Astăzi 23 Aprilie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:39
Abonamente

Dan Dungaciu 4 Martie 2010, ora 16:35

Marime Font

Jandarmul român de ieri si birocratul român de azi

„Fara interbelicul romanesc, RM ar fi fost astazi o Transnistrie mai extinsa…”

„Fara interbelicul romanesc, RM ar fi fost astazi o Transnistrie mai extinsa…”

(Valentin Mandacanu)


Ziarul TIMPUL a readus salutar in dezbaterea publica, direct sau indirect, doua teme cruciale pentru modul de abordare a relatiilor dintre cele doua maluri ale Prutului. Pe de o parte, recuperarea si revizuirea memoriei interbelice a acestei relatii („palma jandarmului” versus „glontul sovietic”). Pe de alta, dificultatile inadmisibile ce apar astazi in functionarea eficace a relatiei Bucuresti-Chisinau (cazul Acordului de mic trafic). Aparent disparate, cele doua problematici sunt periculos de apropiate. Nu doar pentru ca vor fi puse, abuziv, in paralel de catre cei care nu vor ca relatiile moldo-romane sa functioneze senin, dar si pentru ca, indirect, favorizeaza astazi perpetuarea unor clisee - mai periculoase decat cele de ieri - despre prestatia Bucurestiului in stanga Prutului. Dar sa le luam pe rand.

Resurectia unei mize

Activitatea Comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din RM, numita si „Comisia Ghimpu”, repune pe tapet o tema esentiala, mereu trecuta in penumbra dezbaterilor de partea oficiala sau oficioasa a istoriografiei de extractie sovietica de la Chisinau - atrocitatile comise de regimul comunist de ocupatie. Recentele aparitii in presa ale unor voci autorizate ce vorbesc despre numarul real al basarabenilor care au decedat prin infometare, au fost deportati sau executati (peste 300 de mii) nu pot fi ignorate sau trecute cu vederea. In plus, istoria recenta a acestui spatiu va trebui serios reevaluata, indiferent cat de persistenta ramane in mentalul public „palma jandarmului roman”. Chiar si pentru acei care inca se incapataneaza sa creada in ea neclintit, dilema ridicata de Constantin Tanase in ceea ce priveste consecintele ocupatiei sovietice ramane imposibil de evitat: „Voi ce ati fi preferat - o palma sau un glonte in cap?... Sa nu uitam niciodata: palma jandarmului roman a salvat de la moarte sute de mii de basarabeni”. Fie si numai din aceasta perspectiva (care a primit, de altminteri, o nuantare ulterioara chiar in paginile aceluiasi cotidian), reevaluarea celui mai putin discutat interval istoric din spatiul dintre Prut si Nistru va trebui facuta.

Apostoli, aventurieri, pedepsiti

Nu e cazul sa reluam aici lucruri deja discutate. Dar cateva chestiuni raman esentiale pentru conturarea unui cadru just, in care discutia despre interbelicul romanesc trebuie purtata. Mostenirea tarista lasa in 1918 o Basarabiei cu o populatie preponderent taraneasca: 13% urban, 87% rural, iar dintre cei 56,2% de romani, doar 31,5% traiau in orase. Gradul de alfabetizare al provinciei era extrem de redus, procentul cel mai mic fiind al romanilor. Compatibilizarea institutionala a fost problema cea mai dura cu care s-a confruntat administratia romaneasca atunci. Functionarii treceau greu Prutul, iar cei din Basarabia, urmasii vechiului regim, boicotau masiv initiativele Bucurestiului si refuzau sa vorbeasca alta limba decat rusa. In aceste conditii, trei sunt tipurile de „administratori” care ajung in Basarabia dupa 1918: apostolii, aventurierii si pedepsitii.
Apostolatul il fac, inainte de toate, dascalii. Numarul scolilor primare din Basarabia a crescut simtitor dupa Unire, iar despre acest fenomen au scris frumos si competent istoricii de la Chisinau. Un absolvent de Sorbona, de pilda, in calitate de „luptator” si „intelectual”, vroia sa predea italiana si franceza in Basarabia pentru a aduce romanii rusificati si burghezia rusa mai aproape de limba si cultura romana, latina ca fond. Proiectul educational declansat si derulat de apostoli peste Prut a fost de succes: sintagma „scoala la romani” s-a bucurat de consideratie o perioada lunga, chiar si anii ’50-’60 in ceea ce devenise RSSM.

Aventurierii sunt categoria inevitabila in acele circumstante. Fara sa stie mare lucru despre ce se petrece acolo, cu o mentalitate de conchistadori, de colonisti imperiali in Africa (sintagma s-a folosit explicit), se duc in Basarabia si incearca lovituri spectaculoase. Numarul lor nu este insa semnificativ, iar fenomenul dispare treptat dupa cativa ani. Pedepsitii Vechiului Regim care ajung in Basarabia sunt categoria cea mai popularizata de istoriografia sovietica (apoi moldovenista). Trimiterea functionarului public, a soldatului sau jandarmului in Basarabia pentru incompetenta sau incalcarea regulamentelor era o practica frecventa in epoca. Nu erau de fiecare data sau obligatoriu rau intentionati, dar nu vroiau sau nu stiau ce sa faca. Lipsa de comunicare si de intelegere a zonei sau excesul de zel sunt cauze care trebuie sa fie si ele cuantificate in conturarea unei imagini nu tocmai favorabile si, ulterior, abundent manipulata ideologic.

Primul proiect european de modernizare

Daca inainte de 1918 nu exista nicio scoala romaneasca, dupa 1918 s-a produs o adevarata „revolutie culturala”, dupa cum avea sa spuna Alexandru Boldur. Numarul scolilor creste sensibil, astfel ca, in ianuarie 1939, existau 2718 scoli, cu 7581 de invatatori si 346.747 copii. Progresul industrial a fost evident si aici: daca inainte de razboi existau 207 stabilimente industriale care produceau 250 milioane de lei; in 1932 existau deja 213 fabrici care produceau 800 milioane de lei. S-au infiintat banci: Banca Basarabiei (1920) cu sucursale peste tot; Banca Dacia, Banca Romaneasca, Banca Uniunea Romana, Banca Iasilor, Banca Viticola a Romaniei, Banca Moldova etc. Comertul s-a dezvoltat si el: in 1938, existau peste 20.576 de firme individuale si comerciale, dar structura etnica s-a pastrat: 5209 romanesti (17%), 8136 evreiesti si 5584 de alte nationalitati. Inapoiata provincie tarista a Basarabiei avea sa resimta cel mai puternic socul proiectului de modernizare derulat la scara Romaniei Mari in domeniul comunicatiilor si al transportului. Dupa razboi exista in Basarabia o cale ferata deplorabila (plus ecartament diferit de cel romanesc, la fel ca si astazi). Progresul a fost evident si cuantificabil. In 1919, drumul Galati-Chisinau se facea in 19 ore - in 1938 se facea in opt ore; daca, inainte de razboi, in Basarabia circulau 29 de locomotive, in 1920 circulau 130. Romania a fost printre primele tari din lume care a folosit transport aerian, in Basarabia construindu-se trei aeroporturi - la Chisinau (1921), Cetatea Alba (1935) si Ismail (1935).

Pleaca jandarmul, vine functionarul?

Paradoxal, dar tocmai cand reevaluarea ocupatiei sovietice deschide usile unei dezbateri oneste despre intervalul interbelic, apare o miza noua, care ofera doritorilor de a bloca respectivele reevaluari si dezbateri munitie nesperata. In locul „jandarmului roman” de ieri va fi asezat, tacit sau explicit... „birocratului roman” de astazi. Si el va deveni, pentru perpetuatorii de ieri ai mitului ocupatiei romanesti, chintesenta dezinteresului, a dispretului si a lipsei de consideratie a Bucurestiului fata de basarabeni! Asta este miza reala a balbelor inexplicabile ale unor decidenti din Romania in ceea ce priveste, de pilda, gestionarea Acordului de mic trafic la frontiera. Dar este un subiect la care vom reveni cu alt prilej.

Dan Dungaciu
d.dungaciu@gmail.com

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 16:39

Deputata PPDA, Arina Spătaru este acuzată că ar fi colectat fonduri pentru o acțiune nobilă, însă banii i-ar fi pus în safeu refuzând să-i transmită beneficiarilor finali. Este vorba despre Târgul de Florii dedicat copiilor cu autism, eveniment pentru organizarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 16:12

Ajutorul de Paști, în valoare de 600 de lei, acordat mai multor categorii de persoane în ajunul sărbătorilor pascale va putea fi ridicat până la sfârşitul anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 15:47

Belarus a suspendat exporturile de produse petroliere ușoare, benzină și motorină către Ucraina, Polonia și țările baltice, din cauza calității proaste a petrolului rusesc, a anunțat marți principalul exportator al țării, scrie Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 14:23

Vor susținerea socialiștilor pentru propria agendă politică, dar fac totul ca să nu existe o coaliție dintre blocul ACUM și PSRM. Despre acest lucru scrie pe blogul său deputatul socialist Grigore Novac. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 14:02

Directorul general al Biroului de proiectare ”Yuzhnoye”, Alexander Degtiarev, a anunțat că Ucraina începe testarile sistemului de racheta tactica ”Grom-2”, destinata Forțelor Armate din Ucraina și Arabiei Saudite, a scris expertul militar-politic Alexander...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 13:53

PSRM constată cu regret că PAS și DA încă nu sunt disponibile să poarte negocieri serioase privind formarea unei coaliții de guvernare și învestirea unui Guvern funcțional. Constatarea se conține într-o declarație a Partidului Socialiștilor, publicată pe Facebook de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 10:00

„Dezoligarhizarea” instituțiilor de stat din R. Moldova, așa cum cere Blocul „ACUM”, nu poate fi făcută cu suportul unei formațiune proruse cum este Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). De această părere este comentatorul politic Petru Bogatu,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:50

Cutremur de intensitate mică, marți dimineață, în Buzău. Seismul a avut o magnitudine de 3,5.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:37

Deputații blocului politic ACUM nu ar trebui să facă niciun fel de compromis cu Partidul Socialiștilor, deoarece, în acest fel, ar repeta soarta PPCD-ului lui Iurie Roșca. Declarația aparține jurnalistului Bogdan Rareș, candidat PNL pentru Parlamentu European, și se conine...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:08

Procurorii anticorupție, oficiul Nord, în comun cu colaboratorii Direcției Nord al Centrului Național Anticorupție, descind în aceste momente la Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00

1597-„Văduvele vesele din Windsor", piesa lui Shakespeare este jucată pentru prima dată, în prezenţa reginei Elizabeth I a Angliei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:43

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost anunțat în căutare de poliţia română.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:04

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Elena Mizulina, vicepreședinta comisiei Consiliului Federației pentru legislația constituțională și construcția statului, a luat apărarea inițiativelor care impun noi restricții și îngrădri ale libertăților propuse de parlamentarii ruși. Ea a condamnat numărul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:45

Şoferii care folosesc funcţia Autopilot pe Tesla sunt implicaţi în mai puţine accidente

Tesla vine cu statistici despre riscul de accidente la bordul maşinilor sale atunci când sistemul autonom preia controlul maşinilor, în raport cu riscul de accident pentru momentele în care acesta nu este activat. Momentan, sistemul automat câştigă, maşinile conduse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Curcanul, preferat de mulţi români în locul mielului de Paște

Curcanul nu e vedetă doar de Ziua Recunoştinţei, ci mai nou şi de Paşte. Şi pentru că românii i-au prins gustul, în magazine au apărut cârnaţi, tobă, pastramă şi chiar mici din carne de curcan. Preţurile sunt însă piperate, un kilogram de carne de curcan e cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Nu vă grăbiţi să spălaţi geamurile pentru marea curăţenie de Paşte! Un val de praf saharian va acoperi tot continentul, inclusiv România. Ploile care vor cădea vor lăsa în urma lor oraşe întregi "îmbrăcate" într-un praf roşiatic. Cei care...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Aprilie 2019, ora: 07:31

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

Horoscopul zilei de 23 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 23 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 23...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:03

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 03:14

Primele 10 cele mai mari piețe ale Europei au scăzut în luna martie și, mai mult decât atât, doar patru din primele 20 au avut creșteri în luna martie, restul aflându-se pe teritoriul negativ. România este una dintre țările cu creșteri, dar la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 00:43

Ţara în care nu se mai permite anonimatul pe internet, din 2020

Utilizatorii de internet din Austria vor fi obligaţi din 2020 să îşi folosească numele real pe internet. Guvernul republicii a elaborat un nou proiect de lege în acest sens, urmând a fi adoptat în toamna acestui an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Vladimir Putin nu-l va felicita pe Zelenski pentru alegerea în funcția de președinte al Ucrainei, anunță Kremlinul

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

60 din 85 de regiuni din Rusia au înregistrat un declin al populației

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Ciocniri între poliție și populația cecenă în estul Georgiei

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)