Astăzi 21 Iulie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 20 Iulie 2019
Abonamente

Cultură 23 Noiembrie 2015, ora 06:07    Din editia print

Iulia Zaharova, una dintre autoarele celei mai recente animații create în Moldova: „Mie mi-a reușit și cred că oricine poate”

Marime Font

Grafica și animația este un sector puțin dezvoltat în Republica Moldova și nici cei care activează în domeniu nu sunt foarte cunoscuți. Iulia Zaharova este una din artistele care lucrează în cadrul unui studio de animație din țara noastră. Ea ne-a povestit cum, datorită pasiunii sale din copilărie, a devenit un grafician și face animații bidimensionale (2D) și tridimensionale (3D).

Iulia Zaharova a pictat din fragedă copilărie și, ca orice copil, a încercat prin această metodă să exprime cum percepe lumea din jurul său. Ea spune că a fost o norocoasă că a avut parte de părinți care să o susțină în primele desene și care au ajutat-o să-și dezvolte talentul. Iulia spune că cel mai des schița personajele preferate din desene animate, păpuși, flori sau fețe ale oamenilor. „Eu desenam ceea ce vedeam în jur. În copilărie, desenele mele erau destul de inocente, iar mai târziu am început să îmi pun creativitatea în mișcare”, recunoaște pictorița.

Fiindcă părinții au văzut un potențial în Iulia, ea și-a continuat studiile în cadrul unei școli cu profil de arte „Alexei Sciusev” din Chișinău. Chiar dacă mai târziu au urmat câteva specializări în domeniul pedagogiei sau al economiei, Iulia nu s-a îndepărtat de pasiunea sa. Mai mult, în prezent, ea lucrează în cadrul celui mai mare studio de animație din țară, a cărui portofoliu include peste o sută de lucrări în sfera publicității video și cinci filme în desen animat de scurtmetraj.

Picturi cu ajutorul tabletei și a unui stilou special

„Înainte să ajung în companie, nici nu îmi imaginam că la noi în țară sunt asemenea joburi interesante, mai ales că se fac desene animate, nu doar se desenează, ci chiar se fac”, afirmă tânăra. Datorită unei prietene care știa că Iuliei îi place să picteze, aceasta a ajuns în studio într-o perioadă când compania căuta pictori. „În acea perioadă erau la mare căutare artiștii care pot să picteze cu ajutorul tabletei și a unui stilou special. Noi nu foloseam hârtia ca bază pentru desenele noastre, ci toate acestea erau create în grafică computerizată”, spune tânăra de 24 de ani.


Printre primele proiecte la care a lucrat a fost o emisiune televizată pentru adolescenți. Împreună cu colegii săi, Iulia a lucrat la câteva animații care erau create cu ajutorul tehnologiei 2D. Graficianul a precizat că este nevoie să facem o diferență între tehnologiile 2D și 3D, care sunt două nișe diferite, la fel cum sunt grafica și animația. Diferența dintre aceste două nișe este că un desen pe hârtie în dimensiunea 2D este ceea ce vedem la propriu. Tehnologia 3D, însă, este un desen pe care îl vedem în volum, o putem vizualiza din diferite părți, îi putem vedea chiar umbra și volumul.

„Ulterior, eu am început să studiez câte ceva nou și astfel am făcut cunoștință cu tehnologia 3D. Nu am devenit un artist 3D imediat. Am început să creez la proiectul „Dji”, un desen animat produs în Moldova”, spunea Iulia. Studioul de animație Simpals, la care lucrează aceasta, a obținut peste 30 de distincții și locuri premiate pe parcursul ultimului an pentru seria de filme „Dji. Death Fails” și „Dji. Death Sails”.
Lucrările sale personale, cât și cele elaborate pentru studio, conțin personaje pline de energie, ba chiar arată ca vii. Întrebată ce o inspiră, tânăra a recunoscut că „atunci când ești pictor, totul din jurul tău te poate inspira, fiindcă tu ești cel care transpune în desen percepția lumii înconjurătoare. Tot ce vezi în jurul tău, chiar și oamenii cu care comunici, o simplă plimbare afară, o fotografie, un text, sau o călătorie poate servi ca inspirație, doar depinde de fiecare în parte cum îl vede și îl transmite”.


„Având doar talent nu vei putea progresa”

Iulia Zaharova afirmă că oricine ar putea învăța să devină un grafician 2D sau 3D. „Doar că nu putem uita de cele mai importante elemente care duc spre succes - perseverența și o dorință mare. Acea persoană care își dorește mult un lucru și muncește în acest sens, neapărat va obține rezultate bune. Dar mai este important și să fii înconjurat de oameni care să te susțină în ceea ce faci și să te ajute atunci când ai nevoie”, spune tânăra. Desigur, talentul este un element care nu poate lipsi în acest domeniu artistic. În acest sens, Iulia amintește de afirmația: „Rețeta succesului înseamnă 99 la sută transpirație și doar un procent aparține talentului”. „Având doar talent nu vei putea progresa”, afirmă graficianul.

În studioul în care creează animații 3D, inițial erau mai mulți bărbați, acum însă acest raport s-a egalat. „Nu știu cum aș putea explica că fetele au învățat să facă picturi cu ajutorul noilor tehnologii. Deși nu este așa, înainte, se considera că bărbații sunt mai iscusiți în munca de grafician 2D. În activitatea noastră, deocamdată avem puține fete, dar acest fapt nu înseamnă că fetele nu ar face față. După cum vedem, tinerele se descurcă la fel de bine. Mie mi-a reușit și cred că oricine poate”, susține cu tărie tânăra.

Sculptarea 3D

Datorită perseverenței sale a muncit și a realizat progrese în domeniul care l-a îndrăgit din copilărie. Chiar dacă nu credea că poate avea o muncă atât de interesantă și creativă, Iulia ne-a spus că în următorii ani va rămâne tot în acest domeniu. Ne-a dezvăluit că urmează să învețe o nouă tehnologie și anume sculptarea 3D, care permite modelarea la fel ca în realitate, dar folosind un stilou și o tabletă specială.

Acest articol este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 15:47

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:55

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

La inaugurarea bașcanei găguziei au fost onorate Imnul a două state al Republicii Găguzia și al Republicii Moldova (așa a fost anunțat și se scrie ”imnurile de stat”).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Iulie 2019, ora: 05:23

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

FaceApp a redevenit un fenomen. După ce în 2017 a avut prima gură de glorie, în 2019 îmbătrânește oamenii și, eventual, colectează totul despre ei. E un fenomen viral al internetului și grijile față de confidențialitate sunt pe măsură. Ce facem de aici...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Iulie 2019, ora: 05:00

SFANTUL ILIE. Sfantul Ilie este praznuit de crestini ortodocsi in fiecare an pe 20 iulie, acesta fiind considerat, in traditia populara, divinitate a fulgerului si dusman al fortelor malefice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 04:45

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Satiric 20 Iulie 2019, ora: 04:41

Un studiu demarat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzator, ca 95.26% dintre români înteleg spontan limba moldoveneasca.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Iulie 2019, ora: 00:01

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

Lovitură de teatru în interiorul celui mai mediatizat cuplu din România. Toni Iuruc, noul iubit milionar al Simonei Halep, a divorțat acum. Căsnicia milionarului de origine aromână a ”rezistat” numai 10 luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 23:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)