Cultură

Italia alocă 300 milioane de euro pentru restaurarea unor monumente de patrimoniu

Guvernul din Italia a aprobat, luni, un buget de 300 de milioane de euro destinat programelor sale naţionale de protejare a patrimoniului cultural, informează Reuters.

Conservarea artei şi a arhitecturii multimilenare reprezintă o problemă perenă în Italia, iar multe situri cultural-istorice au fost lăsate într-o stare fragilă de către statul italian, din cauza reducerii cheltuielilor publice şi a unui management defectuos.

Zidurile cetăţii medievale din Siena se află printre monumentele care vor fi restaurate pe parcursul următorilor trei ani, prin intermediul unei finanţări de 2,2 milioane de dolari, a precizat Ministerul Culturii din Italia.

Acest plan de finanţare a fost prezentat oficial la scurt timp după ce guvernul condus de prim-ministrul italian Matteo Renzi a aprobat un buget pe 2016 în care au crescut cheltuielile pentru Cultură şi care conţine prevederi prin care tinerii în vârstă de 18 ani sunt stimulaţi financiar să cheltuiască sume mai mari pe activităţi culturale precum mersul la cinematograf.

Potrivit acestui plan, 13 milioane de euro vor fi alocaţi restaurării celebrului Domus Aurea, palatul auriu pe care împăratul Nero l-a construit în centrul Romei, pentru propria faimă, dar care a fost ulterior îngropat sub multe tone de pământ, din ordinul împăratului Traian.

Peste 6 milioane de euro vor fi alocate unor proiecte diverse de restaurare, inclusiv a fundaţiei de pe canalul nordic din Veneţia.

Siturile culturale din Italia vor fi înzestrate cu sisteme de securitate şi de supraveghere video, printr-o finanţare de 50 de milioane de euro, a precizat Ministerul Culturii din Italia.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *