Actualitate

Istoria scurtă a Crăciunului: cum am ajuns să împodobim bradul şi să aşteptăm daruri de la Moş Crăciun

Sfârşitul lunii decembrie are o dinamică proprie: gospodinele încep să facă planurile pentru pregătirea celor mai gustoase preparate de Sărbători, magazinele forfotesc de lume în căutare de cadouri, iar cei mici lucrează cu sârg la întocmirea scrisorilor cu dorinţe către Moş Crăciun.

Prin cafenele miroase a măr şi scorţişoară, străzile sunt gătite a sărbătoare, e frumos şi dacă ninge liniştit. Sărăbătoarea Crăciunului a fost încărcată, treptat, de noi tradiţii şi trenduri. Totuşi, s-a pornit de la o sărbătoare creştină, care îl prăznuia pe unul dintre sfinţii creştini.

Moş Crăciun există, aşadar, e bătrânul Moş Nicolae, îmbrăcat de caricaturişti şi de agenţi de publicitate şi echipat de scriitori cu sanie, cu reni zburători, cu ajutoare spiriduşi şi cu reşedinţă de basm la Polul Nord. De aici şi magia Sărbătorilor, s-ar putea spune. Aşadar, vă prezentăm o scurtă cronologie a transformărilor sărbătorii Crăciunlui şi a felului în care au evoluat cele mai râvnite cadouri de Crăciun în trecut.

❅În secolul al IV-lea s-a născut şi a trăit Sfântul Nicolae – un prelat de origine greacă, renumit pentru ajutorarea celor săraci, în special a copiilor. Sfântul Nicolae e venerat de întreaga lume creştină, iar rămăşiţele sale pământeşti se află în localitatea Bari din Italia. ❅Prima scenă a Nativităţii a fost realizată de Sfântul Francisc din Assisi, în 1223.

❅Începând cu secolul al XV-lea, au avut loc prăznuiri religioase ale Sfântului Nicolae, care puteau să dureze chiar şi o lună.

❅În anii 1600, a apărut povestea lui Moş Crăciun, ca o metamorfoză a imaginii lui Moş Nicolae. Iar în 1611, la Breslau, în spaţiul german (astăzi, Wrocław, Polonia), ducesa Dorothea Sybille von Schlesien a îmbodobit, pentru prima dată, bradul de Crăciun cu beteală.

❅În 1823, Clement Clarke Moore a inventat, în poemul „O vizită a Sfântului Nicolae“, povestea modernă a Ajunului Crăciunului. Tot el a dat şi numele celor opt reni care trag sania Moşului. (Abia în 1939 va apărea şi cel de-al nouălea şi cel mai cunoscut ren al Moşului, Rudolf cel cu nasul roşu.) Peste 20 de ani, în 1843, a apărut nuvela „Colind de Crăciun“, în care Charles Dickens inventează personajul Scrooge, un bătrân avar care dispreţuieşte Crăciunul. Iar în 1957, Dr. Seuss a rescris povestea lui Scrooge şi a inventat personajul Grinch, care a furat Crăciunul.

❅Pe 1 mai 1843 au apărut primele felicitări de Crăciun, realizate la Londra. Acestea au fost comandante de Sir Henry Cole şi au fost ilustrate de John Callcott Horsley.

❅În 1860, caricaturistul Thomas Nast a realizat versiunea modernă a imaginii lui Moş Crăciun: un bătrân vesel şi durduliu, cu barbă albă.

❅În 1879, Thomas Nast a scris pentru prima dată despre reşedinţa de la Polul Nord a lui Moş Crăciun.

❅Prima instalaţie electrică pentru împodobit bradul de Crăciun a apărut în 1882.

❅În 1920, au apărut bomboanele de Crăciun din trestie de zahăr în formă de bastonaş.

❅În anii 1930, s-a instituit o nouă tradiţie: copiii încep să-i lase lui Moş Crăciun lapte şi prăjiturele. Tot acum, compania Coca-Cola lansează imaginea Moşului, devenită astăzi emblematică.

❅Primele globuleţe pentru pomul de Crăciun au fost produse în 1947.

❅În 1994, a fost trimisă prima felicitare electronică de Crăciun.

❅În 2007, pentru prima dată, mai multe familii aleg brăduţii artificiali de Crăciun în detrimentul celor naturali.

Cele mai căutate jocuri şi jucării de Crăciun:

❅În 1902, cel mai popular cadou de Crăciun a devenit ursuleţul din pluş (Teddy Bear). Morris Michtom a creat jucăria după ce preşedintele american Theodore (Teddy) Roosevelt a refuzat să împuşte un urs negru când se afla la vânătoare.

❅Jocul „Monopoly“ a fost lansat pe piaţă în 1935 şi a devenit cel mai cumpărat joc din America, cadoul de Crăciun preferat de toţi copiii.


❅În 1948, James Brunot, din Connecticut, a inventat jocul „Scrabble“, care a devenit cel mai cunoscut joc de cuvinte din lume.

❅Zece ani mai târziu, a fost inventată piesa modernă a jocului Lego. De atunci, The Lego Group a continuat să dezvolte şi să diversifice oferta de jucării Lego.

❅În 1959, a apărut păpuşa Barbie, jucărie care a rămas până azi pe lista de dorinţe a oricărei fetiţe. Prima păpuşă Barbie purta un costum de baie în dungi albe şi negre şi era disponibilă în două variante: blondă şi brunetă.

❅În 1974, profesorul de arhitectură maghiar Erno Rubik a inventat „Cubul magic“. Jocul-problemă de tip puzzle a fost redenumit „Cubul Rubik“ în 1980. De atunci, s-au vândut peste 350 de milioane de cuburi.

❅În 1989, firma Nintendo a lansat consola de jocuri Game Boy, cu puzzle-ul Tetris. Deşi ulterior au fost adăugate noi jocuri pe consolă, Tetris a rămas cel mai cunoscut.

adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *