Astăzi 14 Decembrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 19:45
Abonamente

Actualitate 21 Iunie 2019, ora 11:36

Iulian Chifu: Toată zona de securitate se mută la președintele pro-rus Dodon

Marime Font

 Coaliția formată de Blocul ACUM cu socialiștii va trebui să arate curând că democraţia a învins cu adevărat. Europenismul și statul de drept sunt două mize majore, care vor consacra actuala putere de la Chișinău, este părerea analistului de la București Iulian Chifu, fost consilier prezidențial.

Lucrurile intră din punctul de vedere al democratizării în normal, nu din punct de vedere politic ...

Europa Liberă
: Dvs. ziceți că democrația a câștigat la Chișinău. Dar ce va fi cu europenizarea și cu statul de drept? Vă întreb pe Dvs.: ce va fi cu apropierea Moldovei de UE și cu statul de drept? Va fi edificat?

Iulian Chifu:
„Lucrurile nu sunt deloc îmbucurătoare. De aici venea și întrebarea mea de sceptic. Într-adevăr, democrația a fost edificată odată ce o majoritate parlamentară aleasă a conchis că trebuie să își dea mâna, să constituie o majoritate, să constituie, iată, o guvernare, deci o alianță. Ba mai mult, aflăm că pe termen lung, pe un mandat întreg. Deci, lucrurile intră din punctul de vedere al democratizării în normal, nu din punct de vedere politic, acolo niște deconturi vor veni, niște deconturi în raport cu declarații trecute, cu orientări trecute – și ale unora, și ale altora. Acolo e un decont de natură politică și mai ales de natură electorală pe care fiecare din forțele prezente va trebui să-l facă față de propriul electorat. Important este că avem acest pas, am trecut de impasul politic, am trecut și de impasul constituțional, deși aici semnele de întrebare rămân – cum își retrage o Curte Constituțională propriile decizii?...”


Legitimitatea Curții poate să fie pusă sub semnul întrebării, există legi care pot să modifice această Curte, dar hotărârile sale, din punctul de vedere al statului de drept, sunt obligatorii și sunt definitive ...

Europa Liberă: Și-a prezentat demisia chiar președintele Curții Constituționale, dl Poalelungi s-a retras.


Iulian Chifu: „E o asumare a unei responsabilități față de ce a fost anterior, și au fost foarte multe decizii discutabile din toate punctele de vedere. Trebuie găsită o formulă potrivită, în așa fel încât realitatea curentă cu hotărârile Curții, cu existența Curții Constituționale ca instituție să poată dăinui. Legitimitatea Curții poate să fie pusă sub semnul întrebării, există legi care pot să modifice această Curte, dar hotărârile sale, din punctul de vedere al statului de drept, sunt obligatorii și sunt definitive. Singura formulă de anulare într-un stat serios este aceea de a identifica viciul de nulitate absolută, care e o chestiune foarte dificilă, care se rezolvă în justiție ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Parteneriatul acesta PSRM - Blocul ACUM s-a făcut inclusiv cu consimțământul Marilor Puteri – SUA, UE și Federația Rusă. Cum de s-au împăcat acești trei actori?

Iulian Chifu: „Toată lumea fusese suficient de mult păcălită de către Vlad Plahotniuc. Își luase angajamente, nu le respectase, cel puțin așa ne spun diferitele cancelarii. Era de ajuns, era un fel de stat în stat, un fel de stat particular, cu plusurile și cu minusurile fiecărei asemenea organizări, evident. Cu minusuri puternice din punct de vedere democratic, pentru că în componenta aceea cu schimbarea modului de vot în mixt, ei bine, doi pași mai încolo ne uităm și vedem că am avut niște alegeri la nivelul municipiului Chișinău, cu rezultat stabilit, și care au fost anulate după ce s-au derulat și au avut un câștigător. Păi aceasta este o altă impunitate în domeniul dreptului european.”

Europa Liberă: De ce au căzut de acord aceste trei puteri...

Iulian Chifu: „Pentru simplul motiv că trebuia eliminat...”

Europa Liberă: ...să fie depășită situația de criză?

Iulian Chifu: „Bun, situația de criză nu putea rămâne – blocaj parlamentar, criză politică, criză constituțională, de la un punct încolo, aceste lucruri nu puteau să rămână. Problema este că era bine ca să nu se ajungă în criza aceasta constituțională, ca să nu există nici un fel de dubiu. În general, e bine ca nu chichițele avocățești să facă legea în ceea ce privește constituționalismul și raporturile instituționale la nivel de stat. Aici lucrurile trebuie să fie foarte clare, recunoscute și acceptate de toată lumea. Deci, ele trebuie să fie niște reguli atât de clare, atât de transparente, acceptabile tuturor.

Ei bine, și astăzi avem o problemă cu acele hotărâri ale Curții - date, anulate. Ei, acolo, probabil că o soluție mult mai bună era necesară, dar cred că și acestea sunt lucruri, haideți să le spunem depășite, ele se vor răzbuna la un moment dat, e foarte posibil. Cum unii au schimbat Constituția așa, foarte repede, și s-au trezit că, de fapt, revenim la Constituția anterioară, și aceste modificări făcute acum în pripă și cu încălcarea hotărârilor Curții Constituționale, care pe urmă le-a retras, s-ar putea ca la un moment dat în istorie să se răzbune.”

Europa Liberă: Partidul Democrat insistă pe o idee de când a cedat puterea că acest parteneriat PSRM - Blocul ACUM va menține în orbita Rusiei Republica Moldova. Chiar și-ar dori Rusia și va reuși să facă acest lucru?


Cea mai importantă cheie de control într-o democrație este Curtea Constituțională, care poate interveni oricând și poate rearanja raporturile dintre instituții. Curtea Constituțională în Republica Moldova este complet decredibilizată ...

Iulian Chifu: „Eu nu cunosc care sunt soluțiile negociate și ce garanții au fiecare dintre părțile care, spuneați Dvs., au fost implicate în decizia – iată, foarte geopolitică – de constituire a acestei majorități. Nu cunosc, dar cu certitudine ne putem uita la lucrurile curente. Și lucrurile curente ne arată o coaliție foarte stranie, în care una dintre părți deține practic majoritar Guvernul, un Guvern de vitrină, un Guvern foarte curat, cu oameni bine pregătiți, poate mai puțin obișnuiți cu zona administrativă din Republica Moldova, poate mai puțin rutinați cu cum se întâmplă lucrurile pe aici, cum arată administrația, dar cu certitudine foarte bine pregătiți. Pe de altă parte, avem o altă componentă care deține, de fapt, toate cheile de control. În general, în coaliții și mai ales acolo unde e o lipsă de încredere că în general despre asta vorbim – lipsa acută de încredere – se evită formule care să lase garanții și chei de control într-o singură parte, responsabilități în privința mersului economiei și socialului într-o cu totul altă parte. De obicei, există chei de control. Cea mai importantă cheie de control într-o democrație este Curtea Constituțională, care poate interveni oricând și poate rearanja raporturile dintre instituții. Curtea Constituțională în Republica Moldova este complet decredibilizată și joacă abia...”

Europa Liberă: Și PD-ul a fost nevoit, pentru că și-a trimis exponenții în componența Curții Constituționale.

Iulian Chifu: „Cu certitudine, dar nu uitați că sunt vreo doi care sunt de pe la PSRM de când era Igor Dodon președinte și care sunt și astăzi. Deci, lucrurile sunt combinate. Aici cu responsabilitățile, responsabilitățile sunt până la urmă comune. Anularea hotărârilor Curții iarăși este un barbarism juridic. OK, e o componentă, e o garanție. Ce altă garanție mai avem? De cele mai multe ori avem garanțiile de echilibru. Odată ce te ții nr. 1 în stat - președintele și nr. 2 în stat - președintele Parlamentului, în momentul respectiv nu mai există nici un fel de garanție în ceea ce privește activitatea președintelui, dacă ea iese din cadrul legal. Și avem o experiență în care a ieșit din cadrul legal, adică, deși Constituția obligă ca a doua oară președintele să semneze legi și să le dea la promulgare, să semneze numiri și să le activeze am avut numeroase, vreo 4-5, momente în care președintele a refuzat acest lucru. Vă spun că și în România vecină, președintele Iohannis nu-i foarte fericit când îi vin a doua oară – și după ce au trecut pe la Curtea Constituțională la verificarea constituționalității – legi care sunt în sine barbarisme și sunt contrare necesităților și drumului european, dar au trebuit semnate.”

Europa Liberă: Dar analiza Dvs. ce spune? Igor Dodon, care l-a învins pe Vladimir Plahotniuc, ar putea să calce pe greblă și să arunce în aer?...

