Astăzi 20 Iunie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 13:59
Abonamente

Actualitate 27 Martie 2018, ora 09:24

ISTORIE // Un secol de când Basarabia s-a reunit cu Patria-Mamă

Marime Font

La 27 Martie se împlinesc 100 ani de la Unirea Basarabiei cu România, înfăptuită de Sfatul Ţării de la Chişinău la 27 martie 1918. Basarabia a fost atunci prima provincie care a cerut unirea cu Ţara-mamă. A urmat Bucovina la 27 noiembrie 1918 şi Transilvania la 1 decembrie 1918, făcând România Mare.
 

Ziua este marcată la Constanţa printr-o serie de acţiuni care celebrează marele eveniment naţional.

La campusul Universităţii Ovidius din Constanţa, marţi, 27 Martie 2018, de la ora 10.00, în holul mare al Corpului A, studenţi ai Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice (FISP) vor lega cu panglici tricolore Basarabia (o parte din Republica Moldova de astăzi) de România şi vor desăvârşi astfel - simbolic şi cartografic - unitatea teritorială a neamului românesc.


Acţiunea este gândită de studenţii de pe ambele maluri ale Prutului şi este iniţiată de Cercul studenţesc de Istorie Modernă şi Relaţii Internaţionale al FISP pentru a marca 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Pe hartă, studenţii din Republica Moldova şi din România vor scrie texte, iar alături, pe un poster intitulat „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,/Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?“, participanţii vor putea lăsa mesaje de felicitare şi alte gânduri.

Totodată, ei vor împărţi simbolic 100 de panglici tricolore, studenţii organizatori vor vorbi despre mesajul acestei acţiuni, iar profesori ai FISP vor spune câteva cuvinte despre semnificaţia istorică a Centenarului.

Înfrăţire „100 de fire tricolore care ne unesc“

Cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, în zilele de 26 - 27 martie 2018, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” organizează unui simpozion cu tema „100 de fire tricolore care ne unesc“.

La manifestare va fi prezentă o delegaţie formată din unsprezece directori de licee din Chişinău în vederea încheierii unor parteneriate şcolare cu mai multe licee din Constanţa. Stabilirea unor astfel de legături între licee tomitane şi basarabene va contribui la o mai bună cunoaştere şi regăsire în fiinţa naţională şi va apropia momentul reunificării statului român. Manifestarea a debutat cu o conferinţă având ca temă „Centenarul Unirii Românilor“, urmată de masa rotundă intitulată „Parteneriat între licee“ şi de 15 de întâlniri bilaterale la sediul fiecărui liceu constănţean semnatar al parteneriatului. Ziua de marţi este dedicată concretizării înfrăţirii între licee prin semnarea documentelor de către fiecare instituţie, dar şi unei vizite la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie.

Fapte de vitejie ale strămoşilor, istorisite de liceenii basarabeni la Colegiul Carol I

Conferinţa judeţeană „Mândria de a fi român de o parte şi alta a Prutului“ începe la ora 11.00, la Colegiul Comercial Carol I din Constanţa, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.

Evenimentul face parte din Proiectul „100 de ani de spirit românesc“, care îşi propune să omagieze pe cei care au contribuit la realizarea României Mari, să promoveze dragostea faţă de portul popular, respectul faţă de culorile drapelului şi jertfa înaintaşilor. La eveniment participă invitaţii speciali: conf. univ.dr. Emanuel Plopeanu - decan al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea Ovidius Constanţa, prof. univ. dr. Marian Cojoc - Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea Ovidius Constanţa şi dr. Sorin Marcel Colesniuc - director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, care vor evoca importanţa evenimentului precum şi rolul personalităţilor politice implicate în realizarea unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918.

Pe lângă partea ştiiţifică a conferinţei, cu mare interes este aşteptată prezenţa la acest eveniment a elevilor basarabeni care studiază în unităţile de învăţământ constănţene – Artur Spunei, Liviu Bortoi, Dumitru Golovei, Cristian Eremia, Octavian Martinescu, Olga Caşu (Liceul Teoretic ,Ovidius Constanţa), Oglinda Iuliana, Alexandra Tanase (Scoala Gimnazială nr. 39 ,N. Tonitza Constanţa), Matcas Dana, Cristina Ştefan (Colegiul Comercial Carol I Constanţa), Anastasia Postaru (Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân Constanţa), Mirabela Bairac (Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu Constanţa), Loredana Economide (Liceul Teoretic Traian Constanţa), Angela Moraru (Liceul Teoretic George Călinescu Constanţa).

„Aceştia, alături de profesoara de limba română Anastasia Dumitru de la Liceul Teoretic Lucian Blaga Constanţa, vor evoca momente din viaţa cotidiană, din sistemul educaţional basarabean, precum şi fapte trăite de familiile lor în Primul Război Mondial, ceea ce constituie adevărate surse istorice despre teritoriul de dincolo de Prut“, a declarat prof. Paula Iordan, inspector de istorie.

Melodiile din repertoriul cunoscuţilor interpreţi de muzică din Republica Moldova vor fi cântate de elevii de la Colegiul Naţional Kemal Ataturk Medgidia (Dana Paraschiţa - ,,Cântec de la tata”), Şcoala Gimnazială George Enescu Năvodari (Daniela Atanasov - „Cântec de unire”, Diana Damian - ,,Pentru ea”), prezentările în Power Point ale elevilor Diana Brânzea - Colegiul Naţional Constantin Brătescu Constanţa, Monica Mitache - Şcoala Gimnazială Nr. 3 Ciprian Porumbescu Constanţa, momentele poetice prezentate de elevii de la Şcoala Gimnazială Nr. 12 B.P. Haşdeu Constanţa - „Scrisoare din Basarabia“ de Grigore Vieru, „S-a ridicat Istoria în picioare“ de Simion Felix Marţian, precum şi dansurile populare ale Ansamblului Hora de la Liceul Tehnologic Topraisar vor încânta audienţa omagiind astfel Centenarul Unirii Basarabiei cu România.

De Centenar, fii antipenal!

Totodată, în anul Centenarului Marii Uniri, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, românii sunt chemaţi la proteste „pentru a transmite încă o dată un mesaj clar clasei politice: ne-am unit şi luptăm împotriva politicienilor penali şi corupţi care au distrus României nu doar prezentul, ci şi viitorul“. Acţiunea paşnică are loc la Constanţa, ca în fiecare zi, în faţa Prefecturii, de la ora 19.00.

„Dezideratul nostru este ca de 1 decembrie 2018, când se împlinesc cei 100 de ani de la Marea Unire, reprezentanţii politici ai ţării sa fie integri, competenţi şi bine intenţionaţi. Pentru aceasta, sunt deosebit de importante lustraţia aparatului administrativ (incluzând politicul), independenţa justiţiei, statul de drept si separaţia puterilor în stat. După ultimul Congres al PSD din 10 martie a.c., a devenit cu atât mai evident că, dacă nu acţionăm, România se va îndrepta către dictatura penalilor şi corupţiei. Pe 27 martie se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România! 27 martie a fost declarată oficial sărbătoare naţională, dar nu şi zi liberă legală. Aşa că vă aşteptăm să vă faceţi auzită vocea!“, scrie Rezistenţa Constanţa.
 
Sursa: adevarul.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 13:23

Satul moldovenesc de altădată cu zeci de ansambluri folclorice și bucate pe vatră vă așteaptă în acest weekend la Complexul Etno Cultural VATRA

Satul moldovenesc de altădată cu zeci de ansambluri folclorice și bucate pe vatră vă așteaptă în acest weekend la Complexul Etno Cultural VATRA Din editia print

La prima ediție a ”Festivalului Familiei și Tradițiilor Populare” vor fi peste 100 de ansambluri etno-folclorice, care vor reprezenta distincțiile culturale ale fiecărei regiuni de la nord până la sud. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:53

Numărul fumătorilor scade datorită noilor produse de tutun. Concluziile Forumului Global de Nicotină

Numărul fumătorilor scade datorită noilor produse de tutun. Concluziile Forumului Global de Nicotină

Prevalența fumatului a scăzut în țările unde fumătorii au trecut la produse de nicotină mai sigure. Avantajele noilor alternative fumatului au fost discutate la Varșovia unde a avut loc Forumul Global de Nicotină la care au participat peste 650 de experți în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:49

AgroMeteo: SHS a prelungit Codul Galben de averse puternice însoțite de grindină și descărcări electrice

AgroMeteo: SHS a prelungit Codul Galben de averse puternice însoțite de grindină și descărcări electrice

Serviciul Hidrometeorlogic de Stat (SHS) a prelungit până joi, 20 iunie, Codul Galben de instabilitate atmosferică. Conform meteorologilor, în perioada indicată se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-45 litri pe metru pătrat) cu grindină și vijelie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:41

EURO 2019 U21 | Partida Anglia şi România va fi arbitrată de suedezul Andreas Ekberg / ORA meciului

EURO 2019 U21 | Partida Anglia şi România va fi arbitrată de suedezul Andreas Ekberg / ORA meciului

Meciul Anglia - România de la EURO 2019 U21, care va avea loc vineri, de la ora 19:30, va fi arbitrat de suedezul Andreas Ekberg.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 20 Iunie 2019, ora: 12:36

Armata rusă BOMBARDEAZĂ în continuare Ucraina

Armata rusă BOMBARDEAZĂ în continuare Ucraina Din editia print

Trupele de ocupație rusească au continuat astăzi, 19 iunie, bombardamentele în regiunile separatiste ucrainene. Sub focul rușilor a nimerit localitatea ATLU Zolotoe-4 din regiunea Lugansk, acolo unde bombardamentul a avut loc la distanța de numai 30 de metri de un bloc locativ. Din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:19

Alertă pentru turiștii care călătoresc în Grecia - Un virus periculos i-ar putea ucide

Alertă pentru turiștii care călătoresc în Grecia - Un virus periculos i-ar putea ucide

Oficialii greci din domeniul Sănătății îi avertizează pe turiștii care plănuiesc să călătorească în Grecia în această vară cu privire la riscurile la care se expun din cauza tânțarilor, purtători ai virusului West Nile, potrivit stirileprotv.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:08

VIDEO /// Putin, discurs în fața națiunii, la o zi după ce patru separatiști pro-Rusia au fost puşi sub acuzare pentru doborârea zborului MH17

VIDEO /// Putin, discurs în fața națiunii, la o zi după ce patru separatiști pro-Rusia au fost puşi sub acuzare pentru doborârea zborului MH17

Preşedintele rus Vladimir Putin se va adresa naţiunii într-un discurs televizat în direct joi, la o zi după ce o investigaţie condusă de Olanda a pus sub acuzare patru separatişti pro-Rusia din Ucraina pentru doborârea zborului MH17 în 2014, relatează The Guardian,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:57

FOTO /// Usatîi a venit la Primăria mun. Bălți într-un tricou cât trei salarii pentru un an și jumătate

FOTO /// Usatîi a venit la Primăria mun. Bălți într-un tricou cât trei salarii pentru un an și jumătate

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a revenit zilele acestea la Bălți. Înainte de asta, le-a făcut o vizită colegilor de partid din Fălești, și-a revăzut casa părintească și școala unde a învățat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:46

Pentru a-l înlocui pe cumătrul său, Năstase va organzia un concurs la IGP

Pentru a-l înlocui pe cumătrul său, Năstase  va organzia un concurs la IGP

În cadrul ședinței guvernului de astăzi, noul ministru de Interne Andrei Năstase a declarat că intenționează să organizeze un concurs pentru selectarea unui nou șef la Inspectoratul General de Poliție și pentru a-l  înlocui pe cumătrul său Gheorghe Băla.n 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:44

ULTIMA ORĂ /// Persoana care a atacat procurorul din Hânceşti a fost REȚINUTĂ / Riscă dosar penal pentru tentativă de OMOR

ULTIMA ORĂ /// Persoana care a atacat procurorul din Hânceşti a fost REȚINUTĂ / Riscă dosar penal pentru tentativă de OMOR

Bărbatul, care a atacat procurorul din Hânceşti, a fost reţinut acum câteva minute.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:34

Șeful Agenției Proprietății Publice a fost demis

Șeful Agenției Proprietății Publice a fost demis

Guvernul l-a eliberat astăzi din funcție directorul Agenției Proprietății Publice Vladimir Baldovici, în baza cererii depuse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:20

Imagini incredibile au fost filmate pe cerul Marii Britanii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:09

Dodon își face PR electoral și anunță primul că locatarii blocului din Otaci ar trebui să primească apartamente sau case din BANII STATULUI

Dodon își face PR electoral și anunță primul că locatarii blocului din Otaci ar trebui să primească apartamente sau case din BANII STATULUI

Dodon a mers astăzi dimineață la Otaci și le-a promis oamenilor afectați de prăbușirea blocului de din Otaci ar trebui să fie compensați din bugetul statului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:07

Promisiunea unei „alianțe temporare” - O MINCIUNĂ PREMEDITATĂ? Hahn către Greceanîi: „Ne dorim să vedem această majoritate parlamentară și coaliție guvernamentală până la SFÂRȘITUL mandatului”

Promisiunea unei „alianțe temporare” - O MINCIUNĂ PREMEDITATĂ? Hahn către Greceanîi: „Ne dorim să vedem această majoritate parlamentară și coaliție guvernamentală până la SFÂRȘITUL mandatului”

Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, care s-a aflat ieri într-o vizită în R. Moldova, a apreciat maniera pașnică de gestionare a crizei politice de la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:05

 Stimată doamnă prim-ministru, mă îndoiesc că la Universitatea Harvard din SUA, unde țin lecții peste 30 de laureați ai Premiului Nobel, ați studiat limba română și istoria poporului nostru. Cum puteți afirma că noul Guvern, pe care cu onoare îl conduceți,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:01

Dosarul lui Iurie Bolboceanu, anterior condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, trimis la rejudecare (DOC)

Dosarul lui Iurie Bolboceanu, anterior condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, trimis la rejudecare (DOC)

Curtea de Apel din Chișinău a decis la 19 iunie ca dosarul fostului deputat din fracțiunea Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu, să fie trimis la reexaminare în prima instanţă. Între timp, Bolboceanu va fi cercetat în stare de libertate. Publika.md a publicat deciziei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:40

VIDEO de COȘMAR /// UPDATE - Clădirea va fi demolată /// O parte dintr-un bloc de NOUĂ etaje din Otaci s-a PRĂBUȘIT sub ochii locuitorilor

VIDEO de COȘMAR /// UPDATE - Clădirea va fi demolată /// O parte dintr-un bloc de NOUĂ etaje din Otaci s-a PRĂBUȘIT sub ochii locuitorilor

Un bloc cu nouă etaje s-a prăbuşit la Otaci. S-a întâmplat aseară, în jurul orei 21.30, şi, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:37

AU CONSUMAT ALCOOL /// Doi bărbați s-au înecat ieri în lacurile din Chișinău

AU CONSUMAT ALCOOL /// Doi bărbați s-au înecat ieri în lacurile din Chișinău

Doi bărbați s-au înecat ieri în lacurile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:29

Veste proastă pentru cei care trec des vama cu România /// Guvernul Sandu promite să ÎNCHIDĂ toate magazinele duty free

Veste proastă pentru cei care trec des vama cu România /// Guvernul Sandu promite să ÎNCHIDĂ toate magazinele duty free

Toate benzinăriile, barurile și restaurantele duty free la intrarea în Republica Moldova și regiunea transnistreană vor fin interzise, despre acest lucru a anunțat pe pagina de Facebook, Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:43

Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru SPIONAJ în favoarea Rusiei, a fost ACHITAT astăzi de Curtea de Apel /// VIDEO

Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru SPIONAJ în favoarea Rusiei, a fost ACHITAT astăzi de Curtea de Apel  /// VIDEO

 Curtea de Apel din Chișinău, a decis la 19 iunie curent, în favoarea fostului deputat din fracțiunea Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu, care anterior fusese condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, scrie „Kommersant“. Potrivit sursei, acesta ar fi fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:29

Wizz Air mai cumpără 20 de aeronave de la Airbus și ajunge la 276 de avioane care urmează să fie livrate până în 2026

Wizz Air mai cumpără 20 de aeronave de la Airbus și ajunge la 276 de avioane care urmează să fie livrate până în 2026

Operatorul low-cost din Ungaria Wizz Air, cel mai mare transportator aerian din România, anunță un nou contract semnat cu Airbus, pentru achiziționarea a 20 de aeronave noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:22

Țara în care temperatura a ajuns la 63 de grade Celsius, cea mai mare înregistrată vreodată pe Terra

Țara în care temperatura a ajuns la 63 de grade Celsius, cea mai mare înregistrată vreodată pe Terra

Cea mai mare temperatură la nivel mondial a fost înregistrată în Kuweit, 63 de grade Celsius la soare, potrivit autorităților locale, însă cifrele trebuie să fie confirmate de specialiștii World Meteorological Organisation (WMO), potrivit gulfnews.com, citată de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:00

Un adept al „moldovenismului civic” numit consilier al Maiei Sandu

Un adept al „moldovenismului civic” numit consilier al Maiei Sandu

Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de consilier al prim-ministrului Maia Sandu, pe politică externă și planificare strategică.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 20 Iunie 2019, ora: 07:42

Duma de Stat a PERMIS eliberarea pașapoartelor rusești în regiunea transnistreană

Duma de Stat a PERMIS eliberarea pașapoartelor rusești în regiunea transnistreană Din editia print

Duma de Stat ar putea decide în curând eliberarea pașapoartelor rusești în Transnistria printr-o metodă simplificată, a declarat un deputat din partea partidului Rusia Unită, Alexander Iaroșciuk, în cadrul unui interviu televizat, transmite Ria.ru. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)