Istorici din R. Moldova, România și Kazahstan au lansat o carte despre prizonierii români din cel de-al Doilea Război Mondial

publicat în Carte pe 7 Septembrie 2016, 16:11

La Academia de Ştiinţe a Moldovei /AȘM/ a avut loc astăzi lansarea monografiei „Spassk 99. O istorie a prizonierilor de război români din Kazahstan în documente", semnată de Nurlan Dulatbekov, Octavian Ţâcu şi Silviu Miloiu.

Evenimentul a fost organizat de Institutul de Istorie al AȘM, în colaborare cu Academia „Bolashak" din Kazahstan şi Universitatea „Valahia" din Târgovişte, România, cu susţinerea Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Istoricul Octavian Ţâcu a menţionat că această carte este rezultatul unei munci îndelungate depuse de profesori şi studenţi, care timp de doi ani au adunat materiale despre prizonierii români din cel de-al Doilea Război Mondial, închişi în lagărul „Spassk” din regiunea Karaganda, Kazahstan, unde erau peste 70 mii de prizonieri, dintre care opt mii români.

Potrivit sursei citate, volumul respectiv a apărut ca rezultat al implementării de către Asociaţia Tinerilor Istorici din Moldova a proiectului naţional pentru tineret intitulat „Expediţiile memoriei”. Astfel, profesori şi studenţi de la universităţile sus-menţionate au efectuat, în anii 2013 şi 2014, două expediţii la Karaganda, unde au fost culese materialele necesare. Numele prizonierilor de război au fost adunate din arhive, timp de şase luni, de către trei studente din Kazahstan, ca mai tîrziu, acestea să fie transcrise de studenţii moldoveni în limba română.

La rîndul său, profesorul de la Universitatea „Valahia” din Târgovişte, Silviu Miloiu, a subliniat că lucrarea înlătură vălul ce acoperea destinele a circa opt mii de români care au avut nefericirea de a cădea prizonieri în mîinile Armatei Roşii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El şi-a exprimat speranţa că cercetările în această direcţie vor fi continuate şi în curînd va apărea un al alt volum despre prizonierii de război din lagărul „Spassk99”.

Volumul „Spassk 99. O istorie a prizonierilor de război români din Kazahstan în documente” cuprinde 600 de pagini şi a apărut cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Moldpres