Iulian Chifu: „Eu nu discut în termeni de „ce ar fi dacă s-ar întâmpla?”, deși orice planificator își ia în discuție acest lucru. Mă gândesc exclusiv la echilibrele necesare pentru ca o coaliție să funcționeze. Unul dintre asemenea echilibre este acela de a contrabalansa nr. 1 cu nr. 2 din stat. În al doilea rând, nu e normal – s-a mai întâmplat chiar în varianta PLDM-PDM, dacă vă aduceți aminte –, când unul a luat justiția și unul a luat economia, în sensul – finanțele, fiscul, vama... Ei bine, nici acest lucru nu s-a dovedit foarte fericit atunci, iar astăzi cu atât mai puțin este fericit, când cineva a luat economia, zona socială, deci guvernarea executivă și cineva a luat toată zona de politică externă, securitate-apărare sau hai să spunem securitate și apărare, că ministrul de Externe este totuși Nicu Popescu, un tip nemaipomenit și cu priză, dar încă o dată – președintele tutelează numai Consiliul de Securitate.

Toată zona de securitate se mută la președinte, un președinte pro-rus cu toate antecedentele și cu toate afirmațiile,...
 
Am văzut că deja și SIS-ul merge la președinte, SPPS-ul (Paza de Stat) merge la președinte, toată zona de securitate se mută la președinte, un președinte pro-rus cu toate antecedentele și cu toate afirmațiile, și cu toate... Să știți că afirmațiile alea de pe casete le-a făcut totuși Igor Dodon, indiferent de montaj, de nemontaj, de... Cine știe cum arată realitatea acelei înregistrări? Însă afirmațiile de acolo sunt reale, poziția, postura ostentativă a lui Igor Dodon în toată perioada de când este președinte, vizitele, aproape exclusiv numai la Moscova, asumarea – încă o dată ostentativă, pe față, directă – a poziției pro-ruse sunt niște fapte.

În consecință, orice tip de asemenea mișcare ar fi trebuit să fie cumva contrabalansată de către cealaltă parte componentă pro-europeană la această mare coaliție antioligarhică de la Chișinău. Iată că nici acest punct nu s-a întâmplat. Deci, eu zic că aici intervin problemele cele mai acute și vă mai spun un lucru – indiferent cum arată o înțelegere geopolitică de a elimina un personaj și un tip de sistem care este cu probleme majore de democrație, probleme majore de relaționare, nimeni din afară nu vine să facă aici Guvern, nici să facă acordul de coaliție, nici să împartă responsabilitățile, e doar responsabilitatea politicienilor din Republica Moldova s-o facă, dar, odată ce au făcut-o, trebuie să-și asume și consecințele, și consecințele se asumă inclusiv, sau dacă vreți, în primul rând, în raport cu cei doi vecini ai săi – România și Ucraina.”

România nu va putea să stea și să contemple momente în care securitatea sa este pusă sub semnul întrebării de evoluțiile de la Chișinău ...

Europa Liberă: Cum ar trebui autoritățile de la București să gestioneze dosarul relației româno-moldave?

Iulian Chifu: „Pentru România lucrurile sunt foarte clare, ține de Strategia națională de apărare, semnată de către președinte, va susține drumul european al Republicii Moldova. Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe vine și repetă explicit, ba chiar și cu condiționările de rigoare: „Susținem Guvernul Republicii Moldova dacă merge pe calea europeană și dacă face: a, b, c, d, e. Evident că nu se pune problema ca să înregistreze România discriminări ale celor care s-au declarat români, sunt cetățeni români și să-i vedem că sunt epurați din administrație pe aceste motive; evident că niciodată România nu va putea să stea și să contemple momente în care securitatea sa este pusă sub semnul întrebării de evoluțiile de la Chișinău.

Și să știți că între interesele de securitate ale României intră și integritatea teritorială a Republicii Moldova; intră și coeziunea; intră și libertatea de a-și alege orientarea strategică, alianțele de securitate, de apărare, opțiunile în privința prosperității. Toate aceste elemente intră, în primul rând, în pachetul de securitate și statalitate al Republicii Moldova, dar ele intră și în pachetul care vizează securitatea României. Oricare dintre aceste teme, oricare din acești pași, care sunt, încă o dată, în comunicatul MAE sunt precizați explicit; există și alte categorii care sunt precizate în dialoguri directe – cele care vizează zona de securitate.

Firește că toate aceste lucruri contează, cum contează și să nu cumva să începem să vedem iarăși o plimbare a forțelor speciale ruse prin Aeroportul Chișinău către Tiraspol sau să ne trezim și cu alte surprize de armamente, de transfer de altă factură, pentru că evident că toate aceste lucruri afectează securitatea și a României, în primul rând a Ucrainei, care e mai puțin protejată, dar și a României.”

https://moldova.europalibera.org

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 14 Decembrie 2019, ora: 19:45 de Silviu Tănase

Tancurile lui Dodon și neutralitatea

Tancurile lui Dodon și neutralitatea Din editia print

Săptămâna trecută (n.red - 2017), premierul Filip și Secretarul General NATO au semnat un acord privind deschiderea unui oficiu NATO la Chișinău. Biroul NATO va fi unul mic format din doar patru persoane civile care vor încerca să mențină o colaborare între RM și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 17:33 de Natalia Hadârcă

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut Din editia print

Fiecare al treilea medic din R. Moldova se pregătește să plece în România

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 16:23

Ion Chicu: Sunt adeptul teoriei și practicii că cel mai bine procesele le gestionează și le gândesc doamnele

Ion Chicu: Sunt adeptul teoriei și practicii că cel mai bine procesele le gestionează și le gândesc doamnele

Autoritățíle trebuie să susțină femeile în antreprenoriat, iar Planul de Acțiuni aprobat de Guvern include mai multe măsuri pentru eliminarea dificultăților în acest proces. De asmenea, premierul Ion Chicu a declarat că susține și va susține promovarea femeilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 15:47

Ion Chicu: Este mult loc de îmbunătățire atunci când vorbim despre eficiența cheltuielilor publice

Ion Chicu: Este mult loc de îmbunătățire atunci când vorbim despre eficiența cheltuielilor publice

Subiectul majorării investițiilor publice în infrastructură, în domeniul educației, în agricultură și mediu, prevăzute în Planul de Acțiuni al Guvernului, a fost discutat în cadrul unei ședințe convocată de premierul Ion Chicu și la care au participat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 14:41 de Ana Marchitan

Școala pentru românii din Poroșcovo prinde contur

Școala pentru românii din Poroșcovo prinde contur Foto: Școala din Poroșcovo

Comunitatea izolată de români/volohi din Poroșcovo, o mică localitate din regiunea Transcarpatia, Ucraina, ar putea avea în curând o școala. Părintele Eftimie Mitra, sprijinul românilori/volohi din regiune a anunțat despre ultimile lucrări care au avut loc în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 08:46

Regina Elisabeta angajează o persoană care să se ocupe de paginile ei de Facebook și Instagram. Ce salariu oferă

Regina Elisabeta angajează o persoană care să se ocupe de paginile ei de Facebook și Instagram. Ce salariu oferă

Familia Regala a Marii Britanii face angajari. Astfel, regina Elisabeta a II-a cauta o persoana care sa se ocupe de conturile de social media ale Casei de Windsor. Salariul este avantajos: 50.000 de lire sterline pe an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 08:41

Vreme de weekend. Maxime de pana la +11 grade și cer noros se așteaptă în capitală. Ce temperaturi vom avea în urmatoarele zile/ FOTO

Vreme de weekend. Maxime de pana la +11 grade și cer noros se așteaptă în capitală. Ce temperaturi vom avea în urmatoarele zile/ FOTO

Potrivit meteorologilor, astazi, se prevede cer variabil. Presiunea atmosferica va fi scazuta. In urmatoarele zile vremea se va incalzi usor. In cursul noptii, in nord se asteapta 1 grade, ziua termometrele vor indica 10 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 08:38

Piton de trei metri, ascuns printre ornamentele din bradul de Crăciun. Cum a fost observat// FOTO

Piton de trei metri, ascuns printre ornamentele din bradul de Crăciun. Cum a fost observat// FOTO

O femeie din Australia a descoperit, printre ornamentele din bradul său împodobit, un piton de trei metri lungime. Leanne Chapman şi soţul ei, din Brisbane, Australia, s-au întors acasă şi au fost alertaţi de comportamentul neobişnuit al păsărilor din balcon. „Sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 14 Decembrie 2019, ora: 07:47

REVOLUȚIA ANTI-CEAUȘESCU din ROMÂNIA. 14 decembrie - 15 decembrie încep PRIMELE MIȘCĂRI la IAȘI și TIMIȘOARA

REVOLUȚIA ANTI-CEAUȘESCU din ROMÂNIA. 14 decembrie - 15 decembrie încep PRIMELE MIȘCĂRI la IAȘI și TIMIȘOARA

La 14 decembrie 1989 are loc o tentativă de organizare a unei manifestaţii anti-ceauşiste la Iaşi care este zădărnicită de forţele de represiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 07:32

OPINIE despre unirea unioniștilor /// Trebuie cooptați lideri noi, credibili. Dacă se va merge pe formulele vechi, nu cred că se va ajunge la schimbare

OPINIE despre unirea unioniștilor /// Trebuie cooptați lideri noi, credibili. Dacă se va merge pe formulele vechi, nu cred că se va ajunge la schimbare

Partidul Liberal propune crearea unei Mișcări Unioniste în Republica Moldova din care să facă parte toate formațiunile care optează pentru unirea cu România și care să participe în comun la alegerile parlamentare și la scrutinul prezidențial din anul viitor. Asemenea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 07:29

Ce temperaturi vor fi în weekend și următoarele 7 zile

Ce temperaturi vor fi în weekend și următoarele 7 zile

Vremea o ia razna! Meteorologii promit temperaturi de până la 14 grade în săptămâna ce urmează și zile cu soare.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 14 Decembrie 2019, ora: 04:53

14 decembrie 1467 - Armata lui Ştefan cel Mare incendiază oraşului Baia (Moldova) şi atacă pe invadatorii unguri

La 14-15 decembrie 1467, noaptea, armata moldovenească (circa 12.000 de oşteni), comandată de Ştefan cel Mare, dă foc oraşului Baia, fosta capitală a Ţării Moldovei, şi atacă pe invadatorii unguri.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Decembrie 2019, ora: 03:14

Cum reduci porția de mâncare, dar să nu rămâi flămând!

Mestecaţi îndelung o bucată de pâine. La un moment dat, veţi simţi gustul dulce, semn că amidonul a fost descompus în glucoză. Aşa reduceţi porţiile imense de mâncare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 18:48

Câteva gospodării din Sîngera au rămas fără porţi de Sfântul Andrei

Câteva gospodării din Sîngera au rămas fără porţi de Sfântul Andrei

Tradiție cu năbădăi. Câteva gospodării din Sîngera au rămas fără porţi de Sfântul Andrei. Acestea au fost furate, iar apoi lăsate la staţia terminus 31.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 18:35

Focuri de armă, în centrul capitalei/ VDEO

Focuri de armă, în centrul capitalei/ VDEO

Focuri de armă în centrul capitalei. Un polițist a fost reținut de ofițerii anticorupție, în momentul în care lua 1.000 de euro mită de la un șofer, prins anterior băut la volan. Totul s-a întâmplat în după-amiaza de 13 decembrie, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 15:54

Statul a înglodat-o în datorii, iar privații o salvează! Datoriile imense ale Companiei „Air Moldova”, lichidate

Statul a înglodat-o în datorii, iar privații o salvează! Datoriile imense ale Companiei „Air Moldova”, lichidate

La un an de la privatizare, fosta companie de stat „Air Moldova” scapă de o bună parte din povara datoriilor. „Civil Aviation Group”, actualul proprietar privat al „Air Moldova”, a reușit performanța de a rambursa, din banii câștigați din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 15:50

România este cel mai mare exportator de viori din UE

România este cel mai mare exportator de viori din UE

Satele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar România este cel mai mare exportator de viori al UE în restul lumii, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică, scrie euractiv.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:49

Iată cât de periculoase sunt mezelurile

Iată cât de periculoase sunt mezelurile

Românii sunt înnebuniţi după mezeluri, arată un studiu recent, peste 60% consumând cel puţin o dată pe săptămână astfel de produse. Nutriţioniştii şi medicii avertizează însă că mezelurile de pe piaţa românească sunt, în mare parte, de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:45

Cea mai bună reţetă de nuci umplute

Cea mai bună reţetă de nuci umplute

 În amintirea anilor de copilărie, când nicio masă de sărbătoare nu era completă fără cozonac, nuci umplute, „faguri" lipiţi cu şerbet şi prăjitură albă ca zăpada, va propunem să vă aromaţi bucătăria şi să vă răsfăţaţi simţurile cu reţeta de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:39

Ion Ceban: Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților, în PMAN

Ion Ceban: Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților, în PMAN

Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților. Primarul Ion Ceban informează locuitorii Capitalei că aceștia pot fi întâlniți lângă Pomul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:36

Expert: Asistăm la schimbarea tendințelor economice pe fondul creșterii ponderii construcțiilor și serviciilor publice

Expert: Asistăm la schimbarea tendințelor economice pe fondul creșterii ponderii construcțiilor și serviciilor publice

Ascensiunea unor sectoare, inclusiv industria, arată schimbarea tendințelor economice, a opinat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, economistul Ion Tornea. Potrivit lui, asistăm la avansul sectorului construcțiilor, care a ajuns la o pondere de 10 la sută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 13:30

Donald Trump îl felicită pe Boris Johnson pentru victoria obținută

Donald Trump îl felicită pe Boris Johnson pentru victoria obținută

Președintele american Donald Trump l-a felicitat vineri pe premierul britanic Boris Johnson pentru victoria obținută de formațiunea sa politică, Partidul Conservator, în scrutinul parlamentar din Marea Britanie, relatează site-ul agenției Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)