Externe

Italia: am fost mai uniti

Ziua de miercuri, 29 iulie, va intra in istorie – in pofida obstacolelor create de comunisti, si noi, moldovenii din Italia, am demonstrat cele mai inalte sentimente patriotice. Am facut tot ce ne-a stat in puteri ca sa participam la alegerile parlamentare anticipate – si varstnicii, si tinerii, chiar si acei care vor vedea lumina zilei peste cateva zile sau cateva luni. Bunaoara, Irina Bulat, insarcinata in cateva luni, a venit tocmai de la Boltano ca sa-si dea votul pentru viitorul viitorului sau copil. S-au mobilizat tinerii, in speranta ca acasa se va produce schimbarea in bine.

Totusi, simbolul acestui scrutin al moldovenilor din Italia au fost doamna Nadejda Ion Topor, fosta profesoara din Soroca, in varsta de 79 de ani, si domnul Pavel Straista, de 82 de ani, din satul Colonita. Au sosit cu nepotii lor de la Venetia si au incurajat multimea sa voteze. Moldovenii veneau cu sute de masini proprii de la departari de 500 km. Unii faceau cate doua-trei rute, pentru a-i aduce pe altii. Le multumesc celor mai activi in organizarea alegatorilor moldoveni din Italia – Mihai Druta, Nicolae Senchevici (Parma), Dinu Manoli (Reggio Emilia), Ion Zaporojan, Tatiana Serghelejiu (Brescia), Irina Bulat (Boltano). Fara ajutorul lor, n-am fi putut organiza cele 14 autocare, in zi de munca, pentru a ne deplasa spre Bolonia. O munca enorma au depus si alte doua persoane, care transmiteau apeluri catre moldoveni prun intermediul site-ului www.codru.eu – Natalia Plesca si Denis Darie, ultimul prezent si ca observator la alegeri din partea PL. Am avut de infruntat diferite obstacole, injosiri si amenintari, dar n-a fost in zadar. Rautatea si viclenia celor de la guvernare ne-a consolidat. Daca pe 5 aprilie la Bologna au votat 3378 de moldoveni, miercurea trecuta si-au exercitat acest drept 3642 de persoane.

Din pacate, consulatul din Bolonia n-a reactionat la criticile noastre de dupa 5 aprilie – nici cabine de vot n-au fost organizate mai multe, nici veceuri mobile.
Totusi, la insistenta noastra, CEC de la Chisinau a permis ca aici timpul de votare sa fie prelungit cu o ora, ca sa poata vota toti acei care veneau dupa orele de munca. A fost ca o nunta mare la care si-au unit destinele partidele liberale. Sa speram ca, impreuna cu noi, ele vor renaste Moldova, ca sa ne intoarcem acasa…

Nina Gorincioi-Cadoppi,
Reggio Emilia, Italia

Bruxelles: comunistii au obtinut mai putin de 5%

In pofida faptului ca alegerile din 29 iulie au fost fixate pentru zi de miercuri, cand basarabenii aflati peste hotare au fost la munca, la Misiunea RM in Regatul Belgiei s-a inregistrat o rata de participare la vot sporita in raport cu 5 aprilie. 434 de persoane (cu 26 mai multe decat la alegerile precedente) si-au facut timp sa ajunga neaparat la ambasada. Foarte multi au venit sa voteze dupa serviciu sau cursuri, spunandu-ne ca au insistat sa ajunga la urna de vot pentru a dejuca astfel intentia PCRM de a impiedica cetatenii de peste hotare sa-si dea votul pentru Schimbare.

Dupa vot, lumea iesea din sediul ambasadei mai increzatoare. Cei mai multi nu se grabeau sa plece acasa – stateau langa un palc sau altul de oameni, printre care isi reintalneau prieteni. Cei mai „populari” erau fericitii care au reusit, vara aceasta, sa mearga in Moldova. Ei detineau informatii „din prima sursa”. Din pacate, acestea nu erau tocmai senine. Cei care abia acum au putut merge, cu acte, acasa, au ramas socati de ceea ce au regasit: lumea a devenit mai saraca, mai disperata. Discutiile mai aveau insa un subiect comun: ce va fi dupa 29 iulie? Ipoteza ca si acum le va fi furata sansa de a reveni acasa este insuportabila. Multi sunt aici de aproape un deceniu, au nascut copii care merg la scoala, dar inca nu si-au vazut buneii. Drama RM se regaseste total in drama personala a multora dintre basarabenii „belgieni”.

Printre zecile de basarabeni de la portile ambasadei regasesc – surpriza! – o figura cunoscuta. Cu Ilinca Munteanu am urmat, acum zece ani, un stagiu la Institutul Francez din Bucuresti, iar acum ne regasim la Bruxelles, unde si-a creat o familie si unde se afla de sase ani. Vad si grupul de tineri studenti din Olanda, pe care i-am cunoscut la 5 aprilie. Sunt ceva mai putini de data aceasta, dar la fel de plini de idei, de proiecte, de acea verva tinereasca ce dinamiteaza o comunitate. Convenim sa „strangem randurile” intr-o comunitate a basarabenilor din Benelux… Cu un sfert de ora pana la 21.00, la portile ambasadei mai zabovesc o duzina-doua de persoane. Cativa intarziati sunt indrumati sa ajunga cat mai repede inauntru… Urmeaza emotiile numararii buletinelor. Pentru PCRM – 21 de voturi (la 5 aprilie, erau 70!..), pentru PPCD – 18. PL si PLDM au acumulat cele mai multe voturi – cate 154 si 155, iar AMN si PD au avut acelasi numar de simpatizanti – cate 34. Potrivit observatorului din partea PL, Ion Chirilov, nereguli in procesul de votare n-au fost semnalate, iar intreaga procedura a decurs mai organizat ca la scrutinul din aprilie.

Nina Serban
Bruxelles,

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *