Astăzi 7 Aprilie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 6 Aprilie 2020
Abonamente

Politică 25 Mai 2012, ora 06:53

Iulian Chifu: „Federalizarea e o opţiune contrară legislaţiei Republicii Moldova

Marime Font

Interviu cu Iulian Chifu, Consilier al Preşedintelui României pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă. 

Nicolae Timofti, aflându-se în vizită la Bucureşti, l-a invitat pe Trăian Băsescu la Chişinău. A fost stabilită o dată? Care ar putea fi principalele subiecte de pe agenda vizitei?

Nu. Vizitele oficiale la nivel înalt sunt stabilite din timp, pe canale diplomatice. Cel mai probabil o dată convenabilă este evaluată de cele două diplomaţii.

E prematur să discutăm o vizită ce va avea loc undeva în viitor şi fără un calendar stabilit încă. Cel mai probabil vizita va viza aspectele colaborării bilaterale, elementele de progres, va atinge elementele de interes reciproc, consultări în privinţa evoluţiilor politice internaţionale şi mai ales din regiune, evoluţia şi progresele din formatul de negociere 5+2 şi teme de actualitate la momentul respectiv.

Loading...


S-a tot vorbit despre Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-România (AGRI). De ce nu a apărut încă studiul de fezabilitate? Lipsa studiului condiţionează cumva continuitatea proiectului şi pune sub semnul întrebării securitatea engergetică a României?

Nu se pune problema în aceşti termeni. Securitatea energetică a României este asigurată deja printr-un număr de proiecte şi se consolidează prin intermediul proiectului Nabucco, AGRI, a proiectului Exxon de extracţie a gazului din zona Economică Exclusivă a României din Marea Neagră, a proiectului Chevron de extracţie a gazelor de şist, a proiectelor de construcţie a centralelor eoliene, a microhidrocentralelor, şi aşa mai departe, într-o strategie elaborată ce atinge şi subiectul eficienţei energetice, economisirii energiei şi a prezervării încălzirii globale. AGRI este în faza în care se elaborează studiul de fezabilitate, nu mai ştiu dacă faza selectării cîştigătorului licitaţiei pentru acest proces a fost deja depăşită. Urmează, fireşte, etapele legale pentru decizia de construire, finanţarea construcţiei proiectului şi aplicarea deciziilor propriu-zise de construire a fabricilor de lichefiere-delichefiere la Kulevi şi Constanţa Sud.

Ce credeţi despre evoluţiile din politica internă din Ucraina, ne referim aici la cazul Timoşenco. De ce reacţia României faţă de acest caz a întârziat atât de mult?

Nu a întârziat, ci a fost una cumpănită şi în acord cu deciziile luate la nivelul Consiliului Afaceri Externe al UE care conţin, în sine, şi poziţia României. Bucureştiul nu a găsit util să forţeze sublinierea aspectelor ce ţin de un caz special ci pe cele ce ţin mai larg despre respectarea statului de drept, a separării puterilor în stat, a dreptului la un proces corect, a respectării regulilor democratice, în general, abordări de principiu pe care România le apără. Dar între cele două state vecine, România şi Ucraina, relaţiile sunt mult mai largi şi complexe, conţin multe aspecte, iar dialogul constant, marcat şi de cea mai recentă întâlnire bilaterală la nivel înalt a Preşedinţilor Yanukovici şi Băsescu în marja summitului NATO de la Chicago vine să sublinieze un trend pozitiv care dă încredere pentru abordarea pragmatică a relaţiilor bilaterale dar şi pentru soluţionarea unor dosare mai delicate şi pendinte în relaţiile bilaterale precum cele legate de canalul Bâstroe, drepturile minorităţilor, complexul de la Krivoi Rog şi altele.

Politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile din Ucraina au acuzat România că ar româniza „etnia moldovenească” din Ucraina. Ar trebui să reacţioneze România în vreun fel la aceste speculaţii?

Acest tip de atacuri, precum şi cele privind aşa-numită „paşaportizare” sunt unele ce revin la intervale regulate, din partea anumitor politicieni şi reprezentanţi în momente cheie. După o relativă acalmie de circa un an şi jumătate, în care doar elemente sporadice, ele au revenit în preziua întâlnirii celor doi preşedinţia cu luări de poziţie mai puţin echilibrate şi cugetate. România nu reacţionează public la asemenea gesturi, ia notă şi, dacă vin de la persoane oficiale, încearcă să stabilească, pe canale diplomatice, conţinutul preocupărilor vecinilor noştri.


Socialistul Igor Dodon a declarat că unica şansă de soluţionare a conflictului transnistrean este federalizarea Republicii Moldova şi crearea unui Parlament comun, între Chişinău şi Tiraspol. Dumneavoastră ce credeţi?

Nu îl comentez pe un politician din Republica Moldova. E o opţiune personală.
Eu nu fac decât să notez câteva realităţi: opţiunea manifestată de populaţia Republicii Moldova în decembrie 2003 când, prin coagularea tuturor forţelor societăţii, a blocat formula memorandumului Kozak, este contrară formulelor de federalizare-confederalizare. Mai mult, o asemenea opţiune e contrară legislaţiei Republicii Moldova, mai exact legii privind statului special al raioanelor de răsărit ale Republicii Moldova din 2005, votată în unanimitate de către Parlamentul Republicii Moldova. În plus, ideea de federalizare nu are tocmai o imagine bună în stânga Prutului.
Cred că indiferent de soluţia identificată, mai relevantă e formula de distribuire a atribuţiilor între puterea centrală şi cea regională, a autonomiei, şi ca să se menţină principiile suveranităţii, a independenţei politice reale, a integrătăţii teritoriale pentru Republica Moldova, respectiv a dreptului de a alege liber de către toţi cetăţenii săi a opţiunilor de securitate şi prosperitate ale propriului stat.

La Chişinău, de ceva vreme, se discută despre modificarea sistemului electoral. Trecerea la un sistem electoral uninominal este un moft sau o necesitate pentru Republica Moldova?

Cred că e o soluţie prematură, care poate antrena multe complicaţii şi poate limita accesul la poziţii publice, respectiv poate limita dreptul de a fi ales al unei mari părţi a cetăţenilor Republicii Moldova care nu au resurse financiare să-şi permită candidatura. În caz contrar, există fenomenele secundare de partitocraţie sau dependenţă de oligarhi a grupurilor de parlamentari sau fenomenul migraţiei masive, cu impact asupra stabilităţii guvernelor.

Indiferent de opţiune, până la urmă trebuie judecate aspectele pozitive şi negative Nistrului, cum se delimitează circumscripţiile, dacă nu cumva e mai bine cu o singură circumscripţie electorală. E adevărat că sunt şi avantaje, aşezarea unei legături reale între cetăţeni şi alesul lor şi responsabilitatea directă. Însă decizia reală revine cetăţenilor Republicii Moldova care vor trebui să voteze modificările propuse de clasa politică unei Constituţii revizuite, dacă acesta e drumul pe care a optat să meargă actuala putere.

Sursa: Moldova.org

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 22:30

VIDEO / +101 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 965 s-au infectat. 2 persoane au murit

VIDEO /  +101 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 965 s-au infectat. 2 persoane au murit

965 de cazuri în total. Din acest 101, 4 sunt de „import”, restul, 97 cu transmitere locală. Alte două persoane au decedat în ultimele ore.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 20:05

SUA au inclus „Mișcarea imperială rusă” în lista ORGANIZAȚIILOR TERORISTE

SUA au inclus „Mișcarea imperială rusă” în lista ORGANIZAȚIILOR TERORISTE

Departamentul de Stat al SUA a inclus în lista organizațiilor teroriste gruparea ultra-naționalistă „Mișcarea imperială rusă”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:58

Mai mulți medici ruși au fost obligați să testeze pe ei un tratament pentru COVID-19

Mai mulți medici ruși au fost obligați să testeze pe ei un tratament pentru COVID-19

Mai multor doctori din Moscova li s-a cerut să îşi administreze doze de hidroxiclorochină pentru a testa eficienţa medicamentului în prevenirea îmbolnăvirii. BBC Rusia, citat de Mediafax a scris că unii dintre doctori au fost obligaţi să ia tratamentul anti-malarie....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:42

Renato Usatîi a rămas fără bani și anunță că-și vinde Rolls Royce-ul de milioane pentru a-i plăti suplimentar pe medici

Renato Usatîi a rămas fără bani și anunță că-și vinde Rolls Royce-ul de milioane pentru a-i plăti suplimentar pe medici

Primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, anunță că-și vinde Rolls Royce-ul pentru a le da medicilor un salariu suplimentar. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Aprilie 2020, ora: 19:31

VIDEO: Ionela Hadârcă, mesaj critic la adresa lui Ion Chicu după replica acestuia în adresa pacientei de la Soroca

VIDEO: Ionela Hadârcă, mesaj critic la adresa lui Ion Chicu după replica acestuia în adresa pacientei de la Soroca

Într-un mesaj video, pe pagina sa de Facebook, Ionela Hadârcă acuză autoritățile moldovenești că au alte priorități, decât să creadă un pacient care se plânge pe condițiile grave dintr-un spital.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:30

VEȘTI URIAȘE din Italia. Bilanțul epidemic de luni aduce SPERANȚA că greul a trecut

VEȘTI URIAȘE din Italia. Bilanțul epidemic de luni aduce SPERANȚA că greul a trecut

Bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la 16.523 de morţi în Italia, cu 636 de decese în ultimele 24 de ore, iar numărul total al persoanelor infectate până acum depăşeşte 132.800.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:52

Ce se întâmplă? În toată lumea CREȘTE numărul de persoane testate, dar în R. Moldova SCADE

Ce se întâmplă? În toată lumea CREȘTE numărul de persoane testate, dar în R. Moldova SCADE

În timp ce în toată lumea crește numărul de persoane testate de coronavirus, în R. Moldova cifra este în scădere pentru a 3-a zi consecutiv. Chicu și Dumbrăveanu au „uitat” să explice de ce lucrurile stau așa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:33

(FAKE NEWS?) RĂSTURNARE de situație în cazul RADIAȚIILOR de la Cernobîl. Care sunt datele REALE

(FAKE NEWS?) RĂSTURNARE de situație în cazul RADIAȚIILOR de la Cernobîl. Care sunt datele REALE

Igor Firsov, directorul serviciului de inspecție ecologică, s-a răzgândit în ceea ce privește creșterea nivelului de radioactivitate după incendiul izbucnit în pădurea de la Cernobîl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:28

VEȘTI BUNE din Spania. Numărul morților și cel al cazurilor de îmbolnăvire încep să SCADĂ

VEȘTI BUNE din Spania. Numărul morților și cel al cazurilor de îmbolnăvire încep să SCADĂ

Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore un număr de 637 de morţi, un bilanţ în scădere şi totodată cea mai scăzută creştere procentuală (5,7 %) din ultimele două săptămâni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:07

COD ROȘU DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

COD ROȘU DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

 „În lume, acume xistă doi poli - SUA și Rusia”, notează portalul apropiat de PSRM, noi.md, citândul pe Alexandru Muravschi care a lucrat în Ministerul Economiei pe vremea lui Lucinschi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:00

INTERCEPTĂRI ILEGALE / Cinci angajați ai Inspectoratului General de Poliție și trei procurori sunt cercetați penal

INTERCEPTĂRI ILEGALE / Cinci angajați ai Inspectoratului General de Poliție și trei procurori sunt cercetați penal

Procuratura Generală oferă detalii din „dosar al interceptărilor” după ce o investigație a scos la iveală faptul că mai mulți politicieni, jurnaliști și membri ai societății civile ar fi fost interceptați și filați ilegal, informează tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 16:11

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Virgil Musta, medicul-erou din Timișoara, a reușit să țină piept coronavirusului. Specialistul recunoaște însă că a impus niște reguli care au fost urmate cu strictețe și astfel a reușit să protejeze și cadrele medicale, dar și pacienții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 15:06

Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună / Nu este momentul să ne relaxăm

Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună / Nu este momentul să ne relaxăm

Presedintele Klaus Iohannis a anunțat luni că starea de urgență, impusă pentru combaterea pandemiei de coronavirus, se va prelungi cu o lună. Șeful statului a precizat că România nu a ajuns încă la vârful epidemiei și nu este acum „momentul să ne relaxăm”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 13:21

Decizii tehnocrate / Bugetarii au fost trimiși din nou acasă. Pentru a recupera zilele pierdute se va lucra și sambăta

Decizii tehnocrate / Bugetarii au fost trimiși din nou acasă. Pentru a recupera zilele pierdute se va lucra și sambăta

După ce au fost scoși pentru o zi la muncă, bugetarii sunt trimiși din nou acasă. De mâine, 7 aprilie, și până pe 17 aprilie, toți angajații la stat vor avea liber.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 12:54

Chină riscă să plătească despăgubiri de TRILIOANE pentru că încălat FLAGRANT reglementările internaționale în materie de sănătate

Chină riscă să plătească despăgubiri de TRILIOANE pentru că încălat FLAGRANT reglementările internaționale în materie de sănătate

Procesele globale împotriva Chinei pentru „încălcarea flagrantă” a reglementărilor internaționale în materie de sănătate în criza Coronavirus ar putea ajunge la cel puțin 3200 miliarde sterline (3936 miliarde USD) doar din țările G7, potrivit unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:28

Dodon insistă ca TOȚI POLITICIENII să tacă din gură, cu toate că el apare zilnic la TV și ne povestește cum „trece coronavirusu”

Dodon insistă ca TOȚI POLITICIENII să tacă din gură, cu toate că el apare zilnic la TV și ne povestește cum „trece coronavirusu”

Socialistul Dodon a chemat politicienii la un armistițiu politic, iar toată atenția să fie îndreptată spre identificarea soluțiilor ce se impun în lupta cu COVID-19, cu toate că acesta n-are nicio atribuție legală în problema dată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:25

Farmacista unui sat din Anenii Noi este infectată cu coronavirus. Primăria caută clienții suspecți

Farmacista unui sat din Anenii Noi este infectată cu coronavirus. Primăria caută clienții suspecți

O farmacistă dintr-o localitate din raionul Anenii Noi a fost infectată cu coronavirusul de tip nou.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:07

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

În urmă cu două săptămâni, România a publicat în Monitorul Oficial așa numitul „Protocol de tratament al COVID-19”, în RM nu există nicio informație oficială despre ce fel de tratament primesc pacienții. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 11:54

Poliția în acțiune / Un preot a fost AMENDAT pentru că a slujit în Biserică alături de FAMILIA sa

Poliția în acțiune / Un preot a fost AMENDAT pentru că a slujit în Biserică alături de FAMILIA sa

Preotul Ghenadie Pereteatcu din satul Baxani, raionul Soroca a slujit astăzi în biserică doar cu membrii familiei sale. Pentru asta a fost sancționat de poliție cu o amendă de zeci de mii de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 11:48

„Tehnocratul” Chicu propune ca pacienții să se trateze ACASĂ, deși nu există informații care este schema de tratament

„Tehnocratul” Chicu propune ca pacienții să se trateze ACASĂ, deși nu există informații care este schema de tratament

Pacienții cu forme ușoare de COVID-19 ar putea fi tratați la domiciliu, pentru a scădea presiunea asupra medicilor din spitale.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 6 Aprilie 2020, ora: 11:29

ULTIMA ORĂ /// 14 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 14 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 14 persoane sunt infectate, 1 persoană este suspectă, 21 se află în carantină și 156 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)