Moldova

Iurie Leanca a vizitat Budapesta

Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, a efectuat o vizita oficiala in Republica Ungara la invitatia omologului sau maghiar.

Ministrul a avut intrevederi cu Péter Balázs, Ministrul Afacerilor Externe, László Mandur, Vicepresedintele Adunarii Nationale, Zsolt Németh, Presedintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe si minoritatile maghiare din strainatate.

In cadrul discutiilor au fost evocate domeniile de interes prioritar pentru dialog si cooperare. O atentie speciala a fost acordata obiectivului strategic al Republicii Moldova privind integrarea europeana, inclusiv negocierea Acordului de asociere cu UE care sa prevada crearea zonei de liber schimb si demararea dialogului in domeniul liberalizarii regimului de vize. A fost manifestata disponibilitatea Ungariei de a sustine – atat politic, cat si prin asistenta pentru dezvoltare – eforturile R. Moldova de integrare in spatiul comunitar.

In acest sens, cei doi Ministri de Externe au discutat si despre prioritatile Ungariei pentru perioada Presedintiei Uniunii Europene in primul semestru al anului 2011. Interlocutorii s-au referit, de asemenea, la oportunitatile existente pentru RM in cadrul Parteneriatului Estic, Iurie Leanca fiind invitat sa participe la reuniunea ministeriala a Grupului Visegrad si partenerilor, pe 2 martie curent, la Budapesta.

Agenda discutiilor a inclus si domeniul asistentei pentru dezvoltare, fiind apreciata decizia Ungariei de a initia un proiect in domeniul pregatirii expertilor R.Moldova pentru negocierea cu UE la capitolul politici comerciale.

Ministri au semnat Protocolul intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Republicii Ungare pentru implementarea Acordului dintre Republica Moldova si Comunitatea Europeana privind readmisia persoanelor in situatie de sedere ilegala. Totodata, partile au salutat incheierea procedurilor interne pentru semnarea Acordului interguvernamental bilateral privind cooperarea economica, acesta urmand sa fie semnat in viitorul apropiat.

Seful diplomatiei moldovenesti a sustinut o prelegere publica cu tema „Republica Moldova si Parteneriatul Estic: provocari si oportunitati” la Universitatea Central Europeana / Centrul de Studii privind Extinderea UE. In acelasi context, Iurie Leanca a avut o intrevedere cu Prof. John Shattuck, Rectorul Universitatii Central Europene, si cu ambasadorul Istvan Gyarmati, Presedintele Centrului International pentru Tranzitia Democratica.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *