Astăzi 7 Aprilie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 4 Iulie 2020
Abonamente

Istorie 12 Decembrie 2019, ora 04:06

ISTORIE /// Cum serbau Crăciunul Regele Carol I și Regina Elisabeta

Marime Font

Sărbătorirea Crăciunului în maniera pe care o cunoaștem azi, în care colindele străvechi răsună în jurul bradului împodobit de Crăciun, sub care se află cadourile pentru cei dragi, nu este mai veche de un secol și jumătate.

Chiar dacă tradiția colindelor se pierde în negura vremurilor, împodobirea bradului de Crăciun este o tradiție cu origini germane, adusă în România acum un secol și jumătate, de către membrii Familiei Regale a României. La fel este și petrecerea Revelionului.

Până în secolul al XIX-lea, românii marcau trecerea în Noul An în manieră bizantină, nu în manieră Occidentală. Ziua de 1 ianuarie era importantă doar pentru că atunci erau celebrate concomitent două sărbători religioase importante: Tăierea Împrejur a Domnului Isus Cristos și Sfântul Vasile cel Mare. Românii celebrau trecerea în noul an în conformitate cu calendarul bisericesc bizantin, la 1 septembrie, când era sărbătoarea Indictionului. În Occidentul latin, de unde veneau membrii Familiei Regale și unde începuseră să fie educați membrii elitei politice și intelectuale românești din secolul al XIX-lea, tradiția trecerii în noul an era legată de 1 ianuarie și de Revelion. Această celebrare a căpătat amploare datorită celebrărilor organizate la Palatul Regal din București de pe vremea Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta.

Loading...


Modul în care Suveranii României petreceau Sărbătorile de Iarnă a devenit un model pentru restul societății. Arhivele și presa vremii oferă detalii bogate despre modul în care Regele și Regina își petreceau aceste zile de sărbătoare. Iar românii de azi pot afla amănunte despre acestea dintr-o carte de excepție, ”Crăciunul regal”, scrisă de Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu ai României.

Ceremonial religios la Palatul Regal

Regele Carol I a fixat ceremonialul religios care marca Naște­rea Domnului și care a fost păstrat vreme de decenii. ”În ziua de 24 decembrie, la ora 11.30, ÎPSS Mitropolitul Primat, înconjurat de Înaltul Cler, vine la Palat cu sfintele icoane. La intrarea ÎPSS în curtea Palatului, garda ia poziție de drepți. ÎPSS Mitropolitul Primat este primit în capul Scării de Onoare de ofițerul de Ordonanță, iar la intrarea în Apartamentele de Recepție de către Adjutantul Regal de serviciu, care duce pe ÎPSS în Salonul Roșu, unde se îmbracă în odăjdii. ÎPSS Mitropolitul Primat, însoțit de Înaltul Cler, este apoi condus de Mareșalul Curții Regale în apartamentele unde se află Majestă­țile Lor și se fac rugăciunile obișnuite în ajunul zilei Nașterii Mântuitorului. La această ceremonie, Casa Civilă și Cama Militară a Majestății Sale asistă în mica ținută. La Palat, în cele trei zile ale Sfântului Crăciun, afară de un anume ordin, nu vor fi recepțiuni. Persoanele care vor veni să-și prezinte felicitărilor lor li se pune de către dnul Adjutant Regal de serviciu register de înscriere ad-hoc la dispoziție”.

Ziua de Ajun erau petrecute de către Regele Carol I și de către Regina Elisabeta în doi. Cei doi Suverani mergeau la un concert, se plimbau pe jos au cu trăsura, uneori acordau audiențe și luau prânzul și cina în doi. Cei doi Suverani nu își neglijau colaboratorii apropiați, cărora le pregăteau cadouri de Crăciun. Această tradiție datează chiar de la începuturile domniei Regelui Carol I.

Într-o scrisoare din 1878, adresată surorii sale, Maria de Flandra, Carol I men­țio­na că ”Acum încep la noi grijile Crăciunului, care nu sunt deloc puține, din cauza marelui număr de persoane care vor primi cadouri. Elisabeta are acum șase doamne de onoare, dintre care trei locuiesc la Palat, eu am nouă aghiotanți, apoi vine mareșalul curții, medicul personal, secretarul etc., așa că trebuiesc prevăzute cadouri pentru treizeci de persoane, ceea ce aici, unde posibilitatea de alegere nu este mare, ridică greutăți considerabile. În Orient sunt foarte răsfățați cu cadourile și pun mare preț pe valoarea lor. Nici noi nu putem să scăpăm de darurile aduse din toate părțile și nu cruțăm pentru aducători nici o cheltuială. Elisabeta a primit de ziua ei de naștere obiecte într-adevăr minunate și în număr așa de mare, că au umplut o cameră întreagă și mai multe mese. Acum este timpul să construim la Sinaia, căci spațiile din Palat și de la Cotroceni sunt atât de supraaglomerate, că nimic nu mai are loc. Un architect francez a schițat un plan pentru micul nostrum castel de munte, care este cu totul fermecător și nu va pretinde prea mari cheltuieli de realizare. Îl vom verifica în vara aceasta, la fața locului, și, abia peste un an, odată cu terminarea căii ferate către Transilvania, vor începe lucrările”, scria Regele Carol I. În unii ani, așa cum a fost cazul în 1888, Regele Carol I oferea drept cadou de Crăciun ajutoare în lemne și bani pentru românii care erau calamitați din cauza marilor căderi de zăpadă.

Crăciun solitar

Uneori, Regele Carol I își petrecea seara de Ajun la masa de scris. În prima zi de Crăciun, Regele Carol I mergea la slujba religioasă, iar apoi, de multe ori, Regele și Regina mergeau la patinoar. Amândoi împărtășeau pasiunea pentru acest sport, iar Bucureștiul avea un Club de Patinaj care amenaja patinoare de o foarte bună ținută. De multe ori, în seara de Crăciun, Regele se relaxa la masa de billiard.

În multe rânduri, mai ales când, din cauza stării de sănătate, Regina Elisabeta lipsea din țară, Regele Carol I își petrecea seara de Crăciun singur. Așa a fost în anul 1893, când Regele Carol I îi scria Reginei, chiar în ziua de Crăciun. ”Scumpă Elisabeta, Din adâncul sufletului îți trimit calde urări pentru scumpa sărbătoare a aniversării zilei tale de naștere (n.r. – Regina Elisabeta a României era născută la 29 decembrie 1843). Greu, extrem de greu, îmi vine ca în această zi în care tu împlinești cincizeci de ani să nu te pot strânge la inima mea. Resimt profund dureros lunga despăr­țire care mi-a impus atâtea privațiuni și plin de dor aștept ziua în care cu forțe noi vei reveni la mine (…). Astăzi, în noaptea de Crăciun, pe care eu o petrec singur și în tăcere, departe de toți cei care-mi sunt dragi, deși în Cameră se desfășoară o luptă ale cărei urmări ar putea fi într-o zi mai grave decât ale unei bătălii pierdute, mă dedic considerațiilor retrospective”, scria Regele Carol I, preocupat de luptele dintre parlamentarii liberali și cei conservatori. După căsătoria Principelui Moște­nitor Ferdinand și Principesei Maria, mai ales după nașterea primilor doi copii ai cuplului, Principele Carol, viitorul Rege Carol al II-lea, și Principesa Elisabeta, viitoarea Regină Elisabeta a Greciei, Crăciunul era serbat în familie. În anul 1895, Principesa Maria a împodobit ea însăși bradul de Crăciun, iar Regele Carol I remarca faptul că, datorită pomului de Crăciun de mari dimensiuni, pentru prima oară după 22 ani, casa scării din Palatul Regal va străluci de lumină.

Odată cu trecerea anilor, Crăciunul îi pricinuia Regelui Carol I și reflecții amare. În anul 1901, el scria: ”Anii trec prea repede, din nefericire, și odată cu ei îmbătrânim mereu, așa că privirile noastre sunt mai mult îndreptate către trecut decât spre viitor, care, pentru scurtă vreme, încă îl mai avem înainte. Doar încrederea în Cel de Sus, care ne trasează drumul, ne dă puterea să pășim curajoși înainte, să ne împlinim datoria și să ne facem utili”.

În anul 1910, Regele Carol I scria în aceeași notă: ”Momentan mă chinuie mai puțin durerile, dar nopțile îmi sunt foarte agitate și sute de gânduri îmi trec atunci prin minte, căci, din nefericire, ­grijile guvernării sunt mai curând în creștere decât în scădere. Țara este tot mai greu de guvernat, căci sunt prea multe interese în joc și prea multe facțiuni”.

Regele Carol I și Regina Elisabeta au contribuit la conturarea tradițiilor de Crăciun așa cum le cunoaștem astăzi

sursa: romanialibera.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 7 Aprilie 2020, ora: 10:00 de Silviu Tănase

Noua ideologie supremă - Republica la final de drum

Noua ideologie supremă - Republica la final de drum Din editia print

Moldovenii care au creat acest stat au fost convinși că, depărtându-se de Moscova și adoptând grafia latină, vor reuși să scape de minciunile sovietice, deci, să creeze un stat românesc bazat pe drepturi. La peste 20 de ani de la independență constatăm că doar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 09:40

77 de persoane sunt în stare gravă. Alte două persoane au murit din cauza complicațiilor provocate de virusul Covid – 19. Victimele sunt doi bărbați, ambii în vârstă de 68 de ani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 09:00

VACCINUL PENTRU COVID-19, finanţat de Bill Gates, începe să fie testat pe oameni

VACCINUL PENTRU COVID-19, finanţat de Bill Gates, începe să fie testat pe oameni

Un potenţial vaccin contra coronavirusului finanţat de fundaţia miliardarului Bill Gates este testat pe oameni, scrie Business Insider. Dacă rezultatele sunt cele aşteptate, acesta ar putea fi gata până la finalul anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 08:46

Ce amendă riscă persoanele care dau foc la frunze, miriște sau deșeuri menajere

Ce amendă riscă persoanele care dau foc la frunze, miriște sau deșeuri menajere

Arderea resturilor vegetale este interzisă prin lege, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) atenționează populația că se efectuează controale pentru a nu admite acest fapt, iar cei care vor fi prinși vor fi amendați.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 7 Aprilie 2020, ora: 08:32

Rudele bolnavilor de covid-19 din Taraclia, unde majoritari sunt bulgarii: „Suntem HĂRȚUIȚI şi AMENINȚAȚI de localnici”

Rudele bolnavilor de covid-19 din Taraclia, unde majoritari sunt bulgarii: „Suntem HĂRȚUIȚI şi AMENINȚAȚI de localnici”

Centrul de sănătate publică din raionul Taraclia susţine că primeşte mai multe plângeri de la rudele persoanelor infectate de COVID-19. Oamenii acuză că sunt discriminaţi, supuşi ostilităţilor, presiunilor şi intoleranţei din partea localnicilor, transmite MOLDPRES cu referire...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 7 Aprilie 2020, ora: 08:12

Un bloc ÎNTREG din Stăuceni a fost IZOLAT din cauza contaminării cu COVID-19 a unei singure persoane

Un bloc ÎNTREG din Stăuceni a fost IZOLAT din cauza contaminării cu COVID-19 a unei singure persoane

Un întreg bloc de locuit din Stăuceni, municipiul Chișinău, a fost izolat pentru 14 zile. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 08:11

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Virgil Musta, medicul-erou din Timișoara, a reușit să țină piept coronavirusului. Specialistul recunoaște însă că a impus niște reguli care au fost urmate cu strictețe și astfel a reușit să protejeze și cadrele medicale, dar și pacienții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 07:48

Dr. Virgil Musta (Timișoara), 13 SFATURI pentru medicii de familie. „Avem nevoie de EROI, nu de MARTIRI”

Dr. Virgil Musta (Timișoara), 13 SFATURI pentru medicii de familie. „Avem nevoie de EROI, nu de MARTIRI”

Iată ce scrie dr. Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, scrie, pe grupul City Doctors:

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Aprilie 2020, ora: 07:37

OMS: Doar purtarea măştilor nu reprezintă „soluţia miracol” contra pandemiei

OMS: Doar purtarea măştilor nu reprezintă „soluţia miracol” contra pandemiei

Măştile nu reprezintă „soluţia miracol” contra pandemiei de Covid-19 iar folosirea lor generalizată la nivelul populaţiei nu este justificată decât dacă celelalte măsuri sunt imposibil sau dificil de pus în practică, a estimat luni Tedros Adhanom Ghebreyesus,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 07:35

Bilanţul pandemiei a ajuns la 72.638 de morţi la nivel mondial / Cele mai multe infecţii sunt în America

Bilanţul pandemiei a ajuns la 72.638 de morţi la nivel mondial / Cele mai multe infecţii sunt în America

Bilanţul pandemiei de coronavirus a ajuns la 72.638 de morţi pe plan global, unde s-au înregistrat până în prezent peste 1.309.000 de cazuri de infectare, cele mai multe în Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 7 Aprilie 2020, ora: 07:28

(7 aprilie 2009) Astăzi de împlinesc 11 ani de la „Revoluţia Twitter”

(7 aprilie 2009) Astăzi de împlinesc 11 ani de la „Revoluţia Twitter”

În seara de 6 aprilie 2009, mii de tineri s-au adunat în centrul Chişinăului, nemulţumiţi de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Ei s-au mobilizat prin intermediul reţelelor de socializare. Protestul a fost numit „Revoluţia Twitter„ şi a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Aprilie 2020, ora: 07:17

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință

Nu este clar dacă o persoană infectată care vorbește spre noi fără mască ne poate infecta, dar este o ipoteză plauzibilă, spun unii cercetători.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 07:07

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

În urmă cu două săptămâni, România a publicat în Monitorul Oficial așa numitul „Protocol de tratament al COVID-19”, în RM nu există nicio informație oficială despre ce fel de tratament primesc pacienții. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Aprilie 2020, ora: 06:58

Dodon decide dacă este situație excepțională sau nu. Expert despre amânare alegerilor prezidențiale: „depinde de situația epidemiologică din țară”

Dodon decide dacă este situație excepțională sau nu. Expert despre amânare alegerilor prezidențiale: „depinde de situația epidemiologică din țară”

„Ideea că alegerile prezidențiale sau orice alegeri pot fi amânate pe timp de pandemie nu este o invenție de-a Președintelui Dodon. Nu am să uit ziua, și Facebook o să-mi reamintească, când am sugerat celor interesați să citească atent legea din 2004 privind situații...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Aprilie 2020, ora: 06:11

ALERTĂ LA MATERNITATE. 10 nou născuți confirmați cu COVID-19

ALERTĂ LA MATERNITATE. 10 nou născuți confirmați cu COVID-19

Procesarea testelor pentru nou-născuții de la maternitatea Odobescu, parte a Spitalului Municipal Timișoara, a dus la confirmarea a informației că 10 bebeluși sunt infectați cu noul coronavirus. Conform primelor informații obținute de presa locală, cei mai mulți dintre ei sunt la...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 7 Aprilie 2020, ora: 04:35

De Buna-Vestire, în orașul Leova, R.S.S. Moldovenească, s-a născut Ion Aldea-Teodorovici, compozitor şi cîntăreţ legendar din Republica Moldova

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Aprilie 2020, ora: 04:07

Hidroxiclorochina - BUNĂ sau REA pentru COVID-19. TOT ce TREBUIE să știi

Hidroxiclorochina - BUNĂ sau REA pentru COVID-19. TOT ce TREBUIE să știi

Specialiștii au stabilit răspunsurile mai multor întrebări legate de hidroxiclorochină, ca tratament pentru COVID-19. Iată ce ar trebui să știți.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Aprilie 2020, ora: 03:04

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 7 APRILIE 2020. LEII POT FI DEZAMĂGIȚI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 7 APRILIE 2020. LEII POT FI DEZAMĂGIȚI

Horoscopul zilei de 7 aprilie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 7 aprilie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 7 aprilie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 00:49

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 7 APRILIE 2020. Luna plină la noapte. Marte și Uranus se țin de surprize

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 7 APRILIE 2020. Luna plină la noapte. Marte și Uranus se țin de surprize

Marte este in cuadratura cu Uranus azi si genereaza o energie puternica ce poate fi comparata cu artificii pe cer, imposibil de nevazut. Este o zi importanta, o zi pentru o constientizare. Luna este in Balanta, o zodie pentru iubire si cooperare intre oameni si la noapte este plina. Marte si...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 7 Aprilie 2020, ora: 00:05

Mişcarea Imperială Rusă (ultranaționaliști ortodocși) a fost declarată organizaţie TERORISTĂ în Statele Unite

Mişcarea Imperială Rusă (ultranaționaliști ortodocși) a fost declarată organizaţie TERORISTĂ în Statele Unite

Departamentul de Stat al SUA a inclus în lista organizațiilor teroriste gruparea ultra-naționalistă „Mișcarea imperială rusă”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 22:30

VIDEO / +101 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 965 s-au infectat. 2 persoane au murit

VIDEO /  +101 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 965 s-au infectat. 2 persoane au murit

965 de cazuri în total. Din acest 101, 4 sunt de „import”, restul, 97 cu transmitere locală. Alte două persoane au decedat în ultimele ore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:58

Mai mulți medici ruși au fost obligați să testeze pe ei un tratament pentru COVID-19

Mai mulți medici ruși au fost obligați să testeze pe ei un tratament pentru COVID-19

Mai multor doctori din Moscova li s-a cerut să îşi administreze doze de hidroxiclorochină pentru a testa eficienţa medicamentului în prevenirea îmbolnăvirii. BBC Rusia, citat de Mediafax a scris că unii dintre doctori au fost obligaţi să ia tratamentul anti-malarie....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:42

Renato Usatîi a rămas fără bani și anunță că-și vinde Rolls Royce-ul de milioane pentru a-i plăti suplimentar pe medici

Renato Usatîi a rămas fără bani și anunță că-și vinde Rolls Royce-ul de milioane pentru a-i plăti suplimentar pe medici

Primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, anunță că-și vinde Rolls Royce-ul pentru a le da medicilor un salariu suplimentar. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Aprilie 2020, ora: 19:31

VIDEO: Ionela Hadârcă, mesaj critic la adresa lui Ion Chicu după replica acestuia în adresa pacientei de la Soroca

VIDEO: Ionela Hadârcă, mesaj critic la adresa lui Ion Chicu după replica acestuia în adresa pacientei de la Soroca

Într-un mesaj video, pe pagina sa de Facebook, Ionela Hadârcă acuză autoritățile moldovenești că au alte priorități, decât să creadă un pacient care se plânge pe condițiile grave dintr-un spital.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:30

VEȘTI URIAȘE din Italia. Bilanțul epidemic de luni aduce SPERANȚA că greul a trecut

VEȘTI URIAȘE din Italia. Bilanțul epidemic de luni aduce SPERANȚA că greul a trecut

Bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la 16.523 de morţi în Italia, cu 636 de decese în ultimele 24 de ore, iar numărul total al persoanelor infectate până acum depăşeşte 132.800.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:52

Ce se întâmplă? În toată lumea CREȘTE numărul de persoane testate, dar în R. Moldova SCADE

Ce se întâmplă? În toată lumea CREȘTE numărul de persoane testate, dar în R. Moldova SCADE

În timp ce în toată lumea crește numărul de persoane testate de coronavirus, în R. Moldova cifra este în scădere pentru a 3-a zi consecutiv. Chicu și Dumbrăveanu au „uitat” să explice de ce lucrurile stau așa.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)