Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:21
Abonamente

Carte 7 Septembrie 2016, ora 16:11

Istorici din R. Moldova, România și Kazahstan au lansat o carte despre prizonierii români din cel de-al Doilea Război Mondial

Marime Font

La Academia de Ştiinţe a Moldovei /AȘM/ a avut loc astăzi lansarea monografiei „Spassk 99. O istorie a prizonierilor de război români din Kazahstan în documente", semnată de Nurlan Dulatbekov, Octavian Ţâcu şi Silviu Miloiu.

Evenimentul a fost organizat de Institutul de Istorie al AȘM, în colaborare cu Academia „Bolashak" din Kazahstan şi Universitatea „Valahia" din Târgovişte, România, cu susţinerea Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Istoricul Octavian Ţâcu a menţionat că această carte este rezultatul unei munci îndelungate depuse de profesori şi studenţi, care timp de doi ani au adunat materiale despre prizonierii români din cel de-al Doilea Război Mondial, închişi în lagărul „Spassk” din regiunea Karaganda, Kazahstan, unde erau peste 70 mii de prizonieri, dintre care opt mii români.Potrivit sursei citate, volumul respectiv a apărut ca rezultat al implementării de către Asociaţia Tinerilor Istorici din Moldova a proiectului naţional pentru tineret intitulat „Expediţiile memoriei”. Astfel, profesori şi studenţi de la universităţile sus-menţionate au efectuat, în anii 2013 şi 2014, două expediţii la Karaganda, unde au fost culese materialele necesare. Numele prizonierilor de război au fost adunate din arhive, timp de şase luni, de către trei studente din Kazahstan, ca mai tîrziu, acestea să fie transcrise de studenţii moldoveni în limba română.

La rîndul său, profesorul de la Universitatea „Valahia” din Târgovişte, Silviu Miloiu, a subliniat că lucrarea înlătură vălul ce acoperea destinele a circa opt mii de români care au avut nefericirea de a cădea prizonieri în mîinile Armatei Roşii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El şi-a exprimat speranţa că cercetările în această direcţie vor fi continuate şi în curînd va apărea un al alt volum despre prizonierii de război din lagărul „Spassk99”.

Volumul „Spassk 99. O istorie a prizonierilor de război români din Kazahstan în documente” cuprinde 600 de pagini şi a apărut cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Moldpres

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md