Cultură

Iraida Ciobanu: „Îmi place mult peisajul, natura în orice anotimp al anului”

A absolvit Școala de Pictură „A. Șciusev”, clasa prof. Sergiu Galben (1970), Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” (fosta Școală Republicană de Arte Plastice „Ilia Repin”), clasa profesorilor Stanislav Babiuc și Alexandru Grigorașenco (1980), Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova (1989), Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „I. Creangă”, clasa profesorilor Ion Croitoru, Tudor Macari și Tudor Golenco (2005), masterat, Arta Plastică, UPS „I. Creangă”, clasa prof. Eleonora Barbas (2006), doctorat, Academia de Științe a Moldovei, conducător științific – Tudor Stăvilă. În prezent este profesoară de pictură. A participat la mai multe expoziții de pictură naționale și internaționale. 

Iraida Ciobanu și-a făcut debutul în pictură la o expoziție națională din orașul Tighina, în 1989. În 2008 a fost nominalizată la „Saloanele Moldovei”, Chișinău-Bacău, iar în 2009 devine membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. A avut expoziții personale la Liceul Teoretic „A. I. Cuza” din Chișinău (1988 și 2009), Muzeul de Arte din Piatra-Neamț, România (1993), Muzeul de Istorie al Moldovei (2005) și la Cinematograful „Odeon” (2009). A participat la expoziții de grup la Centrul Expozițional „C. Brâncuși”, la Teatrul de Operă și Balet, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Filarmonica Națională „S. Lunchevici”, Casa Limbii Române, Centrul Cultural al Ambasadei Ucrainei, în orașul Câmpulung, România ș.a. Are lucrări în colecții private în Israel, Portugalia, Germania, R. Moldova, România, Italia, Ucraina, Polonia și Spania. 

„În fiecare vară particip la diverse tabere de creație, care-mi dau motiv de inspirație și schimb de experiență. Mă bucur că am avut onoarea să pictez alături de asemenea mari maeștri ai artelor plastice precum Vasile Cojocaru și Eleonora Romanescu. În ultimii ani fac o serie de picturi, naturi statice, precum și lucrări de gen, pe care am numit-o „Concentrice”. Fiind născută în inima codrilor seculari, îmi place să pictez peisaje de primăvară, să redau bogăția coloritului cu amprentele sale. De altfel, cromatica picturilor pe care le fac poartă amprenta baștinei mele”, ne povestește Iraida Ciobanu.

În prezent, la Institutul Patrimoniului Cultural al AȘM, ea își face teza de doctorat cu tema „Natura statică în artele plastice din Moldova”. Pe 4 iulie, ea va inaugura la Centrul Expozițional „C. Brâncuși” o expoziție cu genericul „Gânduri matinale”. Aici pictorița va prezenta peste o sută de lucrări ale sale. „La vară vreau să călătoresc în Italia, la Veneția, să redau pe pânză albăstrimea străzilor pline de apă, și să revin cu impresii și cu forțe noi de muncă. Viața artistului este în permanentă căutare, iar dragostea de viață – o mare sursă de inspirație și călătoriile fac parte din ea. Toată viața lucrez profesoară de pictură la Liceul Teoretic „A. I. Cuza” și la Universitatea de Stat din Tiraspol. Tânăra generație mă inspiră și îmi dă noi repere pentru viitoarele lucrări. Problema mea de studiu la moment este de a pătrunde în esența lucrurilor, utilizând o tehnică pastuoasă a vopselelor de ulei. Îmi place mult peisajul, natura în orice anotimp al anului”, ne-a mai spus Iraida Ciobanu.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *