Astăzi 31 Mai 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:28
Abonamente

Actualitate 21 Iunie 2019, ora 11:36

Iulian Chifu: Toată zona de securitate se mută la președintele pro-rus Dodon

Marime Font

 Coaliția formată de Blocul ACUM cu socialiștii va trebui să arate curând că democraţia a învins cu adevărat. Europenismul și statul de drept sunt două mize majore, care vor consacra actuala putere de la Chișinău, este părerea analistului de la București Iulian Chifu, fost consilier prezidențial.

Lucrurile intră din punctul de vedere al democratizării în normal, nu din punct de vedere politic ...

Europa Liberă
: Dvs. ziceți că democrația a câștigat la Chișinău. Dar ce va fi cu europenizarea și cu statul de drept? Vă întreb pe Dvs.: ce va fi cu apropierea Moldovei de UE și cu statul de drept? Va fi edificat?

Iulian Chifu:
„Lucrurile nu sunt deloc îmbucurătoare. De aici venea și întrebarea mea de sceptic. Într-adevăr, democrația a fost edificată odată ce o majoritate parlamentară aleasă a conchis că trebuie să își dea mâna, să constituie o majoritate, să constituie, iată, o guvernare, deci o alianță. Ba mai mult, aflăm că pe termen lung, pe un mandat întreg. Deci, lucrurile intră din punctul de vedere al democratizării în normal, nu din punct de vedere politic, acolo niște deconturi vor veni, niște deconturi în raport cu declarații trecute, cu orientări trecute – și ale unora, și ale altora. Acolo e un decont de natură politică și mai ales de natură electorală pe care fiecare din forțele prezente va trebui să-l facă față de propriul electorat. Important este că avem acest pas, am trecut de impasul politic, am trecut și de impasul constituțional, deși aici semnele de întrebare rămân – cum își retrage o Curte Constituțională propriile decizii?...”


Legitimitatea Curții poate să fie pusă sub semnul întrebării, există legi care pot să modifice această Curte, dar hotărârile sale, din punctul de vedere al statului de drept, sunt obligatorii și sunt definitive ...

Europa Liberă: Și-a prezentat demisia chiar președintele Curții Constituționale, dl Poalelungi s-a retras.

Loading...


Iulian Chifu: „E o asumare a unei responsabilități față de ce a fost anterior, și au fost foarte multe decizii discutabile din toate punctele de vedere. Trebuie găsită o formulă potrivită, în așa fel încât realitatea curentă cu hotărârile Curții, cu existența Curții Constituționale ca instituție să poată dăinui. Legitimitatea Curții poate să fie pusă sub semnul întrebării, există legi care pot să modifice această Curte, dar hotărârile sale, din punctul de vedere al statului de drept, sunt obligatorii și sunt definitive. Singura formulă de anulare într-un stat serios este aceea de a identifica viciul de nulitate absolută, care e o chestiune foarte dificilă, care se rezolvă în justiție ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Parteneriatul acesta PSRM - Blocul ACUM s-a făcut inclusiv cu consimțământul Marilor Puteri – SUA, UE și Federația Rusă. Cum de s-au împăcat acești trei actori?

Iulian Chifu: „Toată lumea fusese suficient de mult păcălită de către Vlad Plahotniuc. Își luase angajamente, nu le respectase, cel puțin așa ne spun diferitele cancelarii. Era de ajuns, era un fel de stat în stat, un fel de stat particular, cu plusurile și cu minusurile fiecărei asemenea organizări, evident. Cu minusuri puternice din punct de vedere democratic, pentru că în componenta aceea cu schimbarea modului de vot în mixt, ei bine, doi pași mai încolo ne uităm și vedem că am avut niște alegeri la nivelul municipiului Chișinău, cu rezultat stabilit, și care au fost anulate după ce s-au derulat și au avut un câștigător. Păi aceasta este o altă impunitate în domeniul dreptului european.”

Europa Liberă: De ce au căzut de acord aceste trei puteri...

Iulian Chifu: „Pentru simplul motiv că trebuia eliminat...”

Europa Liberă: ...să fie depășită situația de criză?

Iulian Chifu: „Bun, situația de criză nu putea rămâne – blocaj parlamentar, criză politică, criză constituțională, de la un punct încolo, aceste lucruri nu puteau să rămână. Problema este că era bine ca să nu se ajungă în criza aceasta constituțională, ca să nu există nici un fel de dubiu. În general, e bine ca nu chichițele avocățești să facă legea în ceea ce privește constituționalismul și raporturile instituționale la nivel de stat. Aici lucrurile trebuie să fie foarte clare, recunoscute și acceptate de toată lumea. Deci, ele trebuie să fie niște reguli atât de clare, atât de transparente, acceptabile tuturor.

Ei bine, și astăzi avem o problemă cu acele hotărâri ale Curții - date, anulate. Ei, acolo, probabil că o soluție mult mai bună era necesară, dar cred că și acestea sunt lucruri, haideți să le spunem depășite, ele se vor răzbuna la un moment dat, e foarte posibil. Cum unii au schimbat Constituția așa, foarte repede, și s-au trezit că, de fapt, revenim la Constituția anterioară, și aceste modificări făcute acum în pripă și cu încălcarea hotărârilor Curții Constituționale, care pe urmă le-a retras, s-ar putea ca la un moment dat în istorie să se răzbune.”

Europa Liberă: Partidul Democrat insistă pe o idee de când a cedat puterea că acest parteneriat PSRM - Blocul ACUM va menține în orbita Rusiei Republica Moldova. Chiar și-ar dori Rusia și va reuși să facă acest lucru?


Cea mai importantă cheie de control într-o democrație este Curtea Constituțională, care poate interveni oricând și poate rearanja raporturile dintre instituții. Curtea Constituțională în Republica Moldova este complet decredibilizată ...

Iulian Chifu: „Eu nu cunosc care sunt soluțiile negociate și ce garanții au fiecare dintre părțile care, spuneați Dvs., au fost implicate în decizia – iată, foarte geopolitică – de constituire a acestei majorități. Nu cunosc, dar cu certitudine ne putem uita la lucrurile curente. Și lucrurile curente ne arată o coaliție foarte stranie, în care una dintre părți deține practic majoritar Guvernul, un Guvern de vitrină, un Guvern foarte curat, cu oameni bine pregătiți, poate mai puțin obișnuiți cu zona administrativă din Republica Moldova, poate mai puțin rutinați cu cum se întâmplă lucrurile pe aici, cum arată administrația, dar cu certitudine foarte bine pregătiți. Pe de altă parte, avem o altă componentă care deține, de fapt, toate cheile de control. În general, în coaliții și mai ales acolo unde e o lipsă de încredere că în general despre asta vorbim – lipsa acută de încredere – se evită formule care să lase garanții și chei de control într-o singură parte, responsabilități în privința mersului economiei și socialului într-o cu totul altă parte. De obicei, există chei de control. Cea mai importantă cheie de control într-o democrație este Curtea Constituțională, care poate interveni oricând și poate rearanja raporturile dintre instituții. Curtea Constituțională în Republica Moldova este complet decredibilizată și joacă abia...”

Europa Liberă: Și PD-ul a fost nevoit, pentru că și-a trimis exponenții în componența Curții Constituționale.

Iulian Chifu: „Cu certitudine, dar nu uitați că sunt vreo doi care sunt de pe la PSRM de când era Igor Dodon președinte și care sunt și astăzi. Deci, lucrurile sunt combinate. Aici cu responsabilitățile, responsabilitățile sunt până la urmă comune. Anularea hotărârilor Curții iarăși este un barbarism juridic. OK, e o componentă, e o garanție. Ce altă garanție mai avem? De cele mai multe ori avem garanțiile de echilibru. Odată ce te ții nr. 1 în stat - președintele și nr. 2 în stat - președintele Parlamentului, în momentul respectiv nu mai există nici un fel de garanție în ceea ce privește activitatea președintelui, dacă ea iese din cadrul legal. Și avem o experiență în care a ieșit din cadrul legal, adică, deși Constituția obligă ca a doua oară președintele să semneze legi și să le dea la promulgare, să semneze numiri și să le activeze am avut numeroase, vreo 4-5, momente în care președintele a refuzat acest lucru. Vă spun că și în România vecină, președintele Iohannis nu-i foarte fericit când îi vin a doua oară – și după ce au trecut pe la Curtea Constituțională la verificarea constituționalității – legi care sunt în sine barbarisme și sunt contrare necesităților și drumului european, dar au trebuit semnate.”

Europa Liberă: Dar analiza Dvs. ce spune? Igor Dodon, care l-a învins pe Vladimir Plahotniuc, ar putea să calce pe greblă și să arunce în aer?...

Iulian Chifu: „Eu nu discut în termeni de „ce ar fi dacă s-ar întâmpla?”, deși orice planificator își ia în discuție acest lucru. Mă gândesc exclusiv la echilibrele necesare pentru ca o coaliție să funcționeze. Unul dintre asemenea echilibre este acela de a contrabalansa nr. 1 cu nr. 2 din stat. În al doilea rând, nu e normal – s-a mai întâmplat chiar în varianta PLDM-PDM, dacă vă aduceți aminte –, când unul a luat justiția și unul a luat economia, în sensul – finanțele, fiscul, vama... Ei bine, nici acest lucru nu s-a dovedit foarte fericit atunci, iar astăzi cu atât mai puțin este fericit, când cineva a luat economia, zona socială, deci guvernarea executivă și cineva a luat toată zona de politică externă, securitate-apărare sau hai să spunem securitate și apărare, că ministrul de Externe este totuși Nicu Popescu, un tip nemaipomenit și cu priză, dar încă o dată – președintele tutelează numai Consiliul de Securitate.

Toată zona de securitate se mută la președinte, un președinte pro-rus cu toate antecedentele și cu toate afirmațiile,...
 
Am văzut că deja și SIS-ul merge la președinte, SPPS-ul (Paza de Stat) merge la președinte, toată zona de securitate se mută la președinte, un președinte pro-rus cu toate antecedentele și cu toate afirmațiile, și cu toate... Să știți că afirmațiile alea de pe casete le-a făcut totuși Igor Dodon, indiferent de montaj, de nemontaj, de... Cine știe cum arată realitatea acelei înregistrări? Însă afirmațiile de acolo sunt reale, poziția, postura ostentativă a lui Igor Dodon în toată perioada de când este președinte, vizitele, aproape exclusiv numai la Moscova, asumarea – încă o dată ostentativă, pe față, directă – a poziției pro-ruse sunt niște fapte.

În consecință, orice tip de asemenea mișcare ar fi trebuit să fie cumva contrabalansată de către cealaltă parte componentă pro-europeană la această mare coaliție antioligarhică de la Chișinău. Iată că nici acest punct nu s-a întâmplat. Deci, eu zic că aici intervin problemele cele mai acute și vă mai spun un lucru – indiferent cum arată o înțelegere geopolitică de a elimina un personaj și un tip de sistem care este cu probleme majore de democrație, probleme majore de relaționare, nimeni din afară nu vine să facă aici Guvern, nici să facă acordul de coaliție, nici să împartă responsabilitățile, e doar responsabilitatea politicienilor din Republica Moldova s-o facă, dar, odată ce au făcut-o, trebuie să-și asume și consecințele, și consecințele se asumă inclusiv, sau dacă vreți, în primul rând, în raport cu cei doi vecini ai săi – România și Ucraina.”

România nu va putea să stea și să contemple momente în care securitatea sa este pusă sub semnul întrebării de evoluțiile de la Chișinău ...

Europa Liberă: Cum ar trebui autoritățile de la București să gestioneze dosarul relației româno-moldave?

Iulian Chifu: „Pentru România lucrurile sunt foarte clare, ține de Strategia națională de apărare, semnată de către președinte, va susține drumul european al Republicii Moldova. Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe vine și repetă explicit, ba chiar și cu condiționările de rigoare: „Susținem Guvernul Republicii Moldova dacă merge pe calea europeană și dacă face: a, b, c, d, e. Evident că nu se pune problema ca să înregistreze România discriminări ale celor care s-au declarat români, sunt cetățeni români și să-i vedem că sunt epurați din administrație pe aceste motive; evident că niciodată România nu va putea să stea și să contemple momente în care securitatea sa este pusă sub semnul întrebării de evoluțiile de la Chișinău.

Și să știți că între interesele de securitate ale României intră și integritatea teritorială a Republicii Moldova; intră și coeziunea; intră și libertatea de a-și alege orientarea strategică, alianțele de securitate, de apărare, opțiunile în privința prosperității. Toate aceste elemente intră, în primul rând, în pachetul de securitate și statalitate al Republicii Moldova, dar ele intră și în pachetul care vizează securitatea României. Oricare dintre aceste teme, oricare din acești pași, care sunt, încă o dată, în comunicatul MAE sunt precizați explicit; există și alte categorii care sunt precizate în dialoguri directe – cele care vizează zona de securitate.

Firește că toate aceste lucruri contează, cum contează și să nu cumva să începem să vedem iarăși o plimbare a forțelor speciale ruse prin Aeroportul Chișinău către Tiraspol sau să ne trezim și cu alte surprize de armamente, de transfer de altă factură, pentru că evident că toate aceste lucruri afectează securitatea și a României, în primul rând a Ucrainei, care e mai puțin protejată, dar și a României.”

https://moldova.europalibera.org

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:59

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de urgenta este aliata oricarei femei care isi doreste sa dea jos rapid cateva kilograme, fara prea mari batai de cap. Asa ca, daca si tu ai un eveniment important care se apropie si trebuie sa porti o anumita rochie, nu mai sta pe ganduri.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:55

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Este cunoscut faptul că anumite combinaţii de medicamente pot anula efectul acestora sau devin chiar periculoase pentru organism. Dar există şi alimente care interacţionează negativ cu unele tratamente medicamentoase, de aceea este important să citiţi cu atenţie prospectele şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 12:18

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive care au cutremurat Statele Unite în ultimele zile au făcut și prima victimă – un tânăr de 19 din Detroit a fost ucis după ce au fost trase focuri de armă într-un grup de protestatari, vineri seară, a anunțat departamentul de poliție al orașului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:43

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:10

news alert Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că epidemia de coronavirus este controlabilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 09:24

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care premierul Ludovic Orban apare alături de câţiva miniştri, la o masă pe care se află băutură.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 09:11

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite „își încheie” relația cu Organizația Mondială a Sănătății și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 30 Mai 2020, ora: 08:58

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Azi e primul patrar de Luna in Fecioara, dar e o zi plina. E nevoie de o decizie rapida si importanta. Nu e cea mai usoara zi, desi e weekend. Aduna-te si treci la treaba!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:57

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus astăzi aplicarea sechestrului pe o serie de bunuri ce aparțin fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în valoare de circa 33 de milioane de lei. Totodată, magistrații au respins solicitările procurorilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:52

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Zvâcnirile furibunde ale lui Dodon vis-a-vis de nepromulgarea legii cu privire la organizațiile necomerciale (în cazul adoptării de către Parlament) trădează disperarea lui, dar și a ortacilor săi psrm-iști că numeroasele lor fundații de caritate, finanțate generos de...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 30 Mai 2020, ora: 01:19

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Pe 30 mai creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Acesta a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Valens Arianul care prigonea creștinii. Va veni la Constantinopol pentru a-i întări pe creștini. Află mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)