Economie

ÎS „Calea Ferată din Moldova” va garanta doar parţial împrumutul de la BERD

Garantarea împrumutului se va face de către ÎS „Calea Ferată din Moldova” doar parţial, prin punerea în gaj a locomotivelor achiziţionate din contul împrumutului. Ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, a explicat că întreprinderea nu dispune de active ce ar putea fi gajate, acestea sunt în totalitate antrenate în asigurarea transportării mărfurilor şi pasagerilor.

Garantarea parţială a împrumutului se va face de către întreprindere în proporţii de cel mult 50 la sută din costul locomotivelor şi 42 la sută din valoarea totală a împrumutului BERD acordat pentru acest proiect, care constituie 52,5 mln euro.

Semnarea acordului subsidiar între Ministerul Finanţelor şi ÎS „Calea Ferată din Moldova” este o condiţie stipulată în Acordul de finanţare încheiat de Republica Moldova cu BERD. Întârzierea sporeşte comisionul de angajament care este achitat băncii creditoare din 15 martie 2015. Până în prezent, din cauza tergiversării valorificării împrumutului, Moldova urmează să achite drept comision 328 mii de euro.

IPN

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *