La 12 octombrie 1492, Columb a acostat în America. În 1810 s-a desfășurat primul Oktoberfest. În 1931 s-a inaugurat statuia lui Isusdin Rio de Janeiro. În 1960, Hrușciov lovește cu pantoful în masă la Adunarea Generală a ONU. În 2002, la București este semnat primul act încheiat vreodată de un Suveran Pontif şi un patriarh ortodox.
1113. Prima atestare documentară a orașului Oradea, sub numele latin Varadinum ("var” înseamnă cetate, în limba maghiară).
1492. A murit Piero della Francesca (născut 1415), pictor și matematician italian. Opera sa, centrată pe teme cu caracter religios, a exercitat o influență puternică asupra multor pictori renascentiști.
1492. Cristofor Columb a acostat în Insulele Bahamas, crezând că a ajuns în Asia de Est, nu în America.
1449. Bătălia de la Tămășeni, pe Siret. Cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, Bogdan al II–lea devine domn al Moldovei.
1595. Ștefan Răzvan, domn al Moldovei timp de nouă luni, ocupă orașul București.
1810. Primul festival Oktoberfest: cetățenii din München au fost invitați să se bucure de celebrarea căsătoriei prințului Ludwig I al Bavariei cu prințesa Therese von Sachsen-Hildburghausen.
1822. Chiar în ziua lui de naștere, Pedro I (1798 - 1834) este proclamat împărat al Braziliei.
1823. Scoțianul Charles MacIntosh patentează primele pelerine de ploaie.
1847. În Germania, industriașul și inventatorul Werner von Siemens înființează compania Siemens.
1863. A murit poetul Andrei Mureșan (născut 1816), creatorul marșului revoluționar de la 1848.
1870. A murit Robert Lee (născut 1807), general american, comandantul armatei confederate (sudiste) în timpul Războiului de secesiune (1861 – 1865).
1872. Decret imperial privind înființarea Universității din Cluj, în limba maghiară, cu patru facultăți: filosofie și litere, matematica și științele naturii, drept și medicină.
1924. A murit scriitorul francez Anatole France („Insula pinguinilor”, „Revolta îngerilor”), laureat al Premiului Nobel (născut 1844).
1931. Se inaugurează statuia lui Isus din Rio de Janeiro, Brazilia. Are 30 de metri înălțime fără să se includă cei 8 metri ai soclului, lățimea între brațe este de 28 metri, are o greutate de 635 de tone și este situată pe vârful muntelui Corcovado la o altitudine de 700 de metri.
1933. Alcatraz devine, neoficial, închisoare federală, prin preluarea de către Departamentul Justiției a unei cazărmi care servise drept unitate diciplinară a Armatei SUA.
1935. S-a născut tenorul Luciano Pavarotti (decedat 2007).
1946. A fost înființat Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon”, din București.
1949. S-a născut Carlos Șacalul, terorist venezuelan condamnat la închisoare pe viață pentru crimă în Franța și care a colaborat cu organizații comuniste, naționaliste arabe și islamiste.
1960. Nikita Hrușciov înfuriat lovește cu pantoful în masă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, pentru a protesta la o afirmație a unui lider filipinezdespre politica sovietică colonială în Europa de Est.
1969. A murit Sonja Henie (născută 1912), patinatoare americană de origine norvegiană, campioană mondială la patinaj între 1927- 1936.
1979. A murit Iosif Fekete, sculptorul care a realizat Monumentul Eroilor Aeruluidin Bucureşti între anii 1928 şi 1930.
1994. A murit regizorul Manole Marcus („Viaţa nu iartă” „Actorul şi sălbaticii”, „Mitică Popescu”).
1997. S-a născut prințul Boris al Bulgariei. Bunicul lui, Simeon al II-lea, a fost ultimul rege al Bulgariei, între anii 1943 – 1946.
1998. Curtea Supremă de Justiţie i-a reabilitat pe Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, fondatorii Partidului Naţional Ţărănesc.
1999. Fosta Republică Sovietică Socialistă Autonomă Abhazia își declară independența față de Georgia.
2002. Papa Ioan Paul al II-lea şi patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au semnat în premieră o declaraţie comună care îndeamnă la unitatea creştinilor, acesta fiind primul act încheiat vreodată de un suveran Pontif şi un patriarh ortodox.
sursa: romanialibera.ro
|
Filmul românesc a cunoscut o evoluție în ultimii ani, după ce a fost marcat la începuturi de bariere politice și financiare. Astăzi, producțiile autohtone au început să fie apreciate, mai cu seamă pentru că prezintă teme cu care societatea noastră se confruntă,...
( ) Citeşte tot articolulBerbec Anumite transformări se întâmplă în viața ta și în sufletul tău, iar tu trebuie să te adaptezi lor. Cei din jur te susțin, iar Venus are un impact pozitiv asupra energiei tale creatoare.
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulMaximele termice ale zilei vor fi -7..-10 grade Celsius în nord, -6..-9 grade în centru și -5..-8 grade în raioanele de sud. Precipitații nu se prevăd. Soarele se va arăta destul de mult de după nori.
( ) Citeşte tot articolulPărerile sunt împărţite atunci când vine vorba de aspectul bananelor. Unii le preferă pe cele verzi, iar alţii le preferă pe cele negre, foarte coapte. Regula este destul de simplă cele verzi sunt mai crude, iar cele negre sunt coapte deja. Oricum ar fi bananele sunt bogate...
( ) Citeşte tot articolulCeea ce visăm poate avea o anumită semnificaţie asupra realităţii pe care o trăim zi de zi. Simbolurile şi semnificaţiile viselor sunt destul de complexe, iar ca să ne dăm seama dacă au impact asupra vieţii noastre trebuie să le descifrăm, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Începi să-ți găsești acea parte din optimism pe care ai mai pierdut-o în ultimul timp. Ai noroc că în jurul tău sunt oameni care te susțin și cumva te ajută să treci prin tot procesul cu care ai de-a face în evoluția ta.
( ) Citeşte tot articolulIn primul rand, pentru a va da seama de ce muraturile va pot ajuta sa slabiti, este bine de cunoscut faptul ca au foarte putine calorii. Mai precis, un castravete murat de peste 140 de grame nu are decat 17 calorii, 200 de grame de varza murata nu au decat 25 de calorii si o gogonea medie are...
( ) Citeşte tot articolulÎn fiecare an, la mijloc de ianuarie, vorbim mult, spumos şi superficial despre Eminescu. E o tradiţie care sperăm că odată cu scurgerea timpului va deveni şi una profund naţională.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolul