Astăzi 18 Ianuarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la 17 Ianuarie 2019
Abonamente

Dan Dungaciu 4 Martie 2010, ora 16:35

Marime Font

Jandarmul român de ieri si birocratul român de azi

„Fara interbelicul romanesc, RM ar fi fost astazi o Transnistrie mai extinsa…”

„Fara interbelicul romanesc, RM ar fi fost astazi o Transnistrie mai extinsa…”

(Valentin Mandacanu)


Ziarul TIMPUL a readus salutar in dezbaterea publica, direct sau indirect, doua teme cruciale pentru modul de abordare a relatiilor dintre cele doua maluri ale Prutului. Pe de o parte, recuperarea si revizuirea memoriei interbelice a acestei relatii („palma jandarmului” versus „glontul sovietic”). Pe de alta, dificultatile inadmisibile ce apar astazi in functionarea eficace a relatiei Bucuresti-Chisinau (cazul Acordului de mic trafic). Aparent disparate, cele doua problematici sunt periculos de apropiate. Nu doar pentru ca vor fi puse, abuziv, in paralel de catre cei care nu vor ca relatiile moldo-romane sa functioneze senin, dar si pentru ca, indirect, favorizeaza astazi perpetuarea unor clisee - mai periculoase decat cele de ieri - despre prestatia Bucurestiului in stanga Prutului. Dar sa le luam pe rand.

Resurectia unei mize

Activitatea Comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din RM, numita si „Comisia Ghimpu”, repune pe tapet o tema esentiala, mereu trecuta in penumbra dezbaterilor de partea oficiala sau oficioasa a istoriografiei de extractie sovietica de la Chisinau - atrocitatile comise de regimul comunist de ocupatie. Recentele aparitii in presa ale unor voci autorizate ce vorbesc despre numarul real al basarabenilor care au decedat prin infometare, au fost deportati sau executati (peste 300 de mii) nu pot fi ignorate sau trecute cu vederea. In plus, istoria recenta a acestui spatiu va trebui serios reevaluata, indiferent cat de persistenta ramane in mentalul public „palma jandarmului roman”. Chiar si pentru acei care inca se incapataneaza sa creada in ea neclintit, dilema ridicata de Constantin Tanase in ceea ce priveste consecintele ocupatiei sovietice ramane imposibil de evitat: „Voi ce ati fi preferat - o palma sau un glonte in cap?... Sa nu uitam niciodata: palma jandarmului roman a salvat de la moarte sute de mii de basarabeni”. Fie si numai din aceasta perspectiva (care a primit, de altminteri, o nuantare ulterioara chiar in paginile aceluiasi cotidian), reevaluarea celui mai putin discutat interval istoric din spatiul dintre Prut si Nistru va trebui facuta.

Apostoli, aventurieri, pedepsiti

Nu e cazul sa reluam aici lucruri deja discutate. Dar cateva chestiuni raman esentiale pentru conturarea unui cadru just, in care discutia despre interbelicul romanesc trebuie purtata. Mostenirea tarista lasa in 1918 o Basarabiei cu o populatie preponderent taraneasca: 13% urban, 87% rural, iar dintre cei 56,2% de romani, doar 31,5% traiau in orase. Gradul de alfabetizare al provinciei era extrem de redus, procentul cel mai mic fiind al romanilor. Compatibilizarea institutionala a fost problema cea mai dura cu care s-a confruntat administratia romaneasca atunci. Functionarii treceau greu Prutul, iar cei din Basarabia, urmasii vechiului regim, boicotau masiv initiativele Bucurestiului si refuzau sa vorbeasca alta limba decat rusa. In aceste conditii, trei sunt tipurile de „administratori” care ajung in Basarabia dupa 1918: apostolii, aventurierii si pedepsitii.
Apostolatul il fac, inainte de toate, dascalii. Numarul scolilor primare din Basarabia a crescut simtitor dupa Unire, iar despre acest fenomen au scris frumos si competent istoricii de la Chisinau. Un absolvent de Sorbona, de pilda, in calitate de „luptator” si „intelectual”, vroia sa predea italiana si franceza in Basarabia pentru a aduce romanii rusificati si burghezia rusa mai aproape de limba si cultura romana, latina ca fond. Proiectul educational declansat si derulat de apostoli peste Prut a fost de succes: sintagma „scoala la romani” s-a bucurat de consideratie o perioada lunga, chiar si anii ’50-’60 in ceea ce devenise RSSM.

