Actualitate

Isterie antiromneasca la Chisinau: doi cetateni romni au fost expulzati fara vina

Ieri, autoritatile comuniste au expulzat din RM doi cetateni romani. Radu Popescu si Razvan Cazacu din Iasi erau domiciliati temporar in RM si acordau, in baza de voluntariat, asistenta Partidului Liberal Democrat din Moldova in timpul campaniei electorale.

Ei au fost retinuti in plina strada de catre politisti imbracati in civil, luni seara, in jurul orei 21.00. Fara sa se legitimeze, doi politisti le-au incriminat faptul ca, chipurile, ar fi sustras ceva din magazinul din care tocmai iesisera. Fiindca nu au putut demonstra vina cetatenilor romani, politistii au inventat ca acestia ar fi sustras un telefon mobil, iar apoi, dupa ce le-au luat actele de identitate, le-au spus ca se vor lamuri la Comisariatul de politie al Sectorului Buiucani. Desi nu au opus rezistenta la retinere, Radu Popescu si Razvan Cazacu au fost fortati sa urce in masina – de altfel, una civila. Celor retinuti nu le-au fost citite drepturile, iar cand au incercat sa telefoneze un avocat sau la Ambasada Romaniei, le-au fost confiscate telefoanele mobile. Cetatenii romani au fost retinuti pana a doua zi dimineata, intr-o celula mizerabila, si li s-a intentat un dosar administrativ, examinat ieri, la Judecatoria sectorului Buiucani, de catre judecatorul Victor Boico.

In cadrul sedintei, martorii Mihai Lasciuc si Victor Andon au afirmat ca cetatenii romani au fost retinuti in mod fortat anume la locul descris, nu la scara blocului unde domiciliau temporar, de pe strada Mitropolit Dosoftei, 97/1, precum au aratat politistii in procesul-verbal. Avocatul Vitalie Nagacevschi a cerut clasarea dosarului, deoarece politistii au facut declaratii mincinoase, iar cei doi cetateni au fost retinuti fara a comite vreo infractiune. Ba mai mult, el a afirmat ca motivul retinerii a fost faptul ca ei acorda asistenta PLDM. Totusi, instanta de judecata a hotarat ca ei sa fie expulzati. Cu toate ca hotararea urmeaza sa intre in vigoare peste zece zile, politisti imbracati in civil, in frunte cu vicecomisarul Rodion Budeanu, insistau ca Radu Popescu si Razvan Cazacu sa fie dusi la Comisariatului de politie Buiucani. La insistenta avocatilor Vitalie Nagacevschi si Alexandru Tanase, cei doi au fost condusi, insotiti de politie si avocati, pana la vama Leuseni.

In timp ce Radu Popescu si Razvan Cazacu erau urcati in masina politiei, reprezentanti ai organizatiei de tineret a PLDM scandau: „Jos dictatura!”. Avocatii au calificat dosarul drept unul fabricat, anuntand ca vor face recurs in instanta superioara.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *