Actualitate

Iurie Leancă a prezentat bilanţul vizitei sale la Bruxelles şi a anunţat priorităţile pentru anul 2018

Oficialul a menţionat că la Bruxelles a avut întrevederi cu vicepreședintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vytenis Andriukaitis, Comisarul European pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, Comisarul European pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, Comisarul european pentru moneda euro și dialog social, Valdis Dombrovskis, şi cu Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică.

„În cadrul aceleiași vizite am avut întrevederi și cu reprezentanţi ai marilor familii politice europene cu care am discutat agenda bilaterală şi care s-au arătat foarte deschişi pentru cooperare”, a spus Leancă.

Vicepremierul a specificat că la Bruxelles s-a discutat şi despre extinderea listei de produse pe care Moldova le va putea exporta în Uniunea Europeană.

Cu referire la funcţia de vicepremier pe care o deţine în Guvern, Iurie Leancă a menționat că "motivul pentru care a fost separată funcţia dată, este de a crea o platformă pentru tot ce înseamnă agendă europeană şi pentru impulsionarea dialogului cu UE. Avem la dispoziţie 7-8 luni, perioadă în care trebuie să demonstrăm performanţă şi să consolidăm tot ceea ce s-a făcut până acum. Îmi propun să realizez o comunicare mult mai bună cu UE, precum şi o analiză funcţională şi instituţională a mecanismului de implementare a acordului de Asociere", a opinat oficialul.

El a precizat că cel mai important obiectiv atât al său, cât şi al întregului cabinet de miniştri este implementarea Acordului de Asociere, ceea ce presupune şi acțiuni pe plan intern, precum reforma justiției, dezvoltarea zonei de liber schimb. Printre obiectivele enunţate de vicepremier se numără şi efectuarea unei analize a funcționalității instituțiilor de stat.

„Voi crea un grup de lucru cu agențiile din subordinea ministerelor și cu reprezentanții societății civile. Ne vom întâlni o dată pe săptămână pentru a stabili modalitatea de lucru. Sper să trimitem și la stagii angajați din cadrul ministerelor și a agențiilor pentru a acumula experiența europeană”, a conchis Leancă.

În perioada 22-23 ianuarie, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *