Politică

Iurie Leancă despre acţiunile Rusiei: Avem motive de îngrijorare, dar situaţia rămâne sub control

"Este adevărat că evoluţiile sau, mai bine zis, involuţiile din Ucraina, din ultimele săptămâni, au generat motive suplimentare pentru a fi îngrijoraţi pentru ceea ce se întâmplă pe plan regional şi pentru ceea ce ar putea să se întâmple în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Deocamdată, situaţia rămâne sub control", a transmis Iurie Leancă, potrivit Digi 24.

"Momentan nu au fost întreprinse de către cei de la Tiraspol acţiuni unilaterale, cu capacitate de a destabiliza în continuare situaţia", a adăugat premierul moldovean.

Mai mult, el a făcut apel la calm şi a precizat că politicienii nu ar trebui să răspândească panică sau se creeze isterie. În schimb, ei ar trebui să analizeze situaţia la rece pentru a putea lua cele mai bune decizii.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care, vineri, au avut loc exerciţii militare ruse în Transnistria, regiunea separatistă din Republica Moldova.

Potrivit colonelului Oleg Kotsetkov, purtătorul de cuvânt al Districtului militar de Vest, manevrele ar fi avut că scop "să antreneze trupele în vederea unui eventual atac inamic".

Anterior, preşedintele moldovean Nicolae Timofti s-a arătat îngrijorat de faptul că scenariul din Crimeea s-ar putea repetă în Transnistria, după ce Parlamentul de la Tiraspol a cerut Kremlinului alipirea la Rusia.

Transnistria are autonomie în interiorul R. Moldova şi un statut juridic special, iar Rusia, Moldova şi Transnistria supervizează în comun securitatea zonei demilitarizate ce cuprinde 20 de localităţi pe ambele maluri ale Nistrului.

La Tiraspol a fost creată o republica independenta cu preşedinte, parlament, guvern, poliţie, armata, steag, moneda ai alte simboluri ale statalităţii. Rusia are aici un contingent militar important şi susţine financiar regimul transnistrean, deci controlează autorităţile de la Tiraspol.

Niciun stat membru ONU nu recunoaşte Transnistria şi se cere periodic retragerea contingentului rus.

Sursa: revista22.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *