Social

Istoria tânărului care scoate bani din fier

Este vorba despre fierarul și meșterul popular Anatolie Railean, un tânăr care are un mic atelier în Chișinău, locul unde reproduce visele proprii, dar și a sute de oameni care doresc să aibă acasă o lucrare originală din fier.

Într-o clădire situată la marginea orașului, se găsește un atelier care seamănă, mai degrabă, cu un hambar, dar în interiorul căruia se află utilajul care a modelat până acum lucrări unice în lume. Aici lucrează fierarul Anatolie. Îmbrăcat în echipament albastru, cu mănuși albe pe mâini și chipiu „pistruiat” pe cap, tânărul modela din fier o nouă lucrare, pentru un nou consumator. Încăperea largă, în care se simte un miros puternic de fier uzat și unde pe fundal se aude o melodie la radio pare a fi locația perfectă pentru a o asemenea îndeletnicire.

Imaginație și fier

„Totul a început în anul 2005. Lucram mai mulți colegi într-un atelier, primeam comenzi și le realizam. La un moment dat, în echipă au început să apară probleme de ordin organizatoric și, în scurt timp, ne-am despărțit. Doi ani n-am făcut nimic ce ține de prelucrarea fierului, dar ulterior am revenit la această activitate. Sponsori nu am avut. Tot utilajul l-am cumpărat din resursele proprii. Investiția a fost în jur de 10 mii de lei. Unele instrumente necesare le-am împrumutat de la cunoscuți. Atelierul nu este unul modern, dar deocamdată de mai mult nici nu am nevoie”, menționează fierarul Anatolie Railean.

În aceste condiții se nasc lucrări excepționale. Tânărul antreprenor spune că aici confecționează diferite tipuri de suvenire, sfeșnice, măsuțe, corpuri de iluminat, porți, balustrade, copertine, terase de metal, grătare sau uși. „Eu încerc să fac totul așa cum solicită clienții. Uneori ei vin cu propriile proiecte de acasă, alteori mă întreabă cum ar fi mai bine și eu le recomand mai multe metode posibile. La fel încerc permanent să mă încadrez în termenii stabiliți și, de regulă, îmi reușește. Prețurile variază în funcție de lucrare. Pentru o ușă de metal prețul pornește de la 1800 de lei, pentru o poartă prețul variază între 12 și 23 mii de lei, iar pentru un metru de balustradă, oamenii plătesc în medie câte 3200 de lei”, relatează Anatolie.

Întrebat dacă nu a avut obstacole din partea firmelor existente deja pe piață, tânărul subliniază că „atâta timp cât nu creezi concurență companiilor serioase nu te amenință nimeni”.

Rezultatul muncii: comenzi, prețuri și veniturile lunare 

„Acum am o comandă din Polonia. Clientul dorește să-i fac mai multe suvenire din fier cu ornamente. Mă bucură faptul că la mine apelează lume atât din țară, cât și de peste hotare. Aceasta mă face să mă gândesc că munca sinceră și calitativă este apreciată. Niciodată nu mi-am făcut publicitate, toată promovarea mea sunt clienții care transmit informația altor potențiali consumatori”, remarcă fierarul.

Printre clienții acestuia figurează oameni din toată țara. Prețurile pentru lucrări variază de la client la client, în funcție de complexitatea lucrărilor, timpul pentru executare și montare sau de prețul metalului. Astfel, pentru fiecare lucrare este necesară o anumită perioadă de timp, prelucrarea, realizarea și, respectiv, fierarul calculează prețul final în funcție de toate aceste aspecte.

Dacă inițial prelucra fierul doar din plăcere, acum această activitate îi aduce un venit stabil. Anatolie spune că are un profit mediu lunar de peste patru mii de lei. „Sunt luni când lucrez la o comandă fără zi de odihnă pentru a o termina la timp. Astfel, într-o lună am câștigat șapte mii de lei. Deocamdată, acest venit a fost cel mai mare în activitatea mea. Însă sper, ulterior, să primesc comenzi mai complexe și, respectiv, să câștig mai mult. Dacă cineva se gândește să se apuce de o asemenea activitate pentru a îmbogăți, atunci nu are rost s-o mai înceapă”, povestește tânărul.

Vreau să montez o trăsură pentru mire și mireasă”

Întrebat de ce nu-și caută un sponsor care l-ar ajuta să-și dezvolte afacerea, antreprenorul a răspuns: „Nici nu încerc să caut pe cineva care să-mi sponsorizeze afacerea, deoarece la noi moldovenii cred că a fi sponsor înseamnă a te îmbogăți pe spatele cuiva, de aceea artiștii plastici nu vor lucra niciodată pentru cineva”.

Visul cel mare al lui Anatolie este să monteze o trăsură din fier pentru mire și mireasă, într-un stil propriu. Deocamdată aceasta este doar la nivel de idee, însă tânărul nu exclude că în scurt timp va putea realiza acest proiect.

Anatolie Railean este membru al Uniunii Meșterilor Populari și, respectiv, membru stagiar la Uniunea Artiștilor Plastici din R. Moldova. Anul acesta, de ziua orașului Chișinău, tânărul își va prezenta mai multe lucrări în Piața Marii Adunări Naționale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *