Cultură

Istoria ca reconciliere

In premiera pentru RM, la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, asociatiile istoricilor au organizat o dezbatere publica pe marginea manualului de istorie franco-german, ca exemplu de reconciliere politica si istorica dintre Germania si Franta. Evenimentul s-a desfasurat la initiativa ambasadelor celor doua tari in RM.

Manualul de istorie contemporana, elaborat de o echipa mixta de specialisti din Franta si Germania, a fost editat la Leipzig si recomandat ca sursa didactica suplimentara pentru elevii din ambele tari. Relatiile franco-germane dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, caderea zidului berlinez, inceputurile Europei Unite, destramarea imperiilor coloniale, confruntarea dintre Est si Vest sunt cateva dintre temele centrale. „In pofida trecutului mai putin placut al Germaniei si Frantei, generalul francez Charles De Gaulle, impreuna cu Konrad Adenauer, cunoscutul om politic german, au decis sa uite de dusmanie si sa inceapa un viitor nou. Manualul de istorie franco-german e un exemplu ca istoria a fost inteleasa ca o reconciliere. Si in RM exista numeroase discutii in ceea ce priveste intelegerea trecutului istoric, care insa pot fi depasite”, a declarat Julia Krummenauer, sefa adjuncta a Ambasadei Germaniei la Chisinau. Azi, Germania este o tara prietena Frantei, impreuna au pus bazele UE, a remarcat Cyprien Francois, secretarul general al Aliantei Franceze din Moldova. „Avand un trecut dureros, au reusit sa depaseasca momentele de tensiune. Salutam inca o data inteligenta lui Charles De Gaulle si a lui Konrad Adenauer care, dupa razboi, au reusit sa stabileasca o pace durabila dintre Franta si Germania”. Este, deseori, dificil ca doua tari sa se inteleaga in privinta unei istorii comune, cum e si cazul RM. Istoria franco-germana ar putea fi un exemplu intelept pentru alte tari, inclusiv pentru RM, in vederea stabilizarii acestei situatii, considera Cyprien Francois.

Dilemele istorice si refuzul de a le depasi

„In ianuarie 2003, la Berlin, s-a convocat Parlamentul franco-german al tinerilor. La initiativa lor, a fost creata o comisie mixta ce a elaborat acest manual. Majoritatea autorilor sunt profesori de licee. Se evidentiaza abilitatea unor istorici de a contracara pagini de istorie deranjante pentru ambele parti – cel de-al Doilea Razboi Mondial, Holocaustul, experienta coloniala a Frantei etc. Este primul manual ce poate servi ca baza pentru reconcilieri istorice intre mai multe natiuni din Europa de Est, precum cele din Ungaria-Romania, Romania-Bulgaria, Bulgaria-Macedonia, RM-Ucraina, Polonia-Ucraina, Polonia-Lituania”, a spus dr. Igor Casu, cercet. coord. la Institutul de Istorie al ASM. „Manualul nu este doar o istorie a Frantei si Germaniei, ci a Europei in ansamblu. E unul foarte practic pentru clasele de liceu. Sunt teme controversate pentru depasirea unor dileme, model demn de preluat si de RM”, a mentionat dr. Sergiu Musteata, presedintele Asociatiei Istoricilor din Moldova.

Tineri din RM, obligati sa invete „istoria” PCRM

„Este rezultatul unei practici istorice de colaborare dintre cele doua popoare, posibila gratie reconcilierii politicienilor. Si in RM trebuie sa se constientizeze ca nu politicul dicteaza istoria. La noi, autoritatile nu vor ca tinerii sa cunoasca istoria. Tineretul nostru e obligat sa cunoasca postulatele „istorice”, elaborate in birourile PCRM”, a afirmat dr. Pavel Parasca. Pavel Cerbusca, profesor la Liceul „Gaudeamus” din capitala, afirma: „Politicienii nu se vor impaca inca mult timp, iar noi, profesorii si savantii, ar trebui sa ajungem la un consens. Ar fi binevenit un manual elaborat de specialisti din R. Moldova si Romania. Sa sustinem si populatia alolingva in cunoasterea istoriei noastre”. In contextul unui razboi al manualelor, al neintelegerii istoriei, am aflat un model demn de urmat si pentru noi, crede istoricul Ion Negrei. „Manualul franco-german este rezultatul unei vointe politice. Popoarele europene avanseaza in intelegerea istoriei, iar in RM se inregistreaza un regres in elaborarea manualelor si predarea istoriei”, observa istoricul.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *