Spectacole

Iurie Andronic: „Visez să ajung cândva la pupitrul dirijoral al unei orchestre simfonice”

A absolvit Școala Republicană de Muzică „Eugen Coca”, actualmente Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, specialitatea dirijor de cor (1978), Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, specialitatea Limba și literatura română (1983), Academia de Muzică „Gavriil Musicescu”, Facultatea Muzicologie și Compoziție, specializarea compoziție, calificarea compozitor, profesor (1997). A lucrat în diverse funcții la Ministerul Culturii, precum și în calitate de șef de secție muzică la teatrele „Luceafărul” și „Mihai Eminescu”. Încă de pe băncile școlii, scrie muzică. A compus piese pentru Mihai Ciobanu, Victoria Lungu, Mariana Mihăilă, Anișoara Volcovschi, Alexandra Bobu ș.a.
 
Iurie Andronic, filolog, muzician și actor, ne demonstrează că este un talent polivalent. Fiind student, la vârsta de 18 ani a condus taraful facultății, în același timp, acompaniind ansamblul de dansuri, condus de regretata Doina Aldea-Teodorovici, pe care, iertată să-mi fie lipsa de modestie, l-am susținut și eu, puțin mai înainte.

De fapt, noi vorbeam despre compozitorul Iurie Andronic, nu atât despre acordeonistul (virtuoz, de altfel) sau conducătorul de taraf. A compus muzică încă de pe când învăța la Școala de muzică „E. Coca”. Modest din fire, poate excesiv de modest, nu ne-a spus că pe scenă a debutat în calitate de compozitor în cadrul Cenaclului „Dialog” al Uniunii Scriitorilor din Moldova, condus de Nicolae Dabija, în anii `80 cu piesa „Cetatea de rouă” pe versurile regretatului poet Liviu Damian.

Au urmat alte piese, una dintre care, absolut deosebită, este „Fata de lumină”, pe versurile Leonidei Lari. La început, a interpretat-o el, apoi a fost reluată de către mai mulți tineri cântăreți, devenind șlagăr. În repertoriul Ansamblului „Noroc”, el a adus piesa „De-or trece anii”, pe versurile lui Mihai Eminescu și interpretată de Radu Dolgan.

O altă pagină din activitatea sa componistică o constituie colaborarea cu teatrele noastre profesioniste. Astfel, pentru Teatrul Național „Mihai Eminescu” a realizat muzica pentru spectacolul „Un veac de singurătate” de Gabriel Garcia Marquez în regia maestrului Sandu Vasilache, după care au urmat un șir de colaborări cu Teatrul Republican „Luceafărul”, precum și cu alte instituții teatral-concertistice de la noi, dar și din România.

Aș vrea să mai amintesc cititorului nostru că, pe când era student, Iurie Andronic a făcut și teatru, absolvind chiar și Facultatea de Arte Frumoase, specialitatea regie de teatru. A jucat în spectacolele „Doina” de Ion Druță în rolul lui badea Grigore, dar și în spectacolul „La steaua”, unde l-a interpretat pe însuși Mihai Eminescu.

Discutând cu el, l-am întrebat, firește, și despre planurile pentru viitor. „Vreau să dirijez o orchestră simfonică, acesta fiind un vis prilejuit și de arta maestrului Sergiu Celibidache. M-a bucurat faptul că marele dirijor Gheorghe Mustea, conducătorul artistic al Orchestrei Simfonice a Companiei „Teleradio-Moldova”, și-a oferit disponibilitatea de a fi alături de mine pentru a practica această meserie grea, dar onorabilă. În perspectivă, cred că ar fi bine să mai fac și niște stagii peste hotare în acest sens. Orice ar fi, muzica este întotdeauna în sufletul meu”, ne-a spus compozitorul, filologul, actorul, poetul și acordeonistul Iurie Andronic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *