Israelul a anunțat Kremlinul că va ignora interdicția de zbor în zonele de securitate din Siria

publicat în Actualitate pe 11 Mai 2017, 15:34

Autoritățile israeliene au notificat Moscova că vor ignora inițiativa Rusiei de a înființa zone de securitate in Siria, care interziz zborurile aviatiei militare, scrie Al Arabiya, citând surse israeliene.

Guvernul israelian a informat Rusia că va continua să aplice lovituri pe teritoriu sirian, dacă situația o va impune. Atacurile vor fi efectuate de fiecare data când se vor face încercări de a transfera arme gruparii teroriste libaneze ”Hezbollah”, sau la orice tentativa de creare de catre Iran și „Hezbollah“ a unui nou front în partea siriană a Înălțimilor Golan.

Totodata, autoritățile israeliene au salutat înființarea zonelor de securitate în partea de sud a Siriei, în apropiere de granița dintre Israel și Iordania, scrie Al Arabiya. De asemenea, statul evreu cere ca orice acord cu privire la soluționarea pașnică în Siria sa includa crearea la frontiera de sud a unei zone-tampon pe o adâncime de câțiva kilometri, libera de orice grupări armate.

Anterior, serviciului de presă al Kremlinului a anuntat despre conversația telefonică dintre președintele rus Vladimir Putin și premierul israelian Benjamin Netanyahu. Serviciul de presă al Kremlinului a informat că Putin și Netanyahu au discutat despre ”procesul de pace din Orientul Mijlociu și problema crizei siriene“. NEWSru Israel afirma că, în timpul conversației, premierul israelian a declarat că Israelul nu va tolera prezența Iranului în Siria.

Începând cu data de 5 mai, fortele aeriene ruse au anuntat ca au încetat misiunile de luptă în zonele de securitate din Siria. Partea rusă a cerut ca și coalitia condua de SUA sa procedeze la fel, dar Pentagon a anuntat că nu va opri zborurile.

Memorandumul privind stabilirea în Siria a patru zone de securitate a fost semnat pe 4 mai la Astana (capitala Kazahstanului). Țările garante ai armistițiului sunt Rusia, Turcia și Iran. Zonele de securitate includ provinciile Idlib, părți ale provinciilor vecine Latakia, Hama și Alep, zone din nordul provinciei Homs, Guta de Est, părți din sudul Siriei – provinciile Daraa și Quneitra. 

paginaderusia.ro