Editorial

Istoria românilor versus istoria ruşilor

Deputatul rus ne învaţă că Rusia este un fel de mamă a României, iar fără Rusia nici nu ar fi existat România. Serghei Markov spune că românii au fost eliberaţi de sub jugul turcesc în urma războiului balcanic din 1876-1878. Doar că trebuie să privim şi din punctul de vedere al românilor acest război. Ruşii susţin că ei singuri au eliberat popoarele balcanice. Doar că pe lângă cei aproape 200.000 de soldaţi ruşi, în războiul din 1877 au luptat şi 60.000 de soldaţi români. România a fost aliată cu Rusia în acest război, o alianţă în bună regulă, semnată şi parafată. Mai greu de spus că Rusia a eliberat România. Rusia a eliberat Bulgaria, unde nu exista niciun fel de armată sau administraţie. România avea în 1877 armată şi administraţie proprie, avea un suveran propriu. În sfârşit, după participarea în comun la acest război, Rusia nu şi-a mai respectat angajamentele din tratatul de alianţă cu România. Din acel moment, încrederea românilor în ruşi a dispărut. Restul relaţiilor româno ruse din istorie au fost marcate de bănuiala că Rusia vrea, într-un fel sau altul, să ocupe sau să subordoneze România. Iar faptele şi evenimentele au confirmat de fiecare dată această bănuială.

Spre deosebire de ucraineni, pentru români cuvântul „moscal” nu are o conotaţie peiorativă. În literatura română şi în documentele istorice, moscalii sunt oşteni viteji care se luptă cu turcii. Tudor Vladimirescu a luptat alături de ruşi – şi ca el au fost mult mai mulţi. La începutul secolului al XIX-lea nu exista niciun fel de reţinere faţă de moscali, erau primiţi cu braţele deschise peste tot în ţările române. Generalului Pavel Kiseleff românii îi datorează şi prima constituţie modernă, Regulamentele Organice din 1831. Modernizarea României într-adevăr a început cu sprijinul Moscovei. Însă, din momentul în care Moscova şi-a încălcat în mod brutal angajamentele asumate, încrederea a dispărut. Românii nu sunt duşmanii Rusiei şi greu îmi vine a crede că cineva de la Moscova se teme cu adevărat de România. Doar că experienţa istorică ne arată că trebuie să fim prudenţi.

Restul declaraţiilor lui Serghei Markov, referitoare la Moldova Mare, intră la altă categorie. Dacă ne aplecăm cu atenţie asupra istoriei ruşilor, descoperim o mulţime de acţiuni agresive de cucerire a altor teritorii. Populaţiile siberiene au fost decimate de boli şi războaie, resursele unor teritorii care nu aparţineau ruşilor au fost jefuite. Rusia nu a devenit cea mai întinsă ţară din lume prin mijloace paşnice, ci prin vărsare de sânge. Iată de ce au nevoie românii de istoria românilor şi nu doar de „istorie” generală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *