Astăzi 20 August 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 13:04
Abonamente

Actualitate 21 Iunie 2019, ora 11:36

Iulian Chifu: Toată zona de securitate se mută la președintele pro-rus Dodon

Marime Font

 Coaliția formată de Blocul ACUM cu socialiștii va trebui să arate curând că democraţia a învins cu adevărat. Europenismul și statul de drept sunt două mize majore, care vor consacra actuala putere de la Chișinău, este părerea analistului de la București Iulian Chifu, fost consilier prezidențial.

Lucrurile intră din punctul de vedere al democratizării în normal, nu din punct de vedere politic ...

Europa Liberă
: Dvs. ziceți că democrația a câștigat la Chișinău. Dar ce va fi cu europenizarea și cu statul de drept? Vă întreb pe Dvs.: ce va fi cu apropierea Moldovei de UE și cu statul de drept? Va fi edificat?

Iulian Chifu:
„Lucrurile nu sunt deloc îmbucurătoare. De aici venea și întrebarea mea de sceptic. Într-adevăr, democrația a fost edificată odată ce o majoritate parlamentară aleasă a conchis că trebuie să își dea mâna, să constituie o majoritate, să constituie, iată, o guvernare, deci o alianță. Ba mai mult, aflăm că pe termen lung, pe un mandat întreg. Deci, lucrurile intră din punctul de vedere al democratizării în normal, nu din punct de vedere politic, acolo niște deconturi vor veni, niște deconturi în raport cu declarații trecute, cu orientări trecute – și ale unora, și ale altora. Acolo e un decont de natură politică și mai ales de natură electorală pe care fiecare din forțele prezente va trebui să-l facă față de propriul electorat. Important este că avem acest pas, am trecut de impasul politic, am trecut și de impasul constituțional, deși aici semnele de întrebare rămân – cum își retrage o Curte Constituțională propriile decizii?...”


Legitimitatea Curții poate să fie pusă sub semnul întrebării, există legi care pot să modifice această Curte, dar hotărârile sale, din punctul de vedere al statului de drept, sunt obligatorii și sunt definitive ...

Europa Liberă: Și-a prezentat demisia chiar președintele Curții Constituționale, dl Poalelungi s-a retras.


Iulian Chifu: „E o asumare a unei responsabilități față de ce a fost anterior, și au fost foarte multe decizii discutabile din toate punctele de vedere. Trebuie găsită o formulă potrivită, în așa fel încât realitatea curentă cu hotărârile Curții, cu existența Curții Constituționale ca instituție să poată dăinui. Legitimitatea Curții poate să fie pusă sub semnul întrebării, există legi care pot să modifice această Curte, dar hotărârile sale, din punctul de vedere al statului de drept, sunt obligatorii și sunt definitive. Singura formulă de anulare într-un stat serios este aceea de a identifica viciul de nulitate absolută, care e o chestiune foarte dificilă, care se rezolvă în justiție ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Parteneriatul acesta PSRM - Blocul ACUM s-a făcut inclusiv cu consimțământul Marilor Puteri – SUA, UE și Federația Rusă. Cum de s-au împăcat acești trei actori?

Iulian Chifu: „Toată lumea fusese suficient de mult păcălită de către Vlad Plahotniuc. Își luase angajamente, nu le respectase, cel puțin așa ne spun diferitele cancelarii. Era de ajuns, era un fel de stat în stat, un fel de stat particular, cu plusurile și cu minusurile fiecărei asemenea organizări, evident. Cu minusuri puternice din punct de vedere democratic, pentru că în componenta aceea cu schimbarea modului de vot în mixt, ei bine, doi pași mai încolo ne uităm și vedem că am avut niște alegeri la nivelul municipiului Chișinău, cu rezultat stabilit, și care au fost anulate după ce s-au derulat și au avut un câștigător. Păi aceasta este o altă impunitate în domeniul dreptului european.”

Europa Liberă: De ce au căzut de acord aceste trei puteri...

Iulian Chifu: „Pentru simplul motiv că trebuia eliminat...”

Europa Liberă: ...să fie depășită situația de criză?

Iulian Chifu: „Bun, situația de criză nu putea rămâne – blocaj parlamentar, criză politică, criză constituțională, de la un punct încolo, aceste lucruri nu puteau să rămână. Problema este că era bine ca să nu se ajungă în criza aceasta constituțională, ca să nu există nici un fel de dubiu. În general, e bine ca nu chichițele avocățești să facă legea în ceea ce privește constituționalismul și raporturile instituționale la nivel de stat. Aici lucrurile trebuie să fie foarte clare, recunoscute și acceptate de toată lumea. Deci, ele trebuie să fie niște reguli atât de clare, atât de transparente, acceptabile tuturor.

Ei bine, și astăzi avem o problemă cu acele hotărâri ale Curții - date, anulate. Ei, acolo, probabil că o soluție mult mai bună era necesară, dar cred că și acestea sunt lucruri, haideți să le spunem depășite, ele se vor răzbuna la un moment dat, e foarte posibil. Cum unii au schimbat Constituția așa, foarte repede, și s-au trezit că, de fapt, revenim la Constituția anterioară, și aceste modificări făcute acum în pripă și cu încălcarea hotărârilor Curții Constituționale, care pe urmă le-a retras, s-ar putea ca la un moment dat în istorie să se răzbune.”

Europa Liberă: Partidul Democrat insistă pe o idee de când a cedat puterea că acest parteneriat PSRM - Blocul ACUM va menține în orbita Rusiei Republica Moldova. Chiar și-ar dori Rusia și va reuși să facă acest lucru?


Cea mai importantă cheie de control într-o democrație este Curtea Constituțională, care poate interveni oricând și poate rearanja raporturile dintre instituții. Curtea Constituțională în Republica Moldova este complet decredibilizată ...

Iulian Chifu: „Eu nu cunosc care sunt soluțiile negociate și ce garanții au fiecare dintre părțile care, spuneați Dvs., au fost implicate în decizia – iată, foarte geopolitică – de constituire a acestei majorități. Nu cunosc, dar cu certitudine ne putem uita la lucrurile curente. Și lucrurile curente ne arată o coaliție foarte stranie, în care una dintre părți deține practic majoritar Guvernul, un Guvern de vitrină, un Guvern foarte curat, cu oameni bine pregătiți, poate mai puțin obișnuiți cu zona administrativă din Republica Moldova, poate mai puțin rutinați cu cum se întâmplă lucrurile pe aici, cum arată administrația, dar cu certitudine foarte bine pregătiți. Pe de altă parte, avem o altă componentă care deține, de fapt, toate cheile de control. În general, în coaliții și mai ales acolo unde e o lipsă de încredere că în general despre asta vorbim – lipsa acută de încredere – se evită formule care să lase garanții și chei de control într-o singură parte, responsabilități în privința mersului economiei și socialului într-o cu totul altă parte. De obicei, există chei de control. Cea mai importantă cheie de control într-o democrație este Curtea Constituțională, care poate interveni oricând și poate rearanja raporturile dintre instituții. Curtea Constituțională în Republica Moldova este complet decredibilizată și joacă abia...”

Europa Liberă: Și PD-ul a fost nevoit, pentru că și-a trimis exponenții în componența Curții Constituționale.

Iulian Chifu: „Cu certitudine, dar nu uitați că sunt vreo doi care sunt de pe la PSRM de când era Igor Dodon președinte și care sunt și astăzi. Deci, lucrurile sunt combinate. Aici cu responsabilitățile, responsabilitățile sunt până la urmă comune. Anularea hotărârilor Curții iarăși este un barbarism juridic. OK, e o componentă, e o garanție. Ce altă garanție mai avem? De cele mai multe ori avem garanțiile de echilibru. Odată ce te ții nr. 1 în stat - președintele și nr. 2 în stat - președintele Parlamentului, în momentul respectiv nu mai există nici un fel de garanție în ceea ce privește activitatea președintelui, dacă ea iese din cadrul legal. Și avem o experiență în care a ieșit din cadrul legal, adică, deși Constituția obligă ca a doua oară președintele să semneze legi și să le dea la promulgare, să semneze numiri și să le activeze am avut numeroase, vreo 4-5, momente în care președintele a refuzat acest lucru. Vă spun că și în România vecină, președintele Iohannis nu-i foarte fericit când îi vin a doua oară – și după ce au trecut pe la Curtea Constituțională la verificarea constituționalității – legi care sunt în sine barbarisme și sunt contrare necesităților și drumului european, dar au trebuit semnate.”

Europa Liberă: Dar analiza Dvs. ce spune? Igor Dodon, care l-a învins pe Vladimir Plahotniuc, ar putea să calce pe greblă și să arunce în aer?...

Iulian Chifu: „Eu nu discut în termeni de „ce ar fi dacă s-ar întâmpla?”, deși orice planificator își ia în discuție acest lucru. Mă gândesc exclusiv la echilibrele necesare pentru ca o coaliție să funcționeze. Unul dintre asemenea echilibre este acela de a contrabalansa nr. 1 cu nr. 2 din stat. În al doilea rând, nu e normal – s-a mai întâmplat chiar în varianta PLDM-PDM, dacă vă aduceți aminte –, când unul a luat justiția și unul a luat economia, în sensul – finanțele, fiscul, vama... Ei bine, nici acest lucru nu s-a dovedit foarte fericit atunci, iar astăzi cu atât mai puțin este fericit, când cineva a luat economia, zona socială, deci guvernarea executivă și cineva a luat toată zona de politică externă, securitate-apărare sau hai să spunem securitate și apărare, că ministrul de Externe este totuși Nicu Popescu, un tip nemaipomenit și cu priză, dar încă o dată – președintele tutelează numai Consiliul de Securitate.

Toată zona de securitate se mută la președinte, un președinte pro-rus cu toate antecedentele și cu toate afirmațiile,...
 
Am văzut că deja și SIS-ul merge la președinte, SPPS-ul (Paza de Stat) merge la președinte, toată zona de securitate se mută la președinte, un președinte pro-rus cu toate antecedentele și cu toate afirmațiile, și cu toate... Să știți că afirmațiile alea de pe casete le-a făcut totuși Igor Dodon, indiferent de montaj, de nemontaj, de... Cine știe cum arată realitatea acelei înregistrări? Însă afirmațiile de acolo sunt reale, poziția, postura ostentativă a lui Igor Dodon în toată perioada de când este președinte, vizitele, aproape exclusiv numai la Moscova, asumarea – încă o dată ostentativă, pe față, directă – a poziției pro-ruse sunt niște fapte.

În consecință, orice tip de asemenea mișcare ar fi trebuit să fie cumva contrabalansată de către cealaltă parte componentă pro-europeană la această mare coaliție antioligarhică de la Chișinău. Iată că nici acest punct nu s-a întâmplat. Deci, eu zic că aici intervin problemele cele mai acute și vă mai spun un lucru – indiferent cum arată o înțelegere geopolitică de a elimina un personaj și un tip de sistem care este cu probleme majore de democrație, probleme majore de relaționare, nimeni din afară nu vine să facă aici Guvern, nici să facă acordul de coaliție, nici să împartă responsabilitățile, e doar responsabilitatea politicienilor din Republica Moldova s-o facă, dar, odată ce au făcut-o, trebuie să-și asume și consecințele, și consecințele se asumă inclusiv, sau dacă vreți, în primul rând, în raport cu cei doi vecini ai săi – România și Ucraina.”

România nu va putea să stea și să contemple momente în care securitatea sa este pusă sub semnul întrebării de evoluțiile de la Chișinău ...

Europa Liberă: Cum ar trebui autoritățile de la București să gestioneze dosarul relației româno-moldave?

Iulian Chifu: „Pentru România lucrurile sunt foarte clare, ține de Strategia națională de apărare, semnată de către președinte, va susține drumul european al Republicii Moldova. Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe vine și repetă explicit, ba chiar și cu condiționările de rigoare: „Susținem Guvernul Republicii Moldova dacă merge pe calea europeană și dacă face: a, b, c, d, e. Evident că nu se pune problema ca să înregistreze România discriminări ale celor care s-au declarat români, sunt cetățeni români și să-i vedem că sunt epurați din administrație pe aceste motive; evident că niciodată România nu va putea să stea și să contemple momente în care securitatea sa este pusă sub semnul întrebării de evoluțiile de la Chișinău.

Și să știți că între interesele de securitate ale României intră și integritatea teritorială a Republicii Moldova; intră și coeziunea; intră și libertatea de a-și alege orientarea strategică, alianțele de securitate, de apărare, opțiunile în privința prosperității. Toate aceste elemente intră, în primul rând, în pachetul de securitate și statalitate al Republicii Moldova, dar ele intră și în pachetul care vizează securitatea României. Oricare dintre aceste teme, oricare din acești pași, care sunt, încă o dată, în comunicatul MAE sunt precizați explicit; există și alte categorii care sunt precizate în dialoguri directe – cele care vizează zona de securitate.

Firește că toate aceste lucruri contează, cum contează și să nu cumva să începem să vedem iarăși o plimbare a forțelor speciale ruse prin Aeroportul Chișinău către Tiraspol sau să ne trezim și cu alte surprize de armamente, de transfer de altă factură, pentru că evident că toate aceste lucruri afectează securitatea și a României, în primul rând a Ucrainei, care e mai puțin protejată, dar și a României.”

https://moldova.europalibera.org

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:34

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Norul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile?

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Norul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile?

Conform unei simulari a deplasării norului apărut ca urmare a exploziei unei rachete nucleare, particulele radioactive ar fi ajuns deasupra teritoriului R. Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:19

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, recunoaște semnarea contractului de vânzare a Aeroportului Internațional Chișinău către „NR Investments Ltd”, companie înregistrată pe insula Guernsey (o insulă din canalul englez, în largul coastei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:15

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

„Înlocuirea sistemului în care Plahotniuc controla toate instituțiile cu unul în care Igor Dodon își plasează oamenii în majoritatea funcțiilor cheie este un scenariu dezastruos, care trebuie evitat”, consideră deputatul român Matei Dobrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:14

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Constantin Brâncuşi este subiectul unui proces, după ce opera de artă a fost distrusă, proprietarul acesteia cerând despăgubiri de 22,5 milioane de dolari, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:26

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Un nou acord de colaborare între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, care va include și un pact de neagresiune pe perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din 20 septembrie, va fi semnat „în zilele următoare”, „condiționat” a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:23

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Deputatul blocului ACUM, Radu Marian, recunoaşte că alegerea celor doi reprezentanți constituționali, Vladimir Ţurcan şi Domnica Manole, nu au fost o alegere bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:15

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Deputatul Blocului ACUM Dan Perciun spune că a votat în Parlament pentru o Curte echilibrată cu cel puțin teri judecători în care avea încredere și că a așteptat să fie condusă de un președinte apolitic. Despre aceasta alesul poporului a scris pe rețelele de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:08

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputatul PSRM, Vasile Bolea a venit cu o reacție dură la acuzațiile celor din blocul ACUM, care au criticat vehement votarea ex-deputatului PSRM, Vladimir Țurcan, în calitate de președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:05

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Vicepremierul țării, Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, solicită judecătorilor Curții Constituționale să prezinte public opțiunea lor de vot, în caz contrar să demisioneze.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 August 2019, ora: 08:58

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Perspectiva unui ″Brexit″⁣ fără acord crează îngrijorare, mai ales după apariţia unor documente ale Guvernului britanic care conţin un scenariu alarmant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:53

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Alexandru Bogdan, primul avocat al lui Gheorghe Dincă, a povestit, la emisiunea "Marius Tucă Show" de la Mediafax, ce le-a spus principalul suspect al crimelor din Caracal anchetatorilor cu referire la Alexandra Măceșanu. Acesta a susținut că nu a violat-o și că au dormit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 August 2019, ora: 08:46

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

Horoscopul zilei de 20 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:27

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu este nemulțămită de numirea colegului său de coaliție guvernamentală - socialistul Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:39

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:25

Cacealmaua concursurilor mimate

Cacealmaua concursurilor mimate

Dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, despre modul cum a fost ales Vladimir Țurcan și anume că această „decizia a fost luată în altă parte” au declanșat un adevărat „tsunami politic”, scoțând în evidență toată splendoarea și ipocrizia...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 20 August 2019, ora: 00:40

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

Îndrăznesc să spun că Pactul Ribbentrop Molotov este în continuare în vigoare. Ruşii se apără spunând că înţelegerea dintre Hitler şi Stalin a fost denunţată de multă vreme, din 24 decembrie 1989. Doar că foarte puţini au citit documentul acestei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 20:24

Vasile Munteanu: Primăria Chișinău în colimatorul instituțiilor subordonate PSRM

Vasile Munteanu: Primăria Chișinău în colimatorul instituțiilor subordonate PSRM

 A mai rămas primăria municipiului Chişinău. Ultima redută râvnită şi visată de socialişti. Dacă nu au reușit niciodată să „ocupe” edificiul în rezultatul bătăliilor politice în alegeri, astăzi, profitând de lipsa de viziune, a blocului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 19:43

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș de Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 18:23

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

„Limba Noastră cea Română” a revenit la Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:31

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Revenirea liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în R. Moldova și faptul că nu vrea „să joace cum îi cântă” președintele Igor Dodon pare să nu convină anumitor cercuri, astfel încât a fost lansată o campanie de denigrare a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:10

opinie „Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

„Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

Vicepreşedinta Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Daniela Bodrug, consideră că Maia Sandu „a vândut ţara lui Dodon” în schimbul funcţiei de prim-ministru, după ce deputatul socialist Vladimir Ţurcan, persoană apropiată preşedintele Republicii Moldova, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:54

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

O bombă a explodat, luni, în zona frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, anunţă autorităţile, precizând că au fost vizaţi agenţi de poliţie, dar nu s-au înregistrat victime, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:16

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

 Acesta a spus că își respectă deja atribuțiile care i le impune noul statut și că a depus deja cererea de suspendare a statutului de membru al Partidului Socialiștilor din R. Moldova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:25

Dodon joacă TARE și îi ACUZĂ pe cei din ACUM că se IMPLICĂ în procesele interne ale CC și cere o abordare neutră

Dodon joacă TARE și îi ACUZĂ pe cei din ACUM că se IMPLICĂ în procesele interne ale CC și cere o abordare neutră

Igor Dodon, în legătură cu alegerea președintelui Curții Constituționale (CC), declară că, „cea mai corectă și mai cumpătată poziție a factorilor politici acum constă în abordarea neutră și imparțială a proceselor interne ale CC, fără preferințe sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:20

Domnica Manole ar fi votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM / SURSE

Domnica Manole ar fi votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM / SURSE

Judecătorii Liuba Şova şi Nicolae Roşca nu ar fi votat pentru ca Vladimir Țurcan să devină noul președinte al Curții Constituționale. Despre acest lucru ne-au comunicat surse din cadrul CC, informează unimedia.md

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)