Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:41
Abonamente

Istorie 25 Septembrie 2019, ora 07:37

ISTORIE /// Revolte la moartea lui Iosif Stalin

Marime Font

Locuitorii RSSM au primit cu satisfacţie comunicatul oficial din 4 martie 1953 despre îmbolnăvirea lui Iosif Stalin, dar mai ales cel din 6 martie privind moartea dictatorului. Unii au avut curajul să se bucure public şi, fiind turnaţi la Securitate, au ajuns în gulag. 

La 1 martie 1953, după o beţie cruntă din ajun, Stalin este găsit de paza personală trântit la podea în sufrageria de la vila din Kunţevo, o suburbie a Moscovei. Trei zile mai târziu este difuzată prima informaţie despre îmbolnăvirea „iubitului conducător", iar la 6 martie se anunţă că a murit. Mulţi basarabeni n-au împărtăşit jalea care a cuprins muncitorii şi colhoznicii din întreaga lume, ci au răsuflat uşuraţi. Şi-au amintit despre necazurile pe care le-au avut de suferit.

Isteria despre „pierderea grea suferită de poporul sovietic şi partea progresivă a lumii" declanşată de propaganda sovietică la moartea lui Stalin nu a fost susţinută de basarabeni. Dosarele descoperite recent în arhiva SIS arată că au fost multiple revolte documentate de NKVD, între 4 şi 6 martie, şi ajunse în instanţa de judecată. Unii dintre cei care au simţit pe propria piele stalinismul nu s-au temut să-şi exprime satisfacţia în legătură cu dispariţia fizică a satrapului, dar şi speranţele pentru o viaţă mai bună.


Grigore Carp s-a născut în 1892 în familia lui Ion şi Elena Carp din Cetireni, plasa Ungheni, judeţul Bălţi. Grigore termină două clase şi, în 1915, este înrolat în armata ţaristă, unde s-a aflat până în 1918. Întors la vatră, lucrează pământul alături de părinţi, iar după căsătorie-din care se nasc patru copii-în gospodăria proprie. La 1940 avea opt hectare de pământ arabil, un cal, o pereche de boi, mai multe oi şi angaja 2-3 persoane la munci sezoniere.

„Stalin are dinţi de câine"

Simte stalinismul în primii ani, fiind judecat, în 1946, la şase luni de închisoare pentru neîndeplinirea obligaţiei de predare a cerealelor la stat (renumita postavka), iar în 1949 a fost inclus în lista persoanelor care urmau a fi deportate. Reuşeşte să evite surghiunul, fiind plecat din sat.
Când a auzit vestea despre îmbolnăvirea lui Stalin, pe la chindii, a mers la moara din sat, unde a anunţat primului grup de oameni întâlnit: „Stalin a fost paralizat. I s-a luat o mână şi un picior", adăugând, „şi dinţii i-au căzut, semănau cu ai unui câine". Altor persoane le-a declarat: „Bine a fost pe vremea românilor, dar de când la putere e Stalin o ducem foarte rău, ne ia totul. Acum el va muri şi viaţa noastră se va îmbunătăţi".

Liderul comsomoliştilor din sat l-a turnat la NKVD. Este arestat pe 27 martie, fiindu-i intentat un dosar penal în baza art. 54/10 Cod Penal al RSS Ucrainene-„Agitaţie sau propagandă contrarevoluţionară". La interogatorii şi confruntările cu martorii Carp negă învinuirile. Cu toate acestea, Judecătoria Supremă a RSSM l-a condamnat, la 6 mai 1953, la zece ani de corecţie prin muncă, fiind decăzut ulterior din drepturile politice pe cinci ani. Este eliberat din gulag în 1956 pe motiv de invaliditate. A fost reabilitat la 27 iunie 2005.

„În curând vor zdohni toţi şi va fi revoluţie"

Bulgarul Ivan Ivanov s-a născut în 1894, în satul Valea Perjii, plasa Ceadîr-Lunga, judeţul Bender. Până la 1940 face doi ani de armată (1917-1919), se căsătoreşte, creşte cinci copii, moştenind de la tatăl său profesia de croitor. În 1940 se mută cu traiul în satul Romanovca, acelaşi judeţ.

Pe 6 martie 1953, la aflarea veştii despre moartea lui Stalin, merge, pe la ora 11.00, să-şi „înece amarul" la bufet. În timp ce închina un pahar cu vin de sufletul răposatului, şi-a zis pentru sine în bulgară: „Unul a zdohnit, iar în curând toţi vor zdohni, va fi o nouă revoluţie, iar noi vom trăi mai bine". Fraza a fost auzită şi de alte persoane. La observaţia unui conaţional, Ivanov repetă cu voce tare, în limba rusă, cele spuse. O femeie care se afla alături i-a tras două palme. Ivanov i-a replicat:„Eşti o comunistă şi aştepţi comunismul". Unul dintre muşterii a anunţat un nkvd-ist. Între timp, Ivanov a mers la crâşma pieţii agricole, supravegheat îndeaproape de securist. Acolo a repetat de câteva ori cele spuse în cafeneaua precedentă. Este arestat pe loc.

La interogatorii susţine că nu ţine minte nimic, deoarece era beat. Însă certificatul medical şi mărturiile celor prezenţi arată contrariul - era treaz. Unii martori chiar afirmau că nu au văzut ca Ivanov să fi consumat băuturi alcoolice.
La 7 aprilie 1953, Judecătoria Supremă a RSSM l-a condamnat la zece ani de corecţie prin muncă şi cu decăderea ulterioară din drepturile politice pentru un termen de cinci ani. La 12 mai 1954, în baza unui protest al procurorului RSSM, aceeaşi instanţă consideră că în cazul lui Ivanov poate fi aplicat decretul Prezidiului Sovietului Suprem al URSS din 27 martie 1953 „Cu privire la amnistiere", îi reduce pedeapsa la cinci ani şi dispune eliberarea lui din gulag. A fost reabilitat la 26 septembrie 2005.

„Slavă Domnului că a murit"

Ucraineanca Tecla Nagornaia (Moldavciuc) s-a născut în 1898, în satul Nezavertailovca, raionul Slobozia, dincolo de Nistru. A fost arestată la 8 martie 1953. I s-a încriminat că la 5 martie, în discuţia cu două prietene, şi-a permis „născociri răutăcioase şi calomnii antisovietice în legătură cu boala gravă a conducătorului URSS". Femeia a fost turnată în aceeaşi zi de una dintre prietene.
Ancheta preliminară nu a precizat care au fost acele „născociri răutăcioase şi calomnii antisovietice". Din depoziţiile unei martore reiese că, la vestea că Stalin e grav bolnav Nagornaia ar fi zis: „Şi ce dacă va muri, în locul lui vor veni alţi zece". Situaţia Teclei Nagornaia s-a agravat când s-a descoperit că ea nu lucra în colhoz, provine dintr-o familie de mijlocaşi, iar un frate de-al ei a fost judecat în 1929 pentru că a organizat rezistenţă la colectivizare.

La 4 aprilie 1953, Tecla Nagornaia (Moldavciuc) a fost condamnată de Judecătoria Supremă a RSSM la 10 ani muncă de corecţie cu decăderea ulterioară din drepturile politice pentru un termen de 5 ani. La 31 martie 1955, prin decizia Prezidiului Judecătoriei Supreme a RSSM, la recomandarea Comisiei pentru reexaminarea dosarelor persoanelor judecate pe criterii politice, îi este redusă pedeapsa la cinci ani şi este eliberată din gulag. A fost reabilitată la 26 septembrie 2005.

Simion Vladov s-a născut în 1911, în satul Parcani, raionul Tiraspol. Până la 1940 a lucrat în colhozul „Octombrie Roşu" din localitate. Auzind anunţul din 6 martie 1953 despre moartea lui Stalin, Vladov, aflându-se în mijlocul a mai multor colhoznici, a spus cu bucurie: „În sfârşit, slavă Domnului că a murit! De acum vom trăi bine!". Un colhoznic mai vigilent l-a denunţat la NKVD a doua zi. A fost arestat la 21 martie 1953. Probele acumulate arătau că bărbatul era un antisovietic mai vechi, securiştii descoperind şi alte „păcate" de-ale lui Vladov.

I s-a adus aminte că anterior a fost condamnat de două ori de regimul sovietic. Totodată, în vara lui 1941 a fost înrolat într-un batalion de construcţii al Armatei Roşii, iar în luna septembrie a aceluiaşi an a căzut în prizonierat. Turnătorii din sat au mai povestit anchetatorilor că încă în februarie 1953, când s-a anunţat despre descoperirea unui grup de medici sovietici care „au trădat patria", Vladov le-a luat apărarea, spunând:„Medicii şi-au dorit putere, precum Stalin. Lua-l-ar dracul, căci a distrus toată lumea. Nu a rămas mult şi partidul comunist va dispărea".

La 27 aprilie, ancheta preliminară este terminată, iar la 14 mai 1953 Judecătoria Supremă a RSSM l-a condamnat la zece ani de corecţie prin muncă, fiind decâzut din drepturile politice pentru un termen de cinci ani. La 14 aprilie 1955 lui Vladov îi este redusă pedeapsa la cinci ani şi este eliberat din gulag. A fost reabilitat la 26 septembrie 2005.

„Să se ducă dracii să-l vadă pe dictator"

Gheorghe Nastasiuc s-a născut în anul 1906, în comuna Lencăuţi, plasa Otaci, judeţul Soroca. Între 1928 şi 1930 a fost înrolat în Armata Română. A crescut trei copii, iar din 1933 a locuit în comuna Negurenii Noi, judeţul Bălţi, lucrându-şi propriul pământ, de circa 2, 5 hectare. Nu a fost luat la război pentru că-şi pierduse trei degete la mâna stângă în 1935. După 1944 a lucrat în colhoz. Între 1949 şi 1952 a deservit o maşină de tăiat lemne, iar din 1953 a lucrat paznic la grajdul colhozului „Lenin" din localitate.

„Relaţiile" ostile dintre Gheorghe Nastasiuc şi puterea sovietică, partidul comunist şi Stalin au început după ocuparea Basarabiei de sovietici. Ancheta a stabilit că Nastasiuc a denigrat în mai multe rânduri colectivizarea, a blamat sistemul de învăţământ sovietic, a pus la îndoială victoria Armatei Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial. El şi-a bătut joc de comunişti, luându-i în zeflemea, a negat geniul militar a lui Stalin, a ajuns până a declara că „Uniunea Sovietică trebuie distrusă. Stalin şi guvernul sovietic trebuie demişi" şi că „în Moldova nu va fi puterea sovietică, ci engleză şi americană".

În dimineaţa zilei de 6 martie 1953 auzind ştirea că Stalin a murit, Nastasiuc a exclamat:„Bine ar fi dacă, în decursul a trei zile, ar muri nu doar Stalin, ci toţi comuniştii, atunci nici colhozuri nu vor mai exista". A doua zi, la anunţul că celor ce doresc să-l vadă pe Stalin li se acordă gratuit bilete la tren, Nastasiuc a exclamat: „Să se ducă dracii să-l vadă!".

Este arestat la 10 martie 1953, fiind turnat de câţiva săteni. Ancheta preliminară a fost terminată pe 15 aprilie 1953, iar la 9 mai Judecătoria Supremă a RSSM l-a condamnat pe Gheorghe Nastasiuc la zece ani de corecţie prin muncă, fiind lipsit de drepturile politice pentru o perioadă de cinci ani.

Dispariţia fizică a lui Stalin nu a însemnat şi destalinizarea. Astfel, la doi ani de la moartea dictatorului, Comisia pentru reexaminarea dosarelor persoanelor judecate pe criterii politice din RSSM a considerat că Gheorghe Nastasiuc se face în continuare vinovat de „agitaţie sau propagandă contrarevoluţionară" şi nu propune eliberarea lui din gulag. A fost reabilitat abia la 19 decembrie 2005.

historia.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:41

Ioniță: Prețurile la produsele alimentare explodează (GRAFIC)

Ioniță: Prețurile la produsele alimentare explodează (GRAFIC)

În luna octombrie 2019 prețurile la produsele alimentare în valoare anuală au ajuns la 10,5%, maixima din ultimii 2,5 ani. Această creștere lovește cel mai puternic asupra pătruilor socail vulenrabile în special pensionarii. Scumpirea produselor alimentare depășește de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:33

„Discuții” despre exporturile moldovenești: Sputnik vede scăderea exporturilor în UE, dar nu vede scăderea și mai mare în cazul CSI

„Discuții” despre exporturile moldovenești: Sputnik vede scăderea exporturilor în UE, dar nu vede scăderea și mai mare în cazul CSI

Portalul Sputnik.md a publicat la 30 octombrie o știre în care autorul accentuează că în ultimele luni se înregistrează o scădere a exporturilor Republicii Moldova în țările membre UE. Știrea este construită tendențios, deoarece autorul nu descrie situația generală a exporturilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:20

Socialistul Adrian Lebedinschi nu exclude o coaliție cu Partidul Democrat

Socialistul Adrian Lebedinschi nu exclude o coaliție cu Partidul Democrat

Unii deputați din Blocul ACUM ar putea susține prin vot un guvern minoritar. Declarația a fost de deputatul socialist Adrian Lebedinschi în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Alesul a precizat că dacă Maia Sandu va renunța la crearea unei noi coaliții cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:59

Românii din diaspora, record de bani trimiși în țară

Românii din diaspora, record de bani trimiși în țară

Românii aduc din ce în ce mai mulți bani în țară. Țara noastră a depășit Polonia în ceea ce privește sumele trimise acasă de românii din diaspora, în 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Noiembrie 2019, ora: 11:51

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

„Pro-rusul Dodon vrea să deschidă în fața serviciilor secrete ruse poarta aeriană de la Chișinău, din coasta NATO”, scrie portalul românesc money.ro. Jurnaliștii români menționează că Rusia a declanșat un adevărat război hibrid pentru Aeroportul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:42

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

În aceste condiții, șansele reeditării unei coaliții cu PSRM sunt minime, după ce socialiștii au declarat că nu o vor accepta pe Maia Sandu din nou în funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Noiembrie 2019, ora: 11:38

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Fostul ministru al Finanțelor, actualul consilier prezidențial Ion Chicu, ar fi candidatul „apolitic” pe care, potrivit informațiilor care se vehiculează în spațiul public, președintele Igor Dodon intenționează să-l propună pentru funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:51

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Fracțiunea PSRM a ieșit la declarații după întrevederea cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. "Noi am discutat cu domnul Președinte. Anterior ne-am convocat și cu fracțiunea Partidului Socialiștilor într-o ședință separată, noi am discutat despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:45

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de ACAPARARE a puterii din Moldova

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de ACAPARARE a puterii din Moldova

Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakashvili consideră că demisia Guvernului de la Chişinău a fost pusă la cale de Moscova. Potrivit lui, Vladmir Putin „şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Republica Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:16

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

România va coopera cu Republica Moldova, în sprijinul cetățenilor săi, numai dacă va exista ,,garanția învestirii unui guvern pro-european”, este mesajul transmis de premierul Ludovic Orban ca reacție la demiterea guvernului Maia Sandu, marți, prin moțiune de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:04

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Şi s-a prăbuşit zgomotos Alianţa PSRM-ACUM, a căzut Guvernul Sandu. Un asemenea deznodămînt trist era de fapt destul de previzibil, dacă ne gîndim la toată fojgăiala politică începută în 1991. Cîte alianţe şi politicieni se prăbuşiseră anterior, era de presupus că şi asta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:57

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

 Coada-calului (Equisetum arvense) este una din plantele cu cele mai bune efecte asupra vezicii urinare și a rinichilor, fiind recomandată din vechime pentru diferite afecțiuni uro-renale.  Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă pentru nisip și pietre la rinichi și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:22

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Derek Hogan a efectuat o vizită matinală președintelui Igor Dodon, după ce Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Partidul Liberal a inițiat o petiție în care cere să fie demis președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:12

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Andrian Candu spune că este posibil scenariul în care fracțiunea PD să voteze un Guvenr minoritar. Declarația a fost făcută la o emisiune televizată de la Prime TV.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2019, ora: 09:07

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

Horoscopul zilei de 13 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 13 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 13...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:00

Cașcaval cu gust „european” produs în raionul Drochia

Afacere cu gust de cașcaval la Pelinia, raionul Drochia. De mai bine de jumătate de an, familia Țurcanu produce brânzeturi din lapte de vaci, sută la sută naturale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 08:35

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Meteorologii moldoveni au emis o alertă meteo de cod galben de vânt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)