Astăzi 17 Septembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 16 Septembrie 2019
Abonamente

Actualitate 27 Martie 2018, ora 09:24

ISTORIE // Un secol de când Basarabia s-a reunit cu Patria-Mamă

Marime Font

La 27 Martie se împlinesc 100 ani de la Unirea Basarabiei cu România, înfăptuită de Sfatul Ţării de la Chişinău la 27 martie 1918. Basarabia a fost atunci prima provincie care a cerut unirea cu Ţara-mamă. A urmat Bucovina la 27 noiembrie 1918 şi Transilvania la 1 decembrie 1918, făcând România Mare.
 

Ziua este marcată la Constanţa printr-o serie de acţiuni care celebrează marele eveniment naţional.

La campusul Universităţii Ovidius din Constanţa, marţi, 27 Martie 2018, de la ora 10.00, în holul mare al Corpului A, studenţi ai Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice (FISP) vor lega cu panglici tricolore Basarabia (o parte din Republica Moldova de astăzi) de România şi vor desăvârşi astfel - simbolic şi cartografic - unitatea teritorială a neamului românesc.


Acţiunea este gândită de studenţii de pe ambele maluri ale Prutului şi este iniţiată de Cercul studenţesc de Istorie Modernă şi Relaţii Internaţionale al FISP pentru a marca 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Pe hartă, studenţii din Republica Moldova şi din România vor scrie texte, iar alături, pe un poster intitulat „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,/Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?“, participanţii vor putea lăsa mesaje de felicitare şi alte gânduri.

Totodată, ei vor împărţi simbolic 100 de panglici tricolore, studenţii organizatori vor vorbi despre mesajul acestei acţiuni, iar profesori ai FISP vor spune câteva cuvinte despre semnificaţia istorică a Centenarului.

Înfrăţire „100 de fire tricolore care ne unesc“

Cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, în zilele de 26 - 27 martie 2018, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” organizează unui simpozion cu tema „100 de fire tricolore care ne unesc“.

La manifestare va fi prezentă o delegaţie formată din unsprezece directori de licee din Chişinău în vederea încheierii unor parteneriate şcolare cu mai multe licee din Constanţa. Stabilirea unor astfel de legături între licee tomitane şi basarabene va contribui la o mai bună cunoaştere şi regăsire în fiinţa naţională şi va apropia momentul reunificării statului român. Manifestarea a debutat cu o conferinţă având ca temă „Centenarul Unirii Românilor“, urmată de masa rotundă intitulată „Parteneriat între licee“ şi de 15 de întâlniri bilaterale la sediul fiecărui liceu constănţean semnatar al parteneriatului. Ziua de marţi este dedicată concretizării înfrăţirii între licee prin semnarea documentelor de către fiecare instituţie, dar şi unei vizite la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie.

Fapte de vitejie ale strămoşilor, istorisite de liceenii basarabeni la Colegiul Carol I

Conferinţa judeţeană „Mândria de a fi român de o parte şi alta a Prutului“ începe la ora 11.00, la Colegiul Comercial Carol I din Constanţa, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.

Evenimentul face parte din Proiectul „100 de ani de spirit românesc“, care îşi propune să omagieze pe cei care au contribuit la realizarea României Mari, să promoveze dragostea faţă de portul popular, respectul faţă de culorile drapelului şi jertfa înaintaşilor. La eveniment participă invitaţii speciali: conf. univ.dr. Emanuel Plopeanu - decan al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea Ovidius Constanţa, prof. univ. dr. Marian Cojoc - Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea Ovidius Constanţa şi dr. Sorin Marcel Colesniuc - director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, care vor evoca importanţa evenimentului precum şi rolul personalităţilor politice implicate în realizarea unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918.

Pe lângă partea ştiiţifică a conferinţei, cu mare interes este aşteptată prezenţa la acest eveniment a elevilor basarabeni care studiază în unităţile de învăţământ constănţene – Artur Spunei, Liviu Bortoi, Dumitru Golovei, Cristian Eremia, Octavian Martinescu, Olga Caşu (Liceul Teoretic ,Ovidius Constanţa), Oglinda Iuliana, Alexandra Tanase (Scoala Gimnazială nr. 39 ,N. Tonitza Constanţa), Matcas Dana, Cristina Ştefan (Colegiul Comercial Carol I Constanţa), Anastasia Postaru (Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân Constanţa), Mirabela Bairac (Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu Constanţa), Loredana Economide (Liceul Teoretic Traian Constanţa), Angela Moraru (Liceul Teoretic George Călinescu Constanţa).

„Aceştia, alături de profesoara de limba română Anastasia Dumitru de la Liceul Teoretic Lucian Blaga Constanţa, vor evoca momente din viaţa cotidiană, din sistemul educaţional basarabean, precum şi fapte trăite de familiile lor în Primul Război Mondial, ceea ce constituie adevărate surse istorice despre teritoriul de dincolo de Prut“, a declarat prof. Paula Iordan, inspector de istorie.

Melodiile din repertoriul cunoscuţilor interpreţi de muzică din Republica Moldova vor fi cântate de elevii de la Colegiul Naţional Kemal Ataturk Medgidia (Dana Paraschiţa - ,,Cântec de la tata”), Şcoala Gimnazială George Enescu Năvodari (Daniela Atanasov - „Cântec de unire”, Diana Damian - ,,Pentru ea”), prezentările în Power Point ale elevilor Diana Brânzea - Colegiul Naţional Constantin Brătescu Constanţa, Monica Mitache - Şcoala Gimnazială Nr. 3 Ciprian Porumbescu Constanţa, momentele poetice prezentate de elevii de la Şcoala Gimnazială Nr. 12 B.P. Haşdeu Constanţa - „Scrisoare din Basarabia“ de Grigore Vieru, „S-a ridicat Istoria în picioare“ de Simion Felix Marţian, precum şi dansurile populare ale Ansamblului Hora de la Liceul Tehnologic Topraisar vor încânta audienţa omagiind astfel Centenarul Unirii Basarabiei cu România.

De Centenar, fii antipenal!

Totodată, în anul Centenarului Marii Uniri, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, românii sunt chemaţi la proteste „pentru a transmite încă o dată un mesaj clar clasei politice: ne-am unit şi luptăm împotriva politicienilor penali şi corupţi care au distrus României nu doar prezentul, ci şi viitorul“. Acţiunea paşnică are loc la Constanţa, ca în fiecare zi, în faţa Prefecturii, de la ora 19.00.

„Dezideratul nostru este ca de 1 decembrie 2018, când se împlinesc cei 100 de ani de la Marea Unire, reprezentanţii politici ai ţării sa fie integri, competenţi şi bine intenţionaţi. Pentru aceasta, sunt deosebit de importante lustraţia aparatului administrativ (incluzând politicul), independenţa justiţiei, statul de drept si separaţia puterilor în stat. După ultimul Congres al PSD din 10 martie a.c., a devenit cu atât mai evident că, dacă nu acţionăm, România se va îndrepta către dictatura penalilor şi corupţiei. Pe 27 martie se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România! 27 martie a fost declarată oficial sărbătoare naţională, dar nu şi zi liberă legală. Aşa că vă aşteptăm să vă faceţi auzită vocea!“, scrie Rezistenţa Constanţa.
 
Sursa: adevarul.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 22:07

 Reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA în Ucraina, Kurt Volker, consideră că Rusia va returna Ucrainei peninsula anexată Crimeea, la fel cum Uniunea Sovietică a întors independența țărilor baltice, scrie unian.net.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 21:39

 Usatîi a venit la MAI cu un CADOU pentru Andrei Năstase: „Până acum aveam un președinte dat de Dumnezeu, iar acum avem și un MINISTRU dat de Dumnezeu”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 18:21

Reghina Apostolova a fost reținută cu puțin timp în urmă. S-a întâmplat în parcul „Ivanos” din Orhei, anunță DESCHIDE.MD. Menționăm că și vicepreședinta Partidului Șor, deputatul Marina Tauber a fost reținută la Orhei de către Centrul Național...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:56

Iurie Reniță a explicat de ce a părăsit sala Parlamentului când socialistul Dodon și-a început discursul electoral

Iurie Reniță a explicat de ce a părăsit sala Parlamentului când socialistul Dodon și-a început discursul electoral

Discursul de azi a lui Igor Dodon în fața deputaților a fost o acțiune cu profund iz electoral. Astfel a comentat ambasadorul Iurie Reniță, președintele Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană din Parlament, decizia sa și a colegilor din cadrul blocului ACUM, Lilian Carp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:44

Peste o mie de militari din Republica Moldova, România şi SUA participă la “Scutul de Foc - 2019”

Peste o mie de militari din Republica Moldova, România şi SUA participă la “Scutul de Foc - 2019”

Armata Naţională organizează, în perioada 16 — 20 septembrie 2019, la Centrul de Instruire al Armatei Naţionale, exerciţiul internaţional „Scutul de Foc- 2019”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:13

FLASH /// Procurorul general interimar a cerut ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber și Apostolova

FLASH /// Procurorul general interimar a cerut ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber și Apostolova

Preşedintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a prezentant în plen solicitările, pe care le-a primit de la Procurorul Dumitru Robu cu privire la cercetarea penală şi reţinerea deputaţilor din partidul ŞOR Marina Tauber şi Reghina Apostolova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:03

De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm anul viitor?

De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm anul viitor?

În ultimele 4-5 luni asistăm la o accelerare a creșterii prețurilor în Republica Moldova, care în luna august au atins nivelul de 5,5% anual. Care este motivul și la ce să ne așteptăm în următoarele luni? În opinia mea sunt câțiva factori, care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:59

Expert: Mariajul politic de la Chișinau este benefic doar pentru Socialiști

Expert: Mariajul politic de la Chișinau este benefic doar pentru Socialiști

 Cel mai comod aranjament politic posibil este acel in care partenerul preia toate costurile politice. Cam asa poate fi descrisa relatia dintre PSRM si ACUM dupa discursul Presedintelui Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:47

Bucurie maximă în tabăra guvernării: Dmirii Kozak, revine la Chișinău!

Bucurie maximă în tabăra guvernării: Dmirii Kozak, revine la Chișinău!

 Vicepremierul rus Dmirii Kozak, vine, din nou, la Chișinău. Vizita acestuia urmează a fi făcută în următoarele zile. Acesta va participa la Forumul Economic moldo-rus, despre care a vorbit anterior președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:26

100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu | Expert: Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor

100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu | Expert: Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor

Guvernarea de la Chișinău a înregistrat unele realizări în primele 100 de zile de activitate, dar n-a lucrat cu eficiență maximă și putea face mai multe, consideră experții. În opinia acestora, promisa dezoligarhizare rapidă, practic, a eșuat și s-a transformat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:24

Dodon se declară nemulțumit de activitatea guvernării de parcă n-ar fi la PUTERE alături de blocul ACUM

Dodon se declară nemulțumit de activitatea guvernării de parcă n-ar fi la PUTERE alături de blocul ACUM

Liderul socialiștilor Dodon nu este mulțumit de activitatea membrilor Cabinetului de Miniștri. Despre asta a spus șeful statului azi, de la tribuna Parlamentului Republicii Moldova. Acesta spune că, în cazul în care majoritatea va decide schimbarea componenței actualului Guvern,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:18

Ion Sturza: La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase!

Ion Sturza: La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase!

 La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase! -  sau cum poți să cazi în derizoriu, „crucificându-l" pe Hristos în Ministerul de Interene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 13:43

Trei deputați ACUM au părăsit sala când Dodon și-a început discursul

Trei deputați ACUM au părăsit sala când Dodon și-a început discursul

 Trei deputați din partea blocului ACUM au părăsit sala de ședință a Parlamentului când Igor Dodon și-a început discursul în fața Legislativului. Este vorba despre Iurie Reniță, lilian Carp și Octavian Țîcu,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 12:33

Cristi Danileț: În momentul în care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește Procurorul General, vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie

Cristi Danileț: În momentul în care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește Procurorul General, vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie

Cunoscutul expert român Cristi Danileț a comentat pentru TVR Moldova inițiativa Guvernului Republicii Moldova referitoare la schimbarea procedurii de numirea a Procurorului General, prin abilitarea unei comisii constituite de Ministrul Justiției de a selecta candidaturile și a le...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 12:00

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

Parlamentul se va întruni astăzi, în ședință plenară, pentru a vota proiectul de modificare a legii procuraturii, inițiat de Guvern, care prevede o nouă procedură de numire a Procurorului General.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 11:52

(Europa Liberă) Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

(Europa Liberă) Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

Experta Mariana Kalughin atrage atentiția: „Un executiv și un legislativ, de obicei la patru ani, dacă nu mai des, se schimbă, judiciarul ni-i dat pentru totdeauna. Parlamentul se întruneşte astăzi pentru a modifica procedura de alegere a procurorului general. Miza nu e doar o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 11:47

Câte secții de votare vor fi deschide pentru alegerile din 20 octombrie

Câte secții de votare vor fi deschide pentru alegerile din 20 octombrie

Pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 vor fi deschise 1969 de secții de votare. Cele mai multe secții de votare se găsesc în circumscripțiile electorale:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:49

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a încălcat în mod evident Constituția prin instalarea crucifixului pe scara centrală a organului guvernamental - Ministerul Afacerilor Interne, informează portalul pro-socialist noi.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:47

Pagina de istorie: Câte parale face un leu?

Pagina de istorie: Câte parale face un leu?

Au trecut peste 150 de ani de când leul a devenit moneda națională a României. Aflați din Pagina de istorie de azi de unde i se trage numele leului românesc, cât valora și prin ce greutăți a mai trecut, de-a lungul timpului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:44

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii Procuraturii. În cadrul ședinței de Guvern, Premierul Maia Sandu a declarat: „Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii. Este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:27

Stanislav Pavlovschi și-a dat DEMISIA din funcția de vicepreședinte al PPDA

Stanislav Pavlovschi și-a dat DEMISIA din funcția de vicepreședinte al PPDA

Stanislav Pavlovschi şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al Platformei Demnitate şi Adevăr. Informaţia a fost confirmată de către deputatul PPDA, Alexandr Slusari. Parlamentarul nu a oferit mai multe detalii. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:11

Zodiile care se umplu de bani în luna septembrie. Nimic nu le va sta în cale

Zodiile care se umplu de bani în luna septembrie. Nimic nu le va sta în cale

Ești sortit să ai succes și să câștigi mulți bani? Dacă nu știi răspunsul la această întrebare, astrele ți-l pot oferi. Toamna aceasta, unele semne zodiacale sunt destinate să facă bani. Este de ajuns să-și pună mintea la contribuție și norocul le va surâde....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)