Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente

CM 2018 25 Iulie 2012, ora 05:35    Din editia print

Istoria Jocurilor Olimpice moderne (II)

Marime Font

Foto: Flacăra olimpică, unul dintre simbolurile Jocurilor, a apărut la Amsterdam, în anul 1924
 
 
 

Jocurile Olimpice de Vară de la Paris, din 1924, au fost ultimele în care Pierre de Coubertin a fost preşedintele Comitetului Olimpic.

Atunci a fost introdusă deviza „Mai repede, mai sus, mai puternic” („Citius, Altius, Fortius”). Toţi sportivii au fost reuniţi în Satul olimpic, o premieră în istoria Olimpiadelor.

La Amsterdam, în 1928, se aprinde flacăra olimpică pentru prima dată. Totodată, celebra companie de băuturi răcoritoare Coca-Cola este prezentă în postura de sponsor oficial al întrecerilor.JO de la Los Angeles, patru ani mai târziu, au fost cele mai scurte din istorie, întinzându-se doar pe durata a 15 zile. Acum este folosită pentru întâia dată fotografia la sosire (photo finish).

Olimpiada de la Berlin, din 1936, s-a remarcat prin faptul că a fost prima care a cauzat proteste de ordin politic. Spaniolii, care au pierdut dreptul de a organiza întrecerea pe ultima sută de metri, au fost foarte aproape să declanşeze revolte muncitoreşti, însă războiul civil din tara lor i-a împiedicat să facă acest lucru.

După 12 ani de pauză a Olimpiadelor, din cauza războiului, Londra a fost desemnată să organizeze întrecerile. Peste 4100 de sportivi au fost prezenţi la întreceri, cel mai ridicat număr de până atunci. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul