Astăzi 17 Noiembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2019
Abonamente

Cultură 23 Noiembrie 2015, ora 06:07    Din editia print

Iulia Zaharova, una dintre autoarele celei mai recente animații create în Moldova: „Mie mi-a reușit și cred că oricine poate”

Marime Font

Grafica și animația este un sector puțin dezvoltat în Republica Moldova și nici cei care activează în domeniu nu sunt foarte cunoscuți. Iulia Zaharova este una din artistele care lucrează în cadrul unui studio de animație din țara noastră. Ea ne-a povestit cum, datorită pasiunii sale din copilărie, a devenit un grafician și face animații bidimensionale (2D) și tridimensionale (3D).

Iulia Zaharova a pictat din fragedă copilărie și, ca orice copil, a încercat prin această metodă să exprime cum percepe lumea din jurul său. Ea spune că a fost o norocoasă că a avut parte de părinți care să o susțină în primele desene și care au ajutat-o să-și dezvolte talentul. Iulia spune că cel mai des schița personajele preferate din desene animate, păpuși, flori sau fețe ale oamenilor. „Eu desenam ceea ce vedeam în jur. În copilărie, desenele mele erau destul de inocente, iar mai târziu am început să îmi pun creativitatea în mișcare”, recunoaște pictorița.

Fiindcă părinții au văzut un potențial în Iulia, ea și-a continuat studiile în cadrul unei școli cu profil de arte „Alexei Sciusev” din Chișinău. Chiar dacă mai târziu au urmat câteva specializări în domeniul pedagogiei sau al economiei, Iulia nu s-a îndepărtat de pasiunea sa. Mai mult, în prezent, ea lucrează în cadrul celui mai mare studio de animație din țară, a cărui portofoliu include peste o sută de lucrări în sfera publicității video și cinci filme în desen animat de scurtmetraj.

Picturi cu ajutorul tabletei și a unui stilou special

„Înainte să ajung în companie, nici nu îmi imaginam că la noi în țară sunt asemenea joburi interesante, mai ales că se fac desene animate, nu doar se desenează, ci chiar se fac”, afirmă tânăra. Datorită unei prietene care știa că Iuliei îi place să picteze, aceasta a ajuns în studio într-o perioadă când compania căuta pictori. „În acea perioadă erau la mare căutare artiștii care pot să picteze cu ajutorul tabletei și a unui stilou special. Noi nu foloseam hârtia ca bază pentru desenele noastre, ci toate acestea erau create în grafică computerizată”, spune tânăra de 24 de ani.


Printre primele proiecte la care a lucrat a fost o emisiune televizată pentru adolescenți. Împreună cu colegii săi, Iulia a lucrat la câteva animații care erau create cu ajutorul tehnologiei 2D. Graficianul a precizat că este nevoie să facem o diferență între tehnologiile 2D și 3D, care sunt două nișe diferite, la fel cum sunt grafica și animația. Diferența dintre aceste două nișe este că un desen pe hârtie în dimensiunea 2D este ceea ce vedem la propriu. Tehnologia 3D, însă, este un desen pe care îl vedem în volum, o putem vizualiza din diferite părți, îi putem vedea chiar umbra și volumul.

„Ulterior, eu am început să studiez câte ceva nou și astfel am făcut cunoștință cu tehnologia 3D. Nu am devenit un artist 3D imediat. Am început să creez la proiectul „Dji”, un desen animat produs în Moldova”, spunea Iulia. Studioul de animație Simpals, la care lucrează aceasta, a obținut peste 30 de distincții și locuri premiate pe parcursul ultimului an pentru seria de filme „Dji. Death Fails” și „Dji. Death Sails”.
Lucrările sale personale, cât și cele elaborate pentru studio, conțin personaje pline de energie, ba chiar arată ca vii. Întrebată ce o inspiră, tânăra a recunoscut că „atunci când ești pictor, totul din jurul tău te poate inspira, fiindcă tu ești cel care transpune în desen percepția lumii înconjurătoare. Tot ce vezi în jurul tău, chiar și oamenii cu care comunici, o simplă plimbare afară, o fotografie, un text, sau o călătorie poate servi ca inspirație, doar depinde de fiecare în parte cum îl vede și îl transmite”.


„Având doar talent nu vei putea progresa”

Iulia Zaharova afirmă că oricine ar putea învăța să devină un grafician 2D sau 3D. „Doar că nu putem uita de cele mai importante elemente care duc spre succes - perseverența și o dorință mare. Acea persoană care își dorește mult un lucru și muncește în acest sens, neapărat va obține rezultate bune. Dar mai este important și să fii înconjurat de oameni care să te susțină în ceea ce faci și să te ajute atunci când ai nevoie”, spune tânăra. Desigur, talentul este un element care nu poate lipsi în acest domeniu artistic. În acest sens, Iulia amintește de afirmația: „Rețeta succesului înseamnă 99 la sută transpirație și doar un procent aparține talentului”. „Având doar talent nu vei putea progresa”, afirmă graficianul.

În studioul în care creează animații 3D, inițial erau mai mulți bărbați, acum însă acest raport s-a egalat. „Nu știu cum aș putea explica că fetele au învățat să facă picturi cu ajutorul noilor tehnologii. Deși nu este așa, înainte, se considera că bărbații sunt mai iscusiți în munca de grafician 2D. În activitatea noastră, deocamdată avem puține fete, dar acest fapt nu înseamnă că fetele nu ar face față. După cum vedem, tinerele se descurcă la fel de bine. Mie mi-a reușit și cred că oricine poate”, susține cu tărie tânăra.

Sculptarea 3D

Datorită perseverenței sale a muncit și a realizat progrese în domeniul care l-a îndrăgit din copilărie. Chiar dacă nu credea că poate avea o muncă atât de interesantă și creativă, Iulia ne-a spus că în următorii ani va rămâne tot în acest domeniu. Ne-a dezvăluit că urmează să învețe o nouă tehnologie și anume sculptarea 3D, care permite modelarea la fel ca în realitate, dar folosind un stilou și o tabletă specială.

Acest articol este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 21:59

 Valeriu Pasat, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, Kazahstan ș Finlanda în perioada 1994-1997, ministru al Apărării (1997-1999), ministru al Securității Naționale (1999-2000), director al Serviciului de Informații și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 15:03

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

 Expertul Mihai Bologan a analizat din punct de vedere statistic  punctajele oferite de fiecare membru al Comisiei pentru selectarea procuror general, în cadrul concursului organizat de Ministerul Justiției

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:10

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Gregg Braden, autor de bestselleruri New York Times, este recunoscut la nivel internaţional ca pionier în crearea unei punţi între ştiinţă și spiritualitate. În timpul cercetărilor, Braden a descoperit ce se ascunde în ADN-ul uman și care ar fi de fapt proveniența rasei umane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:03

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Politicienii fac de multe ori declarații exagerate. De multe ori, ele sunt făcute în timpul campaniei electorale, pentru a mări mobilizarea propriului electorat sau pentru a crea o stare puternică emoțională în rândul populației, ca mai apoi să beneficieze din punct de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 10:12

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

 Luna este in Rac deci intreaga zi este orientata spre familie si stari emotionale fluctuante. Pentru fiecare, familie poate sa insemne altceva. Ce inseamna pentru tine ceva familiar? Asta iti vei dori sa faci sau sa ai acum. Tanjim azi dupa acel sentiment, ceva care sa ne faca sa ne simtim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:59

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Noul documentar de pe Netflix te va ajuta să înțelegi mai bine toate problemele care se nasc din tăierile ilegale de păduri din România. Broken este un nou documentar de investigație care identifică și deconstruiește sistemele care fac produsele de consum să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:55

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

În efortul pentru protecția animalelor și adoptarea unui stil de viață vegan, doi inventatori din Mexic au creat o alternativă la piele naturală din cactus. Fibra unui anumit tip de cactus intitulat nopal a fost transformată în imitație de piele de către doi inventatori...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:29

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Un automobil a intrat violent intr-un TIR, in aceasta noapte, pe soseaua Balcani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:26

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Un tânăr de 20 de ani a murit, iar altul de 18 ani a fost transportat la spital în comă de gradul II, după ce s-au intoxicat cu droguri. Aceștia au fost găsiți ieri, 14 noiembrie, în jurul 16:15, de către bunica unuia dintre ei, într-o casă din orașul Criuleni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:23

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chişinău a ajuns la Institutul Mamei şi Copilului, după ce a încercat să se sinucidă, chiar în timpul orelor. Incidentul a avut loc la un liceu din Capitală, în urmă cu câteva zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:21

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Se pare că odată cu noul Guvern Chicu, prin numirea unui personaj suspect la funcția de ministru al Educației, Cercetării și Culturii; Republica Moldova va face un pas înapoi. Corneliu Popovici este unul dintre autorii de tristă faimă ai manualelor de istorie integrată, repartizate în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a solicitat Autorităţii Electorale Permanente modificarea adreselor unor secţii de votare organizate în străinătate în contextul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a unor situaţii obiective....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 08:10

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

 Fostul consilier prezidențial și expert în securitate națională din România, Iulian Fota, susține că odată cu instalarea președintelui României pentru un al doilea mandat, ar trebui acordată o atenție specială situației din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 07:44

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

 În această seară am aflat cu multă întristare despre plecarea în veșnicii a Dlui Vadim Hotineanu. Am avut onoarea să-l cunosc pe Dl Hotineanu cu 21 de ani în urmă. De-a lungul acestor ani am reușit să clădim o relație bună de prietenie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 03:53

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Andrei Năstase i-a propus lui Gheorghe Cavcaliuc să rămână la minister, atunci când a venit la șefia MAI. Dezvăluirile au fost făcute de Cavcaliuc la emisiunea Zi de Zi, la Publika TV.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:19

Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere în Marea Britanie. Un sfert dintre aceștia s-au înregistrat doar în luna octombrie. Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:12

Durerea de călcâie apare din ce în ce mai des și în majoritatea cazurilor nu este cauzată de o accidentare. La început poate fi de o intensitate redusă, dar este posibil să devină severă și să te împiedice să te miști liber. Durerea de călcâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:58

Acești nativi nu suportă oamenii falși, trădătorii și mincinoșii, prin urmare vor deveni dușmani de temut când au de-a face cu astfel de persoane. Descoperă cele patru zodii pe care nu le superi niciodată: Taur Nativii din zodia Taur sunt toleranți și pot trece cu vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:48

Un copil supradotat din Belgia e pe cale să-şi ia diploma de licenţă la doar 9 ani. Laurent Simons studiază inginerie electrică la Universitatea Tehnologică din Eindhoven – un curs apreciat ca fiind foarte solicitant chiar şi de studenţii mai în vârstă. Laurent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:37

 Laurențiu Duță, solistul trupei 3 Sud-Est, a fost la un pas de moarte din cauza unei banale furculițe din plastic. Artistul a comandat mâncare la un hotel din Pitești, acolo unde era cazat. În timp ce mânca, furculița din plastic s-a rupt și o bucată ascuțită din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:33

Doi indivizi suspectaţi de implicare într-un plan de asasinare a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, au fost inculpaţi vineri pentru activităţi teroriste, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:32

 A decedat medicul Vladimir Hotineanu. Este „o pierdere imensă pentru întreaga comunitate medicală din Republica Moldova. Dumnezeu să îl odihnească în pace”, se arată într-un mesaj al Spitalului „Repromed”.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 15 Noiembrie 2019, ora: 17:38

O piesă care a făcut istorie va fi repusă în scenă la Chișinău. Legendarul actor român Florin Piersic și inconfundabila Medeea Marinescu invită la spectacolul ”Străini în noapte”, în regia maestrului Radu Beligan.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)