Externe

Iranul ameninţă că atacă bazele militare americane din Orientul Mijlociu, dacă SUA insistă cu sancţiunile

„În cazul în care Statele Unite insistă cu sancţiunile, ar trebui să îşi mute bazele militare la cel puţin 1.000 de kilometri de frontierele Iranului şi să aibă atenţie, căci ar putea plăti un preţ mare", a afirmat generalul Mohammad Ali Jafari, comandantul Gardienilor Revoluţiei iraniene, potrivit site-ului agenţiei Tasnim.

„Iranul a devenit o mare putere regională şi chiar mondială, sub îndrumarea spirituală a Revoluţiei iraniene şi datorită forţei armatei şi a rachetelor", a adăugat oficialul iranian.

Statele Unite au baze militare în apropierea frontierelor Iranului, în Qatar, în Kuwait şi Bahrain.

Administraţia Donald Trump a impus marţi noi sancţiuni Iranului, din cauza programului balistic al regimului islamist de la Teheran. În replică, preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a atras atenţia că sancţiunile americane încalcă acordul nuclear semnat de Iran cu marile puteri.

Iranul s-ar putea retrage din Acordul nuclear semnat cu marile puteri, din cauza încălcării tratatului de către Administraţia Donald Trump, care contestă documentul, a avertizat marţi ministrul iranian de Externe, Mohammed Javad Zarif, citat de site-ul israelian DebkaFile.com. "Dacă observăm vreo încălcare majoră a acordului de către SUA sau vreo neperformanţă semnificativă, atunci Iranul are şi alte opţiuni, inclusiv retragerea din acord", a declarat Mohammed Javad Zarif într-un interviu.

Administraţia Donald Trump contestă acordul nuclear cu Iranul, acuzând regimul islamist de la Teheran că "nu respectă spiritul tratatului". Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul. Administraţia Donald Trump a anunţat în aprilie o evaluare pe tema efectelor relaxării sancţiunilor impuse Iranului.

Uniunea Europeană respectă evaluarea Administraţiei Donald Trump privind acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, dar aminteşte că este vorba de un document internaţional, care "nu aparţine unei singure ţări", a afirmat săptămâna trecută Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

„Acordul nuclear nu aparţine unei singure ţări, aparţine comunităţii internaţionale", a declarat Federica Mogherini într-o conferinţă de presă organizată alături de Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei. "Avem responsabilitatea de a ne asigura că acordul va continua să fie implementat", a insistat Federica Mogherini, amintind că tratatul este susţinut de Naţiunile Unite.

Mediafax 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *