Interviu

Iurie Leanca: Sansele de a avansa spre UE vor veni odata cu instalarea unei guvernari democratice

(Interviu cu Iurie LEANCa, candidat pe listele PLDM pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 )

– Domnule Iurie Leanca, cum au resimtit cancelariile occidentale impactul evenimentelor din 7 aprilie 2009?

– Ceea ce s-a intamplat la Chisinau imediat dupa alegerile din 5 aprilie 2009 s-a transformat, cu siguranta, intr-un soc puternic pentru toata lumea. Sa nu uitam ca cele mai importante canale internationale de stiri ofereau spatii considerabile evenimentelor de la Chisinau. Cu toate incercarile oficialitatilor moldovene de a prezenta lucrurile distorsionat si tendentios, impactul acestor evenimente asupra cancelariilor occidentale a fost urias. Asta se poate desprinde din toate pozitiile si atitudinile exprimate de inalti oficiali occidentali, dar, in primul rand, din documentele adoptate de forurile europene cu referinta la situatia din Republica Moldova.

– Au fost cumva aceste evenimente neasteptate pentru europeni?
– Se poate sa fi fost neasteptate pentru cetatenii europeni de rand, nu insa si pentru cei care sunt, intr-un fel sau altul, antrenati in structurile politice continentale. Pentru acestia din urma Republica Moldova reprezinta, din 2001 incoace, un stat cu probleme, un stat care nu isi onoreaza multe din angajamentele asumate pe plan regional si continental. Si aici e tocmai locul sa amintim si de Planul de Actiuni UE-RM, un document foarte important pentru tara noastra, dar neglijat de autoritati. La capitolele democratie, libertatea presei, drepturile si libertatile omului, Republica Moldova este perceputa ca un stat cu regim autoritar si plasata in vecinatatea imediata a Belarusuluii. Cu o asemenea imagine, integrarea europeana a tarii noastre devine foarte problematica, daca nu chiar imposibila. Nimeni din oficialii europeni nu ne-o va spuna direct, dar e cazul sa intelegem noi insine ca sansele de a avansa pe calea spre UE vor veni doar odata cu instalarea unei guvernari democratice la Chisinau. O guvernare care sa fie capabila sa gestioneze procesul complex de preaderare si aderare si astfel sa raspunda asteptarilor majoritatii absolute a cetatenilor nostri care sustin acest proces.

– Cunoastem reactiile dure ale Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si ale Parlamentului European fata de comportamentul institutiilor statului in timpul evenimentelor din 7 aprilie si in zilele ce au urmat. Care sunt cele mai importante recomandari ale acestor foruri europene si la ce poate duce ignorarea recomandarilor de catre actuala guvernare comunista?
– APCE a cerut sa nu fie aplicate dispozitiile Codului Electoral care interzic persoanelor cu dubla cetatenie sa ocupe functii publice, a invitat autoritatile moldovene sa reia reforma legislatiei electorale, sa revizuiasca imediat listele electorale, sa creeze mecanisme si proceduri care sa permita cetatenilor moldoveni de peste hotare sa-si exercite efectiv dreptul la vot. Este important de retinut faptul ca APCE nu s-a lasat indusa in eroare de propaganda comunista, exprimandu-si dezacordul fata de afirmatiile autoritatilor moldovene care au acuzat Opozitia de tentativa de lovitura de stat. Institutia europeana a indemnat sa fie imediat pornita o ancheta independenta care sa examineze aprofundat cazurile de violenta, iar persoanele vinovate sa fie atrase la raspundere.
Parlamentul European a fost si mai categoric, cerand transant autoritatilor RM sa se conformeze angajamentelor si obligatiilor internationale asumate in ceea ce priveste democratia, statul de drept si drepturile omului. Parlamentarii europeni au insistat ca toti cei ce s-au facut raspunzatori de brutalitate si violente indreptate impotriva persoanelor retinute dupa 7 aprilie sa fie adusi in fata justitiei. De asemenea, ei au condamnat campania de hartuire impotriva jurnalistilor, a reprezentantilor societatii civile si ai partidelor din opozitie, indeosebi arestarea si expulzarea jurnalistilor, intreruperea accesului la pagini de internet si la posturi de televiziune, emiterea de mesaje propagandistice pe posturile publice si blocarea accesului reprezentantilor opozitiei la mass-media publice.
Din pacate, comunistii nu s-au conformat niciuneia din recomandarile cuprinse in Rezolutia APCE nr. 1666 din 29 aprilie si in Rezolutia Parlamentului European din 7 mai 2009. Ignorarea acestor recomandari arata cat de fals este demersul proeuropean al regimului Voronin si ce perspective sumbre ne asteapta pe toti cetatenii acestei tari in eventualitatea ramanerii in continuare a comunistilor la putere.
 

– Cum credeti, de ce Voronin a cerut introducerea vizelor pentru cetatenii romani si expulzarea ambasadorului Romaniei? Si cum califica statele occidentale acest caz?
– Voronin nu avea nicio proba concludenta si nu are nici acum pentru a lua asemenea decizii. Nu poate fi exclus faptul ca el a executat o comanda a Moscovei, platindu-si astfel politele pentru sprijinul politic si electoral de care a beneficiat din partea Rusiei. Astfel se incearca izolarea Republicii Moldova de spatiul european si mentinerea ei in sfera de influenta a Federatiei Ruse.
Fata de acest caz fara precedent statele occidentale si-au expus pozitia prin intermediul alesilor lor in Parlamentul European. Respectiva pozitie comuna se regaseste in aceeasi Rezolutie din 7 mai, in care Parlamentul European „deplange ferm decizia autoritatilor moldovene de extradare a ambasadorului roman si de introducere a obligativitatii vizelor pentru cetatenii acestui stat-membru al Uniunii Europene; insista asupra faptului ca discriminarea cetatenilor UE pe baza originii lor nationale nu este acceptabila si solicita autoritatilor moldovene reinstituirea regimului lipsit de vize pentru cetatenii romani”. Iar in concluziile din 16 iunie ale Consiliului Ministrilor de Externe ai tarilor-membre ale Uniunii Europene se conditioneaza expres inceperea negocierilor asupra noului tratat RM-UE de solutionarea acestei probleme. Dar este important sa ne dam seama ca prin aceasta decizie arbitrara s-au adus prejudicii, inainte de toate, Republicii Moldova si cetatenilor sai: chiar si autoritatile recunosc ca impunerea vizelor pentru cetatenii romani au afectat schimburile comerciale cu Romania si au diminuat fluxurile investitionale romanesti in tara noastra. Si asta in plina criza economica!

– Federatia Rusa intotdeauna tine partea dictatorilor?

– Nu intotdeauna, ci numai atunci cand i-o cer interesele ei politice si geopolitice. Daca Republica Moldova trebuie tinuta intr-o stare de izolare, e bun si comunismul de grota al lui Voronin, chiar daca in Rusia comunismul a fost trecut demult pe necarosabil.

– Ce veti face daca si dupa alegerile din 29 iulie va fi imposibil de ales un sef de stat?
– Vom fi la fel de principiali, pentru ca in comportamentul comunistilor nu a intervenit nimic din ceea ce ne-ar face sa ne schimbam atitudinea fata de ei. Dimpotriva, au devenit mai agresivi, mai cinici, mai setosi de razbunare. Cred insa ca in viitorul parlament vom avea o alta configuratie, care ne va permite sa deblocam criza politica.

– Va multumesc!

Alexandru Damian

PP

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *