Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 13:10
Abonamente

Criza 13 Iulie 2011, ora 12:10

Irlanda, noul "gunoi" al Europei

Marime Font

Foto: money.ro

Moody's a tăiat cu o treaptă ratingul de credit al Irlandei, de la "Baa3" la "Ba1", cu perspectivă negativă, retrogradând calificativul în categoria "junk", avertizând că statul va avea nevoie de un nou pachet de bailout din partea instituţiilor financiare internaţionale.

Aceeaşi agenţie de rating a redus săptămâna trecută ratingul Portugaliei cu patru trepte, până în categoria "junk", apreciind şi în acest caz că guvernul va avea nevoie de o nouă intervenţie internaţională.

Moody's subliniază, într-un comunicat transmis aseară, că posibilitatea participării sectorului privat ca precondiţie pentru un al doilea pachet de finanţare externă pentru Irlanda este tot mai ridicată.Miniştrii Finanţelor din zona euro au admis pentru prima dată că ar putea fi nevoie de "o formă" de default (incapacitate de plată) al Greciei, pentru a reduce datoria publică a ţării, transmite Reuters. Dacă această variantă se va materializa, ratingul Irlandei, aflat pentru prima dată în categoria "junk", ar putea fi redus în continuare.

Celelalte două mari agenţii de rating, Standard & Poor's şi Fitch, atribuie Irlandei ratingul "BBB+", cu trei trepte deasupra categoriei "junk". S&P are perspectivă stabilă pe Irlanda, în timp ce Fitch acordă perspectivă negativă.

Reducerea ratingului Irlandei a afectat acţiunile şi moneda euro pe pieţele asiatice. Euro s-a depreciat la minimul ultimelor patru luni faţă de dolar.

Guvernul irlandez, care vrea să revină pe pieţe în 2013, când actualul acord cu UE şi FMI va expira, s-a arătat ofensat de decizia Moody's, notează Reuters.

"Este nu eveniment dezamăgitor şi se bate cap în cap cu opiniile exprimate recent de celelalte agenţii de rating. Facem tot posibilul să ne ordonăm situaţia financiară, iar rezultatele pe care le obţinem pot fi văzute de oricine", se arată într-un comunicat al ministerului Finanţelor de la Dublin.

Ratingul "Ba1" atribuit de Moody's Irlandei este cu o treaptă sub cel al Columbiei şi cu două trepte sub Brazilia, dar cu un nivel peste Portugalia şi şase peste Grecia.

Sursa: dailybusiness.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md