Aventurierii sunt categoria inevitabila in acele circumstante. Fara sa stie mare lucru despre ce se petrece acolo, cu o mentalitate de conchistadori, de colonisti imperiali in Africa (sintagma s-a folosit explicit), se duc in Basarabia si incearca lovituri spectaculoase. Numarul lor nu este insa semnificativ, iar fenomenul dispare treptat dupa cativa ani. Pedepsitii Vechiului Regim care ajung in Basarabia sunt categoria cea mai popularizata de istoriografia sovietica (apoi moldovenista). Trimiterea functionarului public, a soldatului sau jandarmului in Basarabia pentru incompetenta sau incalcarea regulamentelor era o practica frecventa in epoca. Nu erau de fiecare data sau obligatoriu rau intentionati, dar nu vroiau sau nu stiau ce sa faca. Lipsa de comunicare si de intelegere a zonei sau excesul de zel sunt cauze care trebuie sa fie si ele cuantificate in conturarea unei imagini nu tocmai favorabile si, ulterior, abundent manipulata ideologic.

Primul proiect european de modernizare

Daca inainte de 1918 nu exista nicio scoala romaneasca, dupa 1918 s-a produs o adevarata „revolutie culturala”, dupa cum avea sa spuna Alexandru Boldur. Numarul scolilor creste sensibil, astfel ca, in ianuarie 1939, existau 2718 scoli, cu 7581 de invatatori si 346.747 copii. Progresul industrial a fost evident si aici: daca inainte de razboi existau 207 stabilimente industriale care produceau 250 milioane de lei; in 1932 existau deja 213 fabrici care produceau 800 milioane de lei. S-au infiintat banci: Banca Basarabiei (1920) cu sucursale peste tot; Banca Dacia, Banca Romaneasca, Banca Uniunea Romana, Banca Iasilor, Banca Viticola a Romaniei, Banca Moldova etc. Comertul s-a dezvoltat si el: in 1938, existau peste 20.576 de firme individuale si comerciale, dar structura etnica s-a pastrat: 5209 romanesti (17%), 8136 evreiesti si 5584 de alte nationalitati. Inapoiata provincie tarista a Basarabiei avea sa resimta cel mai puternic socul proiectului de modernizare derulat la scara Romaniei Mari in domeniul comunicatiilor si al transportului. Dupa razboi exista in Basarabia o cale ferata deplorabila (plus ecartament diferit de cel romanesc, la fel ca si astazi). Progresul a fost evident si cuantificabil. In 1919, drumul Galati-Chisinau se facea in 19 ore - in 1938 se facea in opt ore; daca, inainte de razboi, in Basarabia circulau 29 de locomotive, in 1920 circulau 130. Romania a fost printre primele tari din lume care a folosit transport aerian, in Basarabia construindu-se trei aeroporturi - la Chisinau (1921), Cetatea Alba (1935) si Ismail (1935).

Pleaca jandarmul, vine functionarul?

Paradoxal, dar tocmai cand reevaluarea ocupatiei sovietice deschide usile unei dezbateri oneste despre intervalul interbelic, apare o miza noua, care ofera doritorilor de a bloca respectivele reevaluari si dezbateri munitie nesperata. In locul „jandarmului roman” de ieri va fi asezat, tacit sau explicit... „birocratului roman” de astazi. Si el va deveni, pentru perpetuatorii de ieri ai mitului ocupatiei romanesti, chintesenta dezinteresului, a dispretului si a lipsei de consideratie a Bucurestiului fata de basarabeni! Asta este miza reala a balbelor inexplicabile ale unor decidenti din Romania in ceea ce priveste, de pilda, gestionarea Acordului de mic trafic la frontiera. Dar este un subiect la care vom reveni cu alt prilej.

Dan Dungaciu
d.dungaciu@gmail.com

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un ar putea să aibă loc în martie sau aprilie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:12

În cadrul raportului de guvernare la trei ani de activitate Pavel Filip a răspuns şi la întrebarea dacă Partidul Democrat se promovează folosind resursele Guvernului. Premierul a negat aceste declaraţii şi a comunicat că în campania electorală vom avea parte de multă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:10

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat prezenţa