Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

Istorie 27 Septembrie 2017, ora 21:29

războiISTORIE / Convenţia de Armistiţiu care a aruncat România în braţele URSS

Marime Font

 
 

12 septembrie este ziua în care românii comemorează semnarea Convenției de Armistițiu a Națiunilor Unite, din anul 1944. Este vorba de un act prin intermediul căruia Aliații occidentali au lăsat România în întregime la discreția URSS, iar dominația sovietică avea să se instaureze în țara noastră pentru o jumătate de secol. Aflaţi cum au decurs negocierile din rubrica Pagina de istorie.

În data de 12 septembrie 1944, la Moscova, delegația României, din care făceau parte prințul Barbu Știrbey, comunistul Lucrețiu Pătrășcanu și țărănistul Ghiță Popp a fost nevoită să semneze Convenția de Armistițiu cu Națiunile Unite. Prin acest act, România era abandonată total de Aliații occidentali, iar reprezentanții URSS și-au impus punctul de vedere.

Convenția de Armistițiu a fost semnată la trei săptămâni după Actul de la 23 August prin care Regele Mihai I al României a răsturnat dictatura lui Ion Antonescu, a încetat războiul contra Națiunilor Unite și a început lupta cu Germania nazistă și cu Ungaria fascistă, pentru eliberarea Transilvaniei de Nord.Rușii au întârziat deliberat semnarea armistițiului pentru a putea pune nestingheriți stăpânire pe întreaga Românie, inclusiv pe București, care fusese eliberat prin eforturile Armatei Regale Române. De asemenea, rușii au arestat ilegal zeci de mii de militari români, pe care i-au deportat în Siberia, în Asia Centrală sau dincolo de Cercul Polar.

Convenția de Armistițiu avea prevederi dureroase pentru România. Actul prevedea renunțarea României la Basarabia și la Bucovina de Nord. De asemenea, România era obligată să contribuie cu cel puțin 12 divizii la lupta contra Germaniei și era obligată să permită libera trecere a trupelor sovietice pe teritoriul său. Mai mult, România plătea pentru întreținerea trupelor sovietice de ocupație sau aflate în tranzit. De asemenea, România era obligată să plătească despăgubiri uriașe de război, în valoare de 300 de milioane de dolari, azi echivalentul a peste cinci miliarde de dolari. Rușii instituiau cenzuri asupra presei și telecomunicațiilor, iar prin interpretarea abuzivă a prevederilor Convenției de Armistițiu, navele Marinei Regale Românești au fost preluate cu forța de sovietici. Convenția mai permitea rușilor să mențină trupe în România.

Singurul câștig a fost faptul că Națiunile Unite stabileau că Transilvania, sau cea mai mare parte a ei, va reveni României, la Conferința de Pace. Convenția de Armistițiu a deschis astfel calea comunizării României, iar unele dintre efectele ei mai sunt resimțite și azi.

rfi.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul