Timpul Local

Istoria tenisului

Jocurile cu mingea isi au originea in perioada antica, iar cele mai vechi reprezentari pot fi gasite in cartusele din templele egiptene datand din 1500 i.e.n. Egiptenii antici si popoarele care au urmat dupa ei jucau sporturi cu mingea ca parte a ritualurilor religioase.

Aceste traditii si intregul concept al jocului cu mingea s-a raspandit in Europa in secolul al VIII-lea, influenta fiind propagata de catre mauri, al caror imperiu ajunsese pana in sudul Frantei. Pe cat de straniu ar parea, interventia acestei culturi orientale a dat nastere tenisului. La un moment dat, calugarii crestini au devenit interesati de ritualurile religioase ale maurilor si au fost primii europeni care au practicat sportul cu mingea care avea sa devina tenis.

Cea mai veche versiune a jocului se numea „La Soule” – jucatorii trimiteau o minge unul spre celalalt fie cu mainile, fie cu un bat. Jucatorii au descoperit ca aveau mai mult control asupra mingii folosindu-si mana, astfel ca au creat o manusa de piele. A fost doar o chestiune de timp pana cand manusii i s-a adaugat un maner de lemn si astfel a fost inventata prima racheta de tenis.

Si mingile au fost rafinate, de la lemn solid ajungand la modele mai moi, facute din piele umpluta cu calti. Curand, jocul a devenit foarte popular – in special in Franta, unde a fost adoptat chiar de familia regala. Jocul pe care il cunoastem astazi drept tenis a fost dezvoltat in Franta. Jucatorii francezi din acea perioada incepeau meciul strigand „tenez”, adica „jucati”… si jocul a inceput sa fie cunoscut drept tenis regal sau real.

Tenisul real era un joc de interior, care se desfasura in galerii spatioase, cu acoperisuri boltite, iar punctele se castigau in functie de modul in care era lovita mingea de peretii galeriei. Acest tip de joc este foarte diferit fata de tenisul de teren care se joaca astazi, cand terenul se afla pe o suprafata cu iarba.

Mai apoi s-au construit terenuri in multe conace celebre din provincie si au aparut primele cluburi de tenis care ofereau facilitati pentru membri. In aceasta perioada a inceput sa apara sportul cunoscut drept tenis pe iarba. Desfasurarea in aer liber a jocului a fost posibila doar dupa aparitia cauciucului vulcanizat. Acest lucru a permis producerea de mingi care erau destul de moi ca sa nu strice iarba.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *