte privind exproprierea, dar, de fapt, au fost jefuiți la propriu. „O parte au revenit în localitățile de baștină, dar n-au avut dreptul să-și recupereze casele pe care le-au construit prin trudă cinstită”, a mai spus Ion Varta.

Valentina Sturza, președintele Asociației foștilor deportați și deținuți politici, spune că au mai rămas în viață peste opt mii de foști deportați și deținuți politici. Anul acesta a reușit să obțină de la Guvern o majorare de 300 de lei la indemnizația anuală care le este acordată. Astfel, fiecare dintre ei, începând cu luna iulie, vor primi câte o mie de lei. „Îmi pare rău că Guvernul n-a găsit mai mulți bani”, afirmă Valentina Sturza.

Ea a mai spus că din bugetul de stat au fost alocați peste șase milioane de lei pentru construcția Muzeului deportaților, dar acesta este neîncăpător pentru toate exponatele existente.

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, au fost deportate peste 22 de mii de persoane.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *