Spectacole

“Jack Fărăomână” a electrizat publicul

Spectacolul muzical „Jack Fărăomână”, inspirat de piesa dramaturgului italian Stefano Benni şi jucat în premieră pe scena Naţionalului, a fost o adevărată revelaţie pentru public. Astfel, Andrei Sochircă şi Alex Calancea Band şi-au ţinut promisiunea pe care ne-au făcut-o încă la deschiderea stagiunii curente, în octombrie, când au prezentat la „Casa Actorului” un fragment al acestei producţii, cu menţiunea că „vor surprinde publicul”.

Spectacolul începe ca un monolog şi ajunge să fie un adevărat recital viu de muzică jazz, blues şi rock’n’roll. Pe acest fundal naratorul, interpretat fundamental de Andrei Sochircă (descoperit de unii şi redescoperit de alţii), relatează povestea lui Jack Fărăomână – aşa s-a născut, fără o mână -, care trăieşte în cel mai întunecat cartier din cel mai mizer oraş al lumii şi visează să… cânte la contrabas. Într-o zi, Dumnezeu, care e de culoare şi cântă la trompetă, îi răspunde la rugăminţile sale fierbinţi şi-i dăruieşte un contrabas. După zile şi nopţi de repetiţii, Jack devine un muzician virtuoz şi începe să cânte în cel mai bun local din oraş. Acolo o întâlneşte pe Dulcea Mizerie (Olia Tira), o cântăreaţă oarbă cu o frumuseţe şi o voce de nedescris…

Încântat de cele văzute, la sfârşitul spectacolului, pe scenă a urcat actorul Gheorghe Grâu cu un buchet de flori albe şi o carte. L-a felicitat pe colegul său de facultate, Andrei Sochircă, pentru reuşită şi a citit versuri din volumul său de debut „Trebuia să mă nasc”, pe care i l-a dăruit interpretei Olia Tira.

„Jack Fărăomână sau istoria unui contrabasist” este un experiment artistic, în care stările psihologice ale personajului interpretat cu măiestrie de Andrei Sochircă alternează subtil, iar noi venim cu o „descifrare muzicală” pentru aceste stări emotive, spune Alex Calancea care, împreună cu Marc Oselschi, semnează muzica pentru spectacol. Tocmai de aceea, nu este exclus ca, de la spectacol la spectacol, „nuanţele” muzicale să difere, însă mesajul va rămâne acelaşi – încadrarea dificilă a artistului într-o societate plină de scepticism şi de ură, dar şi puterea pe care o are limbajul universal al muzicii şi dragostea.

Spectacolul Jack Fărăomână va fi jucat şi astăzi, 20 noiembrie, ora 18.00, la Teatrul „Mihai Eminescu”.

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *