Astăzi 21 Februarie 2019, Joi - Ultima actualizare la 20 Februarie 2019
Abonamente

Istorie 27 Martie 2015, ora 10:01    Din editia print

Istoric român: De profesori depinde ce vor afla elevii de azi despre Unire

Marime Font

Pe 27 marie, se împlinesc 97 de ani de când Sfatul Țării - legislativul de la Chișinău – a votat Unirea dintre Basarabia și România. 

De-a lungul timpului, istoricii au interpretat evenimentul în diferite forme. În perioada comunistă, istoricul Mihail Roller scria în manualul publicat în 1947 la București despre „ocupația” Basarabiei de către România. În anii `70, tezele staliniste ale lui Roller au fost corectate.
Ce învață în prezent elevii din România despre Unire? Istoricul Ovidiu Buruiană de la Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iași arată că, dincolo de informația sumară din manuale, rolul esențial îi revine profesorului.

„Accentul cu privire la informaţia istorică asupra momentului martie 1918 trebuie, cred, mutat înspre un alt actor al actului didactic. Sub raport pedagogic, contează foarte mult ceea ce prezintă profesorul de istorie în cadrul lecţiilor, cum conduce el discuţia şi înţelege fenomenul numit Marea Unire”, spune profesorul Buruiană.


Din păcate, continuă acesta, „discursul profesorilor de istorie cu privire la anul 1918 se înscrie în albia celor triumfaliste, ei citind evenimentele foarte coerent în sens naţional, ca finalizarea luptei de veacuri a poporului român”.

„Din conformism adeseori, profesorii îşi pun ei înşişi foarte puţine întrebări cu privire la acele acte ale românilor şi îi determină pe elevi să accepte ca pe o litanie succesiunea convenabilă a faptelor. Nu generalizez, sunt şi excepţii, fără îndoială, situaţii în care elevii înţeleg complexitatea fenomenului unirii, tensiunea momentului, proiectele care se structurează conjunctural, într-o dezbatere reală în acel timp a elitelor de la Chişinău, Iaşi şi Bucureşti, care nu au privit doar naţionalul, ci şi aspectul civilizaţional”, relatează Ovidiu Buruiană.

În opinia sa, „responsabilitatea prezentării evenimentelor din martie 1918 trebuie mutată şi spre producătorii de discurs istoric din Universităţi şi Academie sau spre comunicatorii din spaţiul public”. 

Ovidiu Buruiană arată că „istoria, ca paradigmă de reflectare asupra trecutului, nu poate fi nici unitară şi nici obiectivă pe deplin. Există subiectivitatea celui care scrie, sensibilităţile societăţii în care istoricul îşi transmite mesajul, după cum există mai multe interpretări asupra unui fapt din istorie, plecând de la condiţiile de formare ale celor care se apleacă într-o manieră profesionistă asupra trecutului, de şcoală istoriografică din care fac parte sub raport metodologic, al lecturii surselor ș.a. Din acest motiv, într-o societate deschisă, democratică, reflectarea istoriografică a unui fenomen sau eveniment istoric este cel mai adesea plurală, chiar dacă putem identifica anumite direcţii sau chiar un curent general interpretativ.

Ajungând acum la discuţia prezentării actului din 27 martie 1918 la nivelul manualelor de istorie din România, trebuie spus că aceste
cărți sunt inevitabil limitate şi analizează schematic fenomenul. Eu am văzut trei manuale existente pe piaţa românească de profil, două pentru învăţământul gimnazial (unde istoria contemporană a românilor se face în clasa a 8-a) şi unul pentru învăţământul liceal (de clasa a 12-a). Informaţiile despre unirea dintre Basarabia şi România, din cadrul capitolului larg privind Marea Unire, încap într-o jumătate de pagină cel mai adesea. Fără excepţie, ele fac trimitere la contextul internaţional al războiului mondial, la prăbuşirea imperiilor multinaţionale, eventual la cele 14 puncte privitoare la pace ale preşedintelui american Woodrow Wilson. Sunt adăugate unele elemente de cronologie, privitoare la declararea autonomiei şi constituirea Sfatului Ţării, proclamarea Republicii Democratice Moldoveneşti, trimiterea solicitării de sprijin către guvernul român şi asumarea independenţei. Prezentarea din manual se încheie, oarecum apoteotic, cu actul din 27 martie / 9 aprilie 1918, când Sfatul Ţării a decis unirea Basarabiei cu România. Motivele procesului sunt expediate în zona raţionalului, incapacitatea Basarabiei de a-şi asigura o existenţă viabilă („lipsindu-i organizarea şi dezvoltarea ca stat” sau posibilitatea de a se apăra pe fundalul agitaţiilor bolşevice / tendinţelor expansioniste ucrainene), şi a „dreptului istoric şi a dreptului de neam”. Ultimul argument este întărit de prezentarea unui fragment din declaraţia de unire propriu-zisă.

Elementul de interpretare trimite la pozitivarea fenomenului, Basarabia fiind văzută că teritoriul străvechi românesc cu care a început procesul
întregirii naţionale, de formare a statului român naţional unitar.

Manualul reprezintă oriunde în lume un text limitat. El se adresează unui grup eterogen ca formare anterioară şi motivaţie, elevilor în speţă, şi conţine rudimente de politici publice ale actorilor instituţionali în sensul structurării intelectuale şi civice. Dezbaterea despre validitatea manualului de istorie este una foarte complexă şi oricând actuală, având în vedere aspectul identitar cetăţenesc şi formativ al studierii trecutului. Ca şi calitatea celor din Ministerul Educaţiei care sugerează limitele interpretării istorice din manuale”.

Un articol de: Victoria Vioară Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:55

Patru membri ai Parlamentului European au fost reţinuţi, în timpul unui protest față de prezenţa bombelor nucleare americane pe teritoriul Europei, trei dintre ei pătrunzând într-o bază militară din Belgia, potrivit Politico.eu

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:53

Tot mai mulți oameni de afaceri anunță susținerea Partidului Democrat la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este și cazul lui Iurie Mihalachi, patronul rețelei de magazine IMC Market, care apreciază reformele implementate de actuala Guvernare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:31

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Autoritățile din Queensland, Australia, au lansat numerele de înmatriculare cu emoticonuri, pentru șoferii care vor să personalizeze și mai mult plăcuțele de identificare a mașinilor, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:18

Jurnaliștii de la portalul agora.md au mers la Grozești, în satul de baștină al liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Aceștia au realizat un reportaj video, în care oameii au doar cuvinte de laudă despre șeful democraților, care candidează pe circumscripția Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 16:40

Toți pensionarii din Republica Moldova vor primi medicamente gratuite după venirea la guvernare a Partidului Politic ȘOR, a promis liderul acestuia, Ilan Șor. El a prezentat prioritățile programului formațiunii sale destinat pensionarilor, care mai prevede majorarea de câteva ori a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:47

Rețeaua de magazine Nr.1 anunță că a majorat din nou salariile angajaților, ca urmare a reformei fiscale, implementată de Guvern și își anunță susținerea pentru Partidul Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:44

O companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:20

Instituțiile media din trustul Platon-Țopa continuă să tirajeze valuri de minciuni în actuala campanie electorală, iar cele mai multe dintre ele vizează Partidul Democrat din Moldova. Unul dintre ultimele materiale denigratoare se referă la activitatea cadidatului PDM pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:01

Partidul Politic ȘOR a elaborat un program concret care va îmbunătăți viața pensionarilor. Iar una din prevederile acestuia este anularea impozitelor directe și indirecte pentru pensionari, ceea ce va duce la reducerea mărfurilor și serviciilor pe care le procură cu aproximativ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:51

Se împlinesc 5 ani de la ocupația Crimeii de către Rusia. În februarie 2014, Moscova, pentru prima dată în istoria postbelică a Europei a capturat o parte din teritoriul unui alt stat suveran, destabilizând astfel sistemul european și global de securitate. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Februarie 2019, ora: 12:13

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors își face loc și pe piața de biciclete electrice, prin proaspăt înființatul brand ARĪV. Americanii se pregătesc să lanseze două modele de eBikes: una compactă, numită Meld, și una pliabilă, botezată Merge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:09

Noi probe confirmă lipsa totală de integritate a candidatului blocului ACUM în circumscripția uninominală 26 din Chișinău, Iurie Reniță. Acesta a mințit statul și, profitând de conjunctura politică din 2009, prin intermediul judecătorului Mihai Ciugureanu, și-a atribuit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:45

De astăzi, Capitala are autocare noi. Directorul interimar al Parcului de Autobuze, Vitalie Copaci, a semnat cu reprezentantul companieie ISUZU la Chișinău, Serghei Daradur, contractul de livrare a 31 de autobuze. Copaci a declarat că transportul va fi pus în circulație în maxim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:32

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta ‘Orehovo-Zuevo’ şi nava de recunoaştere ‘Ivan Hurs’, a început marţi o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:21

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, confirmă, într-o intervenție live pe Facebook, faptul că blocul PAS-PPDA se va destrăma după alegeri în câteva fracțiuni. În opinia sa, acest lucru este logic, deoarece Maia Sadu și Andrei Năstase nu vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:55

La Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga va fi deschisă o secție pentru cardio-chirurgia nou-născuților și vor fi reparate patru săli de operații. Angajații instituției l-au invitat pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, pentru a-i cere sprijinul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:39

Astronomii au dat publicităţii o nouă hartă a Universului care dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii, descoperite cu ajutorul unui telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice tradiţionale nu le pot capta, potrivit businesstimes.com, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:25

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că tatăl contracandidatului său din circumscripția nr. 32, Mihai Popșoi, a fost ales consilier local la Vadul lui Vodă pe listele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar acum ar face parte din echipa primarului de acolo,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:33

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene vor fi modificate, UE urmând să introducă măsuri de securitate mai stricte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:08

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

NEW YORK – În ultimii ani, globalizarea a trebuit să suporte un nou val de atacuri. Poate că unele critici sunt absurde, însă una dintre acestea este absolut justificată: globalizarea le-a permis multinaționalelor mari precum Apple, Google și Starbucks să eludeze plata...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:00

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, care au fost lansate pe 18 februarie, ar putea să fie finalizate până la 31 decembrie curent. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)