Astăzi 29 Mai 2020, Vineri - Ultima actualizare la 28 Mai 2020
Abonamente

Actualitate 13 Iulie 2016, ora 08:32

Iușcenko: Rusia nu va accepta niciodată rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean

Marime Font

Fostul președinte ucrainean într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă despre „prețul libertății” plătit de Moldova și Ucraina.

Președintele Nicolae Timofti i-a primit, marți, 12 iulie, pe foștii președinți ai Ucrainei Leonid Kravciuk și Viktor Iușcenko, și pe ex-președinții Republicii Moldova Mircea Snegur și Petru Lucinschi. Un comunicat de presă al Președinției de la Chișinău anunță că la întrevedere s-au discutat „subiecte ce țin de evoluțiile relațiilor moldo-ucrainene și de specificul situației regionale”. S-a vorbit și despre nevoia „sincronizării acțiunilor celor două state în contextul noilor amenințări la adresa securității naționale și regionale”. În context, s-a vorbit despre criza din estul Ucrainei și conflictul transnistrean, „care au elemente comune în manifestările lor”, precizează comunicatul. Foștii președinți ucraineni au vorbit și despre „costurile” pe care le achită Ucraina pentru „libertate și alegerea sa pro-occidentală”. „Am convenit cu foștii șefi de stat să găsim soluțiile necesare pentru ca țările noastre să se apropie mai mult și să colaboreze în direcția realizării parcursului european comun”, a declarat Președintele Timofti după întrevedere.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă, Valentina Ursu a discutat cu fostul președinte ucrainean, Victor Iușcenko, despre „prețul libertății” pentru Ucraina și Moldova, și despre șansa reglementării conflictelor separatiste din regiunile de est ale celor două țări.

Europa Liberă: Domnule Iușcenko, care este costul integrării europene pentru Moldova și Ucraina?

Loading...


Victor Iușcenko: „Aici văd două componente. Una dintre componente vorbește despre aceea că procesele care astăzi se extind în țările noastre au un element, nu aș zice de nedreptățire, dar unul inadecvat timpului și încercărilor, și durerilor prin care trece Ucraina și Moldova. Acestea sunt două națiuni care trec prin cea mai costisitoare și cea mai grea etapă în relația lor cu vecinul din nord. Este ca o linie a frontului de luptă, am să vă explic ce front anume. Dacă astăzi printre noi s-ar afla Winston Churchill, el ar fi spus: „Domnilor politicieni, chiar nu vedeți că de la Marea Baltică, până la Marea Neagră și Marea Caspică este ridicată o cortină de fier? Cea mai mare și extinsă din câte au existat în secolul XX sau XXI? Conflictul principal este între două politici: cea a Rusiei feodale, autocratice, și a Uniunii Europene”. Aceasta este esența conflictului de care suferă astăzi și Ucraina, Moldova, Georgia, Azerbaidjan, Karabahul de Munte, Osetia, Abhazia, Crimeea, Transnistria, Donbasul. În Europa sunt șapte conflicte, dintre care șase – în Est. În fiecare dintre aceste conflicte din Est agresoare este Federația Rusă. Parcă se poate spune: aceasta este „problema moldovenească”, „problema georgiană”, „problema azerbaidjană”? Nu, domnilor, aceasta este problema voastră. Este o problemă geopolitică. Conflictele declanșate în Moldova sau în Ucraina, sau în Georgia, sau în Karabahul de Munte sunt în exclusivitate conflicte geopolitice, nu naționale. Este ciocnirea dintre două politici europene diferite. Și acestor conflicte li se poate pune capăt cu instrumentarul geopolitic, nu cu instrumentarul naţional și nu cu instrumentarul intern.”

Europa Liberă: Dar problema transnistreană cum poate fi rezolvată? Depinde și de Moldova, şi de Ucraina?

Victor Iușcenko: „Europa trebuie să înţeleagă că aceasta e și problema ei şi să o abordeze ca pe o problemă proprie. Când vorbim de conflictul din Crimeea, Donbas, despre formatul de negocieri, nu vă miră de ce nu este implicată Europa, Uniunea Europeană?”

Europa Liberă: Şi care e răspunsul dumneavoastră? Există o frică?

Victor Iușcenko: „Cred că este o teamă, e o atitudine asimetrică, s-a format percepția falsă că aceasta nu e o problemă europeană. Este dovada promovării unor politici slabe, nu puternice. De aceea, Europa încearcă pe toate căile să se depărteze de rezolvarea acestor probleme.”

Europa Liberă: Dar dacă dumneavoastră aţi fi în fruntea Uniunii Europene, ce aţi întreprinde?

Victor Iușcenko: „În orice caz, aș recomanda ca toate conflictele menționate să fie pe agenda familiei europene. Subliniez, încă o dată, sunt conflictele voastre, sunt problemele voastre, nu numai ale noastre. De aceea, avem nevoie de instrumentarul vostru politic, aveţi de zeci de ori mai multe pârghii pentru a rezolva aceste probleme decât noi, când ținem piept Federaţiei Ruse, acest agresor, cu care deseori Europa unitară se teme să vorbească. De aceea, noi trebuie să ne apropiem mai mult, Ucraina şi Moldova, mai des să lansăm proiecte comune politice, dar nu numai, conferinţe, mese rotunde. La nivel politic şi public trebuie să se înțeleagă că ne confruntăm cu una şi aceeaşi provocare, aveam aceeaşi problemă şi acelaşi orizont spre care mergem. Noi avem multe în comun și, atunci când vom discuta toate aceste probleme în format politic, sunt sigur că putem aduce un mare folos atât popoarelor noastre, cât şi întregii Europe.”

Europa Liberă: Dar rezolvarea conflictului transnistrean depinde în multe de Federaţia Rusă. Ce statut ar fi potrivit pentru Transnistria?

Victor Iușcenko: „Ştiu cum aș vrea să răspund la această întrebare, dar nu pot public. Repet că nu aştept milă de la Federaţia Rusă, ea niciodată nu va accepta rezolvarea, cu atât mai mult pe cale paşnică, a acestui conflict pe care l-a declanşat. Dar mi-aș dori totuși o implicare mai mare din partea Occidentului, a Europei, care până acum nu şi-au găsit rolul în soluționarea acestor conflicte declanșate de Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: A se insista acum pe federalizare este un scenariu bun sau rău?

Victor Iușcenko: „Pentru Ucraina este inacceptabil.”

Europa Liberă: Dar pentru Republica Moldova?

Victor Iușcenko: „Mi-e greu să vorbesc în numele poporului dumneavoastră, eu voi răspunde pentru Ucraina. Suntem una dintre cele mai vechi țări din Europa. În secolul X Rusia Kieveană a fost cel mai mare stat din Europa şi totdeauna am fost unitari, nu am avut vreo formațiune cu statut special. Nu am avut de-a face cu federalizări, confederaţii. Și sunt sigur că nici nu vom lua vreodată în considerare asemenea opțiuni. Dacă vom merge pe calea federalizării, va fi prima etapă de dezintegrare a ţării. Aceasta e inacceptabil.”

Europa Liberă: Credeţi în integrarea europeană a Republicii Moldova şi Ucrainei?

Victor Iușcenko: „Desigur. Recunosc că nu îmi este pe plac tot ce se întâmplă în Europa, inclusiv la ziua de azi. Mi-aș dori ca Europa să înveţe să vorbească dacă nu într-un glas, măcar la unison. Aş vrea că în Europa să apară un Churchill sau de Gaulle. Îmi doresc Europa să fie mai puternică, mai viguroasă şi să aibă obiective mai bine determinate. Vorbim despre faptul că noi construim un spaţiu european, dar pentru acest spaţiu trebuie să și luptăm.”

Europa Liberă: Dar astăzi cine garantează securitatea Ucrainei şi a Republicii Moldova?

Victor Iușcenko: „Avem cinci documente semnate în 1994 de şefii ai cinci state din Clubul Nuclear. Noi ne-am pierdut integritatea teritorială, ne-am pierdut suveranitatea politică, dar nu se aude vocea garanţilor. E o istorie lungă despre temelia de astăzi a politicii de securitate, în primul rând, în Europa, dar şi în lume. Atunci când garantul a promis, dar nu poate îndeplini...”

Europa Liberă: Aveţi în vedere Federaţia Rusă?

Victor Iușcenko: „Inclusiv Federaţia Rusă. Însă Federaţia Rusă e un stat agresor istoric, de aceea vocea şefului statului rus nu înseamnă nimic.”

Europa Liberă: Dar pe cine aveţi în vedere?

Victor Iușcenko: „Vă dați și dumneavoastră seama, au rămas patru semnatari.”

Europa Liberă: Care sunt aceste state?

Victor Iușcenko: „Marea Britanie, China, Franţa, SUA. Eu sunt european, iubesc tot ce face Europa mai puternică, dar mă doare că pierdem această Europă puternică, liberă, independentă, frumoasă, care nu numai că respiră cu compătimire, dar face totul pentru ca familia europeană să fie mai mare, mai liniştită şi întregită.”

europalibera.org

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 19:50

Moartea băiețelului din Hâncești - o consecință a „restricțiilor” fără logică adoptate de regimul Dodon&Chicu

Moartea băiețelului din Hâncești - o consecință a „restricțiilor” fără logică adoptate de regimul Dodon&Chicu

Pe 15 mai 2020, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis ca toate grădinițile din țară să rămână închise până pe 30 iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 19:49

Igor Șarov: „Suntem categoric împotriva comasărilor automate ale universităților”

Igor Șarov: „Suntem categoric împotriva comasărilor automate ale universităților”

Institutul de Relații Internaționale și Universitatea „Dimitrie Cantemir”, fosta Universitate a Academiei de Științe, urmează a fi absorbite de Universitatea de Stat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 19:40

Important: Mai sunt doar 3 zile până la scumpirea prețurilor la OASIS

Important: Mai sunt doar 3 zile până la scumpirea prețurilor la OASIS

OASIS Apartments anunță că au mai rămas doar 7 zile până la scumpirea prețurilor la metru pătrat la toate apartamentele din complexul rezidențial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 18:12

VIDEO // Președintele Tanzaniei: Testul coronavirus la capră și fruct a ieșit pozitiv

VIDEO // Președintele Tanzaniei: Testul coronavirus la capră și fruct a ieșit pozitiv

 Președintele Tanzaniei, John Magufuli, povestește că a trimis la un laborator de testare pentru covid, fără ca laboratorul să știe, probe luate de la capră, oaie, iepure, ulei de motor, fructe (etichetîndu-le ca și cînd ar proveni de la oameni). Laboratorul a dat...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Mai 2020, ora: 16:57

Încă 6 decese provocate de coronavirus în Moldova. Bilanțul cazurilor a ajuns la 282

Încă 6 decese provocate de coronavirus în Moldova. Bilanțul cazurilor a ajuns la 282

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează despre înregistrarea a șase decese noi provocate de COVID-19. Este vorba despre trei femei și trei bărbați.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 28 Mai 2020, ora: 16:41

NECROLOG - Ana Rusu

NECROLOG - Ana Rusu

Comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” exprimă sincere condoleanțe și profundă compasiune familiei îndurerate, colegilor și prietenilor, în legătură cu trecerea în eternitate a regretatei Ana Rusu,...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 28 Mai 2020, ora: 16:13

Ungaria redeschide piscinele, cinematografele şi teatrele în aer liber, cu măsuri stricte de distanţare socială

Ungaria redeschide piscinele, cinematografele şi teatrele în aer liber, cu măsuri stricte de distanţare socială

 Guvernul ungar a anunţat joi că va redeschide cinematografele şi teatrele în aer liber, precum şi piscinele şi stadioanele de fotbal, dar cu măsuri stricte împotriva contagierii cu COVID-19, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 28 Mai 2020, ora: 16:04

FOTO / Imagini în premieră cu prizonieri români dintr-un lagăr NKVD din Kazahstan, postate de Ziua Eroilor de ambasadorul României la Moscova

FOTO / Imagini în premieră cu prizonieri români dintr-un lagăr NKVD din Kazahstan, postate de Ziua Eroilor de ambasadorul României la Moscova

Cu ocazia Zilei Eroilor, ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, a publicat o serie de fotografii vechi cu lagărul SPASSK 99 din Kazahstan, prin care au trecut și prizonieri români în anii 1940-1950.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 28 Mai 2020, ora: 15:45

Tocana pentru mahmureală printre cele mai vechi rețete din lume

Tocana pentru mahmureală printre cele mai vechi rețete din lume

Vechii egipteni foloseau ceapa, usturoiul, ienupărul și chimenul în urmă cu 4.000- 5.000 de ani,. Pentru ei utilizarea acestora avea scop terapeutic sau pentru înfrumusețare. Tocana pentru mahmureală este un preparat printre cele mai vechi rețete din lume. Este de...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 28 Mai 2020, ora: 15:41

Acest peşte îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericol te expui

Acest peşte îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericol te expui

Este unul dintre cei mai toxici peşti, dar, cu toate acestea, şi tu l-ai consumat cel puţin o dată! Deşi se găteşte extrem de uşor, îţi distruge sănătatea şi medicii recomandă evitarea consumului.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 28 Mai 2020, ora: 15:31

Tot ce trebuie să știi despre 5G și cum a devenit principala sursă pentru conspirații în pandemie

Tot ce trebuie să știi despre 5G și cum a devenit principala sursă pentru conspirații în pandemie

Unii așteaptă 5G ca să se dea pe net la cea mai mare viteză. Alții, mai puțini, îl așteaptă ca să dea foc antenelor. În februarie, înainte de prima confirmare a unui om infectat cu SARS-CoV-2, am zis că infodemia e cel puțin la fel de gravă ca boala COVID-19. Trei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 15:27

infografic În timp ce Elon Musk trimite oameni în cosmos. În Republica Moldova condusă de Dodon peste 80% din localități NU AU CANALIZARE

În timp ce Elon Musk trimite oameni în cosmos. În Republica Moldova condusă de Dodon peste 80% din localități NU AU CANALIZARE

În timp ce Elon Musk trimite oameni în cosmos, politicienii din R. Moldova nu pot asigură toate gospodăriile cu acces la canalizare „normală”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 13:48

După declanșarea pandemiei agenții economici au început să utilizeze instrumentele electronice oferite de Guvern

După declanșarea pandemiei agenții economici au început să utilizeze instrumentele electronice oferite de Guvern

După declanșarea pandemiei multe procese s-au transferat online. Restricțiile de circulație și de activitate au impulsionat agenții economici să folosească online unele instrumente pe care le oferă Guvernul, a declarat Sergiu Railean, ministrul Economiei și Infrastructurii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 13:34

CAZ TERIBIL / Băiețelul de 6 ani, din Hâncești, a fost găsit MORT. Cadavrul copilului a fost găsit în WC-ul din curtea casei

CAZ TERIBIL / Băiețelul de 6 ani, din Hâncești, a fost găsit MORT. Cadavrul copilului a fost găsit în WC-ul din curtea casei

Băiețelul de 6 ani, care a dispărut de acasă pe data de 26 mai, a fost găsit mort. Informația a fost confirmată de primarul localității, Alexandru Botnari.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 28 Mai 2020, ora: 13:03

De asta se tem socialiștii? PAS, Platforma DA și PDM sunt gata să voteze ÎMPREUNĂ / Despre ce este vorba

De asta se tem socialiștii? PAS, Platforma DA și PDM sunt gata să voteze ÎMPREUNĂ / Despre ce este vorba

Pachetul de legi necesar pentru debursarea asistenței financiare europene trebuie votat. Uniunea Europeană vrea să ne ajute, oferindu-ne asistență în condiții favorabile, dar socialiștii dau cu piciorul. Situația este înspăimântătoare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 12:58

VIDEO BOMBĂ! Stoianoglo către Platon: „Salut, Veaceslav” / Platon îi răspunde zâmbind: „Bună, Alexandr Dmitrivici”. Cum comentează Procuratura și avocatul lui Platon

VIDEO BOMBĂ! Stoianoglo către Platon: „Salut, Veaceslav” / Platon îi răspunde zâmbind: „Bună, Alexandr Dmitrivici”. Cum comentează Procuratura și avocatul lui Platon

Jurnalistul Dumitru Ciorici a publicat pe canalul său de telegram un clip video cu V. Platon, după ce Alexandru Stoianoglo a devenit procuror general. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 28 Mai 2020, ora: 12:46

Moment istoric, de cotitură, pentru România. Istoria nu iartă proștii

Moment istoric, de cotitură, pentru România. Istoria nu iartă proștii

Economistul Iancu Guda a transmis un mesaj tranșant după ce s-a stabilit suma pe care România urmează s-o primească de la UE. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Mai 2020, ora: 12:45

DOVADĂ că „succesele” lui Dodon&Chicu sunt MINCIUNI SFRUNTATE / Pandemia ia aripi - Moldova vs România vs Italia

DOVADĂ că „succesele” lui Dodon&Chicu sunt MINCIUNI SFRUNTATE / Pandemia ia aripi - Moldova vs România vs Italia

Evoluția pandemiei în R. Moldova vs România vs Italia (în infografice) demonstrează că cele 2-3 luni de carantină și „măsurile” luate de guvernare n-au oprit răspândirea coronavirusului!

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 28 Mai 2020, ora: 12:30

De când reiau zborurile companiile aeriene low-cost din România și cât costă biletele

De când reiau zborurile companiile aeriene low-cost din România și cât costă biletele

Operatorii aerieni low-cost din România reiau zborurile din iulie, iar preţurile biletelor încep de la 29 de euro. La bord, pasagerii vor primi măşti, şerveţele cu alcool şi gel dezinfectant.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 28 Mai 2020, ora: 12:24

Marion Cotillard a fost diagnosticată cu COVID-19

Marion Cotillard a fost diagnosticată cu COVID-19

 Actorii francezi Marion Cotillard şi Guillaume Canet au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Cotillard a mai trecut o dată printr-o pandemie, însă pe marele ecran, în filmul „Contagion”, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 28 Mai 2020, ora: 12:20

FOTO / Autostrăzile spre Moldova. Toate informațiile la zi care le-au fost prezentate primarilor din regiune

FOTO / Autostrăzile spre Moldova. Toate informațiile la zi care le-au fost prezentate primarilor din regiune

Trei mari proiecte rutiere sunt în curs de proiectare sau planificate a fi scoase la licitație pentru a lega Moldova de Transilvania și Muntenia: Autostrada „Unirii” A8, Autostrada Moldovei A7 și autostrada A13 de la Brașov la Bacău. Primarii orașelor din regiune s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 12:05

Unul din consilierii deputatului Alexandru Slusari și unul de-a socialistului Batrîncea au fost testați POZITIV cu COVID-19

Unul din consilierii deputatului Alexandru Slusari și unul de-a socialistului Batrîncea au fost testați POZITIV cu COVID-19

Încă un caz de COVID-19 a fost înregistrat în Parlament. Este vorba despre șefa aparatului vicepreședintelui Legislativului, Alexandr Slusari. Despre aceasta anunță autorul canalului de Telegam “Bazar politic”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 10:36

Maia Sandu comentează „punga” primită de către Igor Dodon de la Vlad Plahotniuc

Maia Sandu comentează „punga” primită de către Igor Dodon de la Vlad Plahotniuc

Fostul premier Maia Sandu, lidera PAS, despre criza sanitară și criza politică din R.Moldova, în dialog cu Valentina Ursu.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)