Italia: Certificatul verde va urma să fie obligatoriu în restaurante, mijloace de transport și alte zone aglomerate

publicat în Actualitate pe 22 Iulie 2021, 12:19

Certificatul sanitar verde ar putea să devină obligatoriu în Italia de la începutul lunii august, pentru evenimentele cu număr mare de oameni, dar și în locurile aglomerate, precum piscine, săli de sport și chiar mijloace de transport în comun. Autoritățile din Peninsulă printr-un asemenea mod ar încerca ar să limiteze răspândirea variantei Delta, relatează publicația italiană La Stampa.

Cei 38 de milioane de italieni care și-au descărcat deja codul QR pentru certificatul verde vor avea liber la călătorii.
De cealaltă parte, vor fi libertăți limitate pentru cei care nu s-au vaccinat, nu au avut COVID-19 sau pentru cei care nu vor să cheltuie 20 de euro pentru un test ori de câte ori vor să iasă la o pizza sau la un film, mai scrie sursa citată.
Varianta Delta face ca numărul infectărilor să crească în Italia, miercuri fiind 4.259 cazuri noi față de 3.558 din ziua precedentă. În aceste condiții, ori se revine la restricții dure, ori se încearcă limitarea infectărilor permițând doar celor imunizați sau celor care au un test negativ să intre în locurile aglomerate.

Certificatul verde va fi obligatoriu pentru accesul în spații aglomerate

Accesul în cinematografe și teatre, meciuri și concerte mari, mijloace de transport și discoteci, piscine și săli de sport, congrese și, poate, chiar și baruri și restaurante în interior ar urma să fie accesate doar cu certificatul verde. Fără certificatul verde, aproape toate locurile de divertisment devin inaccesibile. Certificatul verde va fi folosit pentru sala de sport sau piscină, pentru cinema sau teatru, pentru cumpărături în centre comerciale, conferințe și târguri în interior și discoteci.

Green Pass va fi, de asemenea, folosit pentru evenimente majore, sportive și altele, cum ar fi concertele.
În ce privește restaurantele de interior, dezbaterea este încă deschisă, dar și aici autoritățile iau în calcul ca certificatul verde să devină obligatoriu.
Clienții care intră fără permis riscă o amendă de 400 de euro, în timp ce proprietarii restaurantelor, dacă nu cer green pass-ul la intrare, riscă închiderea pe 5 zile. Pentru a nu-i discrimina pe tinerii care ar fi vrut să se vaccineze, dar nu au putut din lipsa serurilor, statul le-ar putea oferi teste COVID gratuite.
Cerințele pentru obținerea certificatului verde sunt: ambele doze de vaccin făcute, test negativ sau dovada vindecării de COVID.
Nu este nevoie de certificat pentru copiii cu vârsta sub 12 ani.
Potrivit publicație italiene La Stampa, citat de Mediafax, certificatul ar putea fi eliberat la început după o singură doză de vaccin, iar de la 1 septembrie va fi eliberat numai pentru cei vaccinați cu schemă completă.
De asemenea, Guvernul italian ia în calcul să extindă și starea de urgență, care expiră pe 31 iulie, mai scrie sursa italiană.