Internațional

Iranul ar putea închide strâmtoarea Ormuz, pe unde trece o treime din petrolul lumii

Exerciţiul, numit "Velayat 90", ar putea aduce vasele iraniene în apropierea celor ale SUA. Al Jazeera scrie că "Velayat" înseamnă supremaţie, în persană, fiind de asemenea un titlu onorific purtat de ayatolahul Ali Khaamenei, liderul suprem al Iranului.

Zona strategică se întinde pe 2.000 km, între Oceanul Indian şi golful Aden, aproape de Marea Roşie, notează sursa.

Exerciţiul reprezintă cel mai recent semnal de putere a Iranului, venit chiar în timp ce comunitatea internaţională critică programul nuclear al ţării. Occidentul se teme că Iranul ar putea dezvolta arme nucleare, în timp ce Teheranul se apără, spunând că programul are numai "scopuri paşnice".

Amiralul Habibollah Sayyari, şeful marinei iraniene, spune că exerciţiul este susţinut pentru a arăta "curajul şi capacităţile defensive" ale ţării. "Pentru a-şi arăta puterea, marina trebuie să fie prezentă în apele internaţionale. Este necesar să demonstrăm capacităţile de apărare ale marinei iraniene", a declarat Sayyari.

El a precizat că în exerciţiu vor fi implicate submarine, lansatoare de rachete, drone şi torpile.

Al Jazeera scrie că strâmtoarea Ormuz are o importanţă strategică deosebită, deoarece prin ea trec o treime din vasele cu petrol din întreaga lume. Acolo activează a cincea Flotă a SUA, dar şi mai multe vase de război ale altor ţări, care patrulează căutând piraţi.

SUA şi Israel nu au exclus o ofensivă militară împotriva Iranului şi a programului său nuclear, iar Teheranul a ameninţat în mai multe rânduri că va bloca apele internaţionale, în cazul unui atac american sau israelian, notează Al Jazeera.

Totuşi, autorităţile iraniene nu au anunţat că vor închide strâmtoarea Ormuz, iar acest lucru nu s-a întâmplat în cazul exerciţiilor precedente.

Sursă: Gândul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *