Astăzi 15 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 20:51
Abonamente

Actualitate 13 Iulie 2016, ora 08:32

Iușcenko: Rusia nu va accepta niciodată rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean

Marime Font

Fostul președinte ucrainean într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă despre „prețul libertății” plătit de Moldova și Ucraina.

Președintele Nicolae Timofti i-a primit, marți, 12 iulie, pe foștii președinți ai Ucrainei Leonid Kravciuk și Viktor Iușcenko, și pe ex-președinții Republicii Moldova Mircea Snegur și Petru Lucinschi. Un comunicat de presă al Președinției de la Chișinău anunță că la întrevedere s-au discutat „subiecte ce țin de evoluțiile relațiilor moldo-ucrainene și de specificul situației regionale”. S-a vorbit și despre nevoia „sincronizării acțiunilor celor două state în contextul noilor amenințări la adresa securității naționale și regionale”. În context, s-a vorbit despre criza din estul Ucrainei și conflictul transnistrean, „care au elemente comune în manifestările lor”, precizează comunicatul. Foștii președinți ucraineni au vorbit și despre „costurile” pe care le achită Ucraina pentru „libertate și alegerea sa pro-occidentală”. „Am convenit cu foștii șefi de stat să găsim soluțiile necesare pentru ca țările noastre să se apropie mai mult și să colaboreze în direcția realizării parcursului european comun”, a declarat Președintele Timofti după întrevedere.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă, Valentina Ursu a discutat cu fostul președinte ucrainean, Victor Iușcenko, despre „prețul libertății” pentru Ucraina și Moldova, și despre șansa reglementării conflictelor separatiste din regiunile de est ale celor două țări.

Europa Liberă: Domnule Iușcenko, care este costul integrării europene pentru Moldova și Ucraina?


Victor Iușcenko: „Aici văd două componente. Una dintre componente vorbește despre aceea că procesele care astăzi se extind în țările noastre au un element, nu aș zice de nedreptățire, dar unul inadecvat timpului și încercărilor, și durerilor prin care trece Ucraina și Moldova. Acestea sunt două națiuni care trec prin cea mai costisitoare și cea mai grea etapă în relația lor cu vecinul din nord. Este ca o linie a frontului de luptă, am să vă explic ce front anume. Dacă astăzi printre noi s-ar afla Winston Churchill, el ar fi spus: „Domnilor politicieni, chiar nu vedeți că de la Marea Baltică, până la Marea Neagră și Marea Caspică este ridicată o cortină de fier? Cea mai mare și extinsă din câte au existat în secolul XX sau XXI? Conflictul principal este între două politici: cea a Rusiei feodale, autocratice, și a Uniunii Europene”. Aceasta este esența conflictului de care suferă astăzi și Ucraina, Moldova, Georgia, Azerbaidjan, Karabahul de Munte, Osetia, Abhazia, Crimeea, Transnistria, Donbasul. În Europa sunt șapte conflicte, dintre care șase – în Est. În fiecare dintre aceste conflicte din Est agresoare este Federația Rusă. Parcă se poate spune: aceasta este „problema moldovenească”, „problema georgiană”, „problema azerbaidjană”? Nu, domnilor, aceasta este problema voastră. Este o problemă geopolitică. Conflictele declanșate în Moldova sau în Ucraina, sau în Georgia, sau în Karabahul de Munte sunt în exclusivitate conflicte geopolitice, nu naționale. Este ciocnirea dintre două politici europene diferite. Și acestor conflicte li se poate pune capăt cu instrumentarul geopolitic, nu cu instrumentarul naţional și nu cu instrumentarul intern.”

Europa Liberă: Dar problema transnistreană cum poate fi rezolvată? Depinde și de Moldova, şi de Ucraina?

Victor Iușcenko: „Europa trebuie să înţeleagă că aceasta e și problema ei şi să o abordeze ca pe o problemă proprie. Când vorbim de conflictul din Crimeea, Donbas, despre formatul de negocieri, nu vă miră de ce nu este implicată Europa, Uniunea Europeană?”

Europa Liberă: Şi care e răspunsul dumneavoastră? Există o frică?

Victor Iușcenko: „Cred că este o teamă, e o atitudine asimetrică, s-a format percepția falsă că aceasta nu e o problemă europeană. Este dovada promovării unor politici slabe, nu puternice. De aceea, Europa încearcă pe toate căile să se depărteze de rezolvarea acestor probleme.”

Europa Liberă: Dar dacă dumneavoastră aţi fi în fruntea Uniunii Europene, ce aţi întreprinde?

Victor Iușcenko: „În orice caz, aș recomanda ca toate conflictele menționate să fie pe agenda familiei europene. Subliniez, încă o dată, sunt conflictele voastre, sunt problemele voastre, nu numai ale noastre. De aceea, avem nevoie de instrumentarul vostru politic, aveţi de zeci de ori mai multe pârghii pentru a rezolva aceste probleme decât noi, când ținem piept Federaţiei Ruse, acest agresor, cu care deseori Europa unitară se teme să vorbească. De aceea, noi trebuie să ne apropiem mai mult, Ucraina şi Moldova, mai des să lansăm proiecte comune politice, dar nu numai, conferinţe, mese rotunde. La nivel politic şi public trebuie să se înțeleagă că ne confruntăm cu una şi aceeaşi provocare, aveam aceeaşi problemă şi acelaşi orizont spre care mergem. Noi avem multe în comun și, atunci când vom discuta toate aceste probleme în format politic, sunt sigur că putem aduce un mare folos atât popoarelor noastre, cât şi întregii Europe.”

Europa Liberă: Dar rezolvarea conflictului transnistrean depinde în multe de Federaţia Rusă. Ce statut ar fi potrivit pentru Transnistria?

Victor Iușcenko: „Ştiu cum aș vrea să răspund la această întrebare, dar nu pot public. Repet că nu aştept milă de la Federaţia Rusă, ea niciodată nu va accepta rezolvarea, cu atât mai mult pe cale paşnică, a acestui conflict pe care l-a declanşat. Dar mi-aș dori totuși o implicare mai mare din partea Occidentului, a Europei, care până acum nu şi-au găsit rolul în soluționarea acestor conflicte declanșate de Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: A se insista acum pe federalizare este un scenariu bun sau rău?

Victor Iușcenko: „Pentru Ucraina este inacceptabil.”

Europa Liberă: Dar pentru Republica Moldova?

Victor Iușcenko: „Mi-e greu să vorbesc în numele poporului dumneavoastră, eu voi răspunde pentru Ucraina. Suntem una dintre cele mai vechi țări din Europa. În secolul X Rusia Kieveană a fost cel mai mare stat din Europa şi totdeauna am fost unitari, nu am avut vreo formațiune cu statut special. Nu am avut de-a face cu federalizări, confederaţii. Și sunt sigur că nici nu vom lua vreodată în considerare asemenea opțiuni. Dacă vom merge pe calea federalizării, va fi prima etapă de dezintegrare a ţării. Aceasta e inacceptabil.”

Europa Liberă: Credeţi în integrarea europeană a Republicii Moldova şi Ucrainei?

Victor Iușcenko: „Desigur. Recunosc că nu îmi este pe plac tot ce se întâmplă în Europa, inclusiv la ziua de azi. Mi-aș dori ca Europa să înveţe să vorbească dacă nu într-un glas, măcar la unison. Aş vrea că în Europa să apară un Churchill sau de Gaulle. Îmi doresc Europa să fie mai puternică, mai viguroasă şi să aibă obiective mai bine determinate. Vorbim despre faptul că noi construim un spaţiu european, dar pentru acest spaţiu trebuie să și luptăm.”

Europa Liberă: Dar astăzi cine garantează securitatea Ucrainei şi a Republicii Moldova?

Victor Iușcenko: „Avem cinci documente semnate în 1994 de şefii ai cinci state din Clubul Nuclear. Noi ne-am pierdut integritatea teritorială, ne-am pierdut suveranitatea politică, dar nu se aude vocea garanţilor. E o istorie lungă despre temelia de astăzi a politicii de securitate, în primul rând, în Europa, dar şi în lume. Atunci când garantul a promis, dar nu poate îndeplini...”

Europa Liberă: Aveţi în vedere Federaţia Rusă?

Victor Iușcenko: „Inclusiv Federaţia Rusă. Însă Federaţia Rusă e un stat agresor istoric, de aceea vocea şefului statului rus nu înseamnă nimic.”

Europa Liberă: Dar pe cine aveţi în vedere?

Victor Iușcenko: „Vă dați și dumneavoastră seama, au rămas patru semnatari.”

Europa Liberă: Care sunt aceste state?

Victor Iușcenko: „Marea Britanie, China, Franţa, SUA. Eu sunt european, iubesc tot ce face Europa mai puternică, dar mă doare că pierdem această Europă puternică, liberă, independentă, frumoasă, care nu numai că respiră cu compătimire, dar face totul pentru ca familia europeană să fie mai mare, mai liniştită şi întregită.”

europalibera.org

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 20:51

Moldova: reținere față de o inițiativă a Rusiei în Transnistria

Moldova: reținere față de o inițiativă a Rusiei în Transnistria

 Autoritățile de la Chișinău sunt de părere că orice tentantivă de retragere sau distrugere a stocului de muniție păzit de Rusia în regiunea separatistă transnistreană trebuie făcute sub monitorizare internațională, nu doar a Rusiei, se arată într-o analiză Balkan...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 17:45

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon are interese personale și politice pentru a transmite aeroportul internațional Chișinău unui investitor rus, cel mai probabil din cercul său de interese, scrie cunoscuta publicație europeană eureporter. Astfel, Dodon își va achita...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 17:40

Liderul PPDA Andrei Năstase este un trișor, se preface că muncește și va fi taxat de electoratul din Capitală, la alegerile din 20 octombrie. De această părere este deputatul PSRM Grigore Novac, într-un articol publicat pe blogul său, în care comentează rezultatele ultimelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 15:08 de Dorin Dusciac

Encore une fois... UNIRE, UNIONIȘTI!

Encore une fois... UNIRE, UNIONIȘTI!

Am auzit nu demult un intelectual de la Chișinău, care se arăta foarte entuziasmat în cadrul unui interviu televizat de creșterea numărului tinerilor unioniști. Aceasta ne-ar da de înțeles, în opinia dânsului, că Unirea este tot mai aproape. Deși am un respect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 15:06

Porțiunea de pe promenada Senei de lângă Turnul Eiffel din Paris va primi numele Reginei Maria

Porțiunea de pe promenada Senei de lângă Turnul Eiffel din Paris va primi numele Reginei Maria

O porțiune de pe promenada pariziană a Senei (din Quai Branly) va purta, începând de marți, numele Reginei Maria, potrivit unui anunț, pe Facebook, al ambasadei României în Franța.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 14:39

Calea Ferată din Republica Moldova va fi separată în trei companii

Calea Ferată din Republica Moldova va fi separată în trei companii

Întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova (CFM) va fi reorganizată. CFM va fi separată în trei societăți pe acțiuni independente pentru infrastructură, călători și marfuri, prevede un proiect de hotărâre de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 13:07

Unul dintre ”turiștii” GRU de la Salisbury – identificat la nunta fiicei generalului responsabil de destabilizarea Europei

Unul dintre ”turiștii” GRU de la Salisbury – identificat la nunta fiicei generalului responsabil de destabilizarea Europei

Radio Liberty și echipa de anchetă Bellingcat au descoperit în surse deschise noi imagini ale agentului GRU Anatoli Cepiga, care, potrivit anchetatorilor britanici, a fost implicat în atacul chimic de la Salisbury, în urma căruia au fost otrăviti fostul ofițer GRU Sergei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 11:45

Ion Ceban spune că Chișinăul trebuie sa fie orașul familiilor fericite

Ion Ceban spune că Chișinăul trebuie sa fie orașul familiilor fericite

Karl Schmidt este un model de primar eficient pentru candidatul la funcţia de primar al Capitalei, Ion Ceban. Acesta a depus flori la placa memorială a legendarului edil, care, în opinia lui Ceban, a lăsat cea mai mare frumoasă urmă în istoria Chișinăului. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Octombrie 2019, ora: 11:23

Alexandru Argint: Campania antialcoolică din 1985-1987 şi efectele sale pentru RSSM

Alexandru Argint: Campania antialcoolică din 1985-1987 şi efectele sale pentru RSSM Din editia print

13 la sută din moldoveni beau în fiecare zi

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 11:22

De la Roșca la Năstase. Declarațiile consilierei parlamentare a PPDA: „România este țara cu cele mai multe fraude din UE privind fondurile europene”

De la Roșca la Năstase. Declarațiile consilierei parlamentare a PPDA: „România este țara cu cele mai multe fraude din UE privind fondurile europene”

 Consiliera fracțiunii PPDA în Parlament, Angela Arama, susține că moldovenii ar trebui să înceteze să ceară „unire cu frații români” și să cânte „noi suntem români”, pentru că România ar fi „țara cu cele mai mari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:57

Rise Project: Adevărul despre Dan Barna. Șeful USR, partidul care a inițiat campania „FărăPenali”, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE

Rise Project: Adevărul despre Dan Barna. Șeful USR, partidul care a inițiat campania „FărăPenali”, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE

Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro, scrie Rise Project într-un material în care se afirmă că ”șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:54

Andrei Năstase despre candidații pentru primăria Chișinăului – „niște bufoni”

Andrei Năstase despre candidații pentru primăria Chișinăului – „niște bufoni”

Liderul PPDA Andrei Năstase își insultă contracandidații săi din cursa pentru primăria Chișinău și refuză să participe la dezbaterile televizate. Portalul politics.md scrie că Năstase arată încă o dată că este un individ dezechilibrat și plin de complexe. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:26

Femeile din China recurg la gesturi extreme pentru a se asigura că nu vor naşte fete

Femeile din China recurg la gesturi extreme pentru a se asigura că nu vor naşte fete

Femeile din China încalcă legea atunci când vor să afle sexul viitorului lor copil. Guvernul de la Beijing a interzis astfel de analize, însă ele se pot face în Hong Kong. Au apărut și rețele de cărăuși, care duc în regiunea autonomă fiole cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:17

ReStart Animest Chișinău. Fără apostrof și în altă locație

ReStart Animest Chișinău. Fără apostrof și în altă locație

Festivalul Internațional de Animație Animest dă jos apostroful, schimbă locația și revine la Chișinău cu o selecție bogată de animație Sci-fi, filme de Oscar, povești care au făcut înconjurul lumii și animatori de elită. Maratonul de proiecții speciale, petreceri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:16

Minister pentru relația cu R. Moldova, precondiția PMP pentru votul acordat noului Guvern al României

Minister pentru relația cu R. Moldova, precondiția PMP pentru votul acordat noului Guvern al României

 Eugen Tomac, președintele PMP, a declarat, în contextul căderii guvernului Dăncilă, că este necesară înființarea unui minister special pentru relația cu Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:14

Un nou accident GRAV. O fată de 13 ani a decedat, după ce mașina în care se afla s-a răsturnat

Un nou accident GRAV. O fată de 13 ani a decedat, după ce mașina în care se afla s-a răsturnat

O copilă de 13 ani a decedat, iar alți trei tineri au fost internați în Secția de reanimare, în urma unui grav accident produs ieri-seară, în jurul orei 21.30, în satul Blândești, comuna Sculeni din raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:13

Bilanțul taifunului Hagibis din Japonia a crescut considerabil. Cel puțin 70 de persoane au murit

Bilanțul taifunului Hagibis din Japonia a crescut considerabil. Cel puțin 70 de persoane au murit

Bilanțul taifunului Hagibis care a lovit Japonia și a provocat inundații și alunecări de teren a ajuns la 70 de morți, potrivit unei noi statistici prezentate marți de către televiziunea publică niponă, NHK, informează Le Figaro. Potrivit informațiilor prezentate de televiziunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:12

Sportivii din Moldova optează pentru Ion Ceban: El a susținut întotdeauna dezvoltarea sportului

Sportivii din Moldova optează pentru Ion Ceban: El a susținut întotdeauna dezvoltarea sportului

Candidatul la funcția de primar al Capitalei, Ion Ceban, are sprijinul mai multor sportivi cu renume din Republica Moldova. Aceștia speră că Ceban, ca un adevărat profesionist, va face ordine în Chișinău și va construi și amenaja terenuri și arene sportive.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:11

OPINIE /// Râul Bîc e un closet

OPINIE /// Râul Bîc e un closet

O promenadă pe malul râului Sena din Paris e reconfortantă. Iar o plimbare pe malul râului Bîc (Bâc) din Chişinău e în stare să te îngrozească. M-am dus deunăzi să văd Bîcul din preajma podului de la Circ, iar ceea ce am văzut m-a băgat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:10

România, primul loc la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2019

România, primul loc la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2019

Între 9 și 11 octombrie 2019, la Palatul Parlamentului din București, a avut loc cea de-a șasea ediție a Campionatului European de Securitate Cibernetică (ECSC 2019). Evenimentul, susținut la nivel european de ENISA (European Union Agency for Cyberecurity), a fost organizat în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:10

ONU | Rusia încalcă prevederile Convențiilor de la Geneva, modificând structura demografică a Crimeii

ONU | Rusia încalcă prevederile Convențiilor de la Geneva, modificând structura demografică a Crimeii

Aproximativ 12.000 de ucraineni au participat, luni, la Kiev, la Marşul împotriva capitulării, o acţiune de protest organizată de veteranii războiului din estul Ucrainei faţă de decizia noii conduceri a ţării de a accepta așa-numita "formulă Steinmeier" pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:07

FLASH /// Procurorii PCCOCS au trimis în judecată trei pretinși polițiști, care au cerut 40.000 lei de la un chișinăuian

FLASH /// Procurorii PCCOCS au trimis în judecată trei pretinși polițiști, care au cerut 40.000 lei de la un chișinăuian

Marți, 15 octombrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a trei bărbați, care au pretins că ar fi polițiști și au cerut, prin șantaj, suma de 40.000 lei de la un locuitor din Chișinău, la care...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)