Moldova

Italianul Mirco Deflorian ne va reprezenta la competiţiile de schi nordic

Italianul Mirco Deflorian va reprezenta Moldova la competiţiile internaţionale de schi nordic în următorii patru ani. În schimb, în aceeaşi perioadă, mai mulţi tineri schiori moldoveni se vor pregăti pe o pârtie din Italia. Oficialii sportului de iarnă promit că în Moldova va fi construită o pârtie, pentru ca sportivii noştri să se poată antrena în ţară.

Din cauza unei concurenţe acerbe în lotul italian de schi alpin, Mirco Deflorian, în vârstă de 30 de ani, a decis să obţină cetăţenia R. Moldova, pentru a continua evoluţiile în competiţiile de anvergură. Potrivit schiorului, care a participat la o conferinţă de presă la Chişinău, „în Italia în prezent sunt mai mulţi schiori de valoare în probele nordice. În clasamentul ierarhic din această ţară, eu mă clasez pe locul cinci, fapt care nu-mi permite să evoluez la cel mai înalt nivel”. Astfel şi-a motivat sportivul decizia de a face parte din selecţionata R. Moldova.

Un alt motiv de convocare a conferinţei respective de presă l-a constituit înfiinţarea Asociaţiei sporturilor de iarnă din R. Moldova, al cărei preşedinte a devenit jurnalistul Efim Josanu, primul preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic. El a afirmat în faţa presei că „noua funcţie reprezintă o provocare inedită pentru mine. Nu va fi un foc de artificii, ci un lucru serios. Îmi propun, plastic vorbind, să aduc munţii şi zăpada la noi. Vom crea secţii pentru copii. Pe mine mă interesează mai puţin elementul competitiv. Important este că aceşti copii vor avea posibilitatea să se antreneze şi în Italia. Este, ca şi orice început, o pornire idealistă. Ea va da roade peste un anumit timp”, a specificat preşedintele asociaţiei.

Referindu-se la „cooptarea” în lotul naţional a schiorului italian, Efim Josanu a spus că el nu va fi doar un participant la turneele internaţionale, dar şi un antrenor pentru mulţi copii din republica noastră care vor începe să practice acest sport.

Colaborarea schiorilor din R. Moldova cu partenerii din Italia a fost promovată şi de preşedintele Comitetului Organizatoric al Campionatului Mondial de schi nordic, Piero Degodenz.

Prezent la conferinţă, el a anunţat că va contribui la pregătirea tinerilor sportivi moldoveni. „Oferim posibilitate Asociaţiei moldovene de a desfăşura antrenamente pe pârtiile noastre de schi, situate la Alpe di Pampeago, Trentino. Ne asumăm toate cheltuielile pentru cazare, masă, inventar sportiv şi antrenori”, a subliniat el.

Din şirul obiectivelor de perspectivă ale Asociaţiei sporturilor de iarnă din R. Moldova distingem intenţia de a construi, la Călăraşi, Nisporeni sau Chişinău, o pârtie modernă de coborâre şi o trambulină care ar corespunde tuturor cerinţelor internaţionale. Costul aproximativ al unui asemenea edificiu este de circa un milion şi jumătate de euro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *