Internațional

ISIS îşi scoate sclavele din Mosul. Jihadiştii îşi duc familiile în Raqqa pe măsură ce armata înaintează

Atât organizaţia de monitorizare, cât şi oficiali ai armatei americane au declarat că tot mai mulţi militanţi ai ISIS fug din Mosul şi se îndreaptă spre Raqqa, pe măsură ce forţele coaliţiei înaintează. Zeci de familii de jihadişti ISIS au ajuns deja la Raqqa, spun observatorii.

Epurarea etnică practicată de ISIS a dislocat, ucis sau înrobit sute de yazidiţi irakieni, membri ai unei minorităţi etnice şi religioase antice. Irakul modern a fost, cândva, ţara yazidiţilor.

Militanţii islamici au capturat sute de femei şi copii yazidiţi şi au ucis bărbaţii. Potrivit ISIS, Coranul justifică înrobirea femeilor şi fetelor ne-musulmane şi permite violarea acestora. Această interpretare este negată de specialiştii în islam.

Yazidiţii cred într-un singur zeu care a creat Pământul şi l-a lăsat în grija unui înger căzut, iar din acest motiv au fost persecutaţi la scară largă de ISIS.

ONU a acuzat Statul Islamic de genocid împotriva yazidiţilor. În iunie, un raport ONU estima că ISIS ţine ostatice aproape 3.500 de sclave, pe care le supune continuu sclaviei sexuale.

În Irak, ISIS a câştigat sume fabuloase din răscumpărări şi vânzare de sclave, în special tinere yazidite. În 2014, ISIS a adunat aproape 20 de milioane de dolari din astfel de plăţi, susţine trezoreria SUA.

Religia yazidiţilor este considerată o sectă pre-islamică provenită din creştinism, iudaism şi zoroastrism. Din acest motiv, au fost persecutaţi de-a lungul timpului de mulţi musulmani, care-i consideră „veneratori de diavol”.

Cei mai mulţi dintre ei 500.000 de yazidiţi care mai există astăzi, trăiesc în apropiere de Sinjar, la graniţa dintre Irak şi regiunea kurdă. 

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *