Guvern

Iurie Leancă: Guvernul a ales soluţia optimă în cazul BEM, iar acum situaţia acesteia este mult mai sigură

Leancă a recunoscut că ”nu este cea mai fericită situaţie” atunci când statul pierde o parte din acţiuni, dar era cu mulat mai riscant dacă ar fi întreprins alte acţiuni, foarte costisitoare şi când nimeni nu ar fi garantat că situaţia băncii se va îmbunătăţi. Leancă s-a referit în acest sens la propunerea de a naţionaliza Banca de Economii. ”Naţionalizarea însemna scoaterea bani din buget ce ar fi putuut afecta sistemul de salarii şi pensii. Banca era sub pericolul pierderii licenţei. Naţionalizarea, dacă spuneţi că e o soluţie bună, spuneţi-mi de unde urmau să fie luaţi bani, dar şi garanţia că s-ar fi schimbat spre bine situaţia băncii”, a declarat Iurie Leancă.

El a menţionat că problemele Băncii de Economii se trag din cauza managementului prost din anii precedenţi, iar persoanele responsabile trebuiesc trase la răspundere. Datorită deciziilor adoptate de guvern din ultimul timp, care a decis să nu participe la emisia suplimentară de acţiuni, situaţia băncii s-a îmbunătăţit, iar guvernul caută soluţii, în parteneriat cu instituţii financiare internmaţionale pentru a spori atractivitatea acesteia, a precizat Leancă. ”BEM nu a fost o problemă lansată sau invenstată pe parcursul actualului guvern. A existat şi în 2012, şi în 2013. Ceea ce contează la exprirarea acestor 100 de zile de mandat este că a ajuns să fie într-osituaţie mult mai sigură. Nu se mai pune problema retragerii licenţei, siguranţa depozitelor, este gata să relanseze creditarea. Discutăm cu Banca Mondială şi cu alte instituţii financiare pentru a face aşa pentru ca banca să fie funcţională”, a declarat premierul.

Potrivit acestuia, scopul executivului este de a face ca cele 33,3% din acţiunile BEM să fie mai valoroase decât 56% pe câte le deţinea anterior.

Iurie Leancă s-a referit şi la concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, menţionând că statul şi-a păstrat pârghii de control importante. ”Ce a fost foarte important e că prin acest contract statul şi-a păstrat instrumente eficiente de monitoriazare a viitorului concesionar şi să-l tragă la răspundere în cazul în care aceste angajamente nu ar fi realizate să-l sancţioneze”, potrivit acestuia.

Referindu-se la faptul că recent Curtea Constituţională a dispus suspendarea hotărârii guvernului privind aprobarea raportului de concesionare, Leancă a menţionat că acdeastă situaţie ar putea să creeze siguranţă investitorului din Federaţia Rusă. ”Bănuiesc, dacă aş fi în locul companiei m-aş bucura pentru această decizie de a suspenda, pentru că ulterior nu va mai fi nici un posibil impediment în preluarea managementului Aeroportului”, a declarat Iurie Leancă.

Sursa: D.C.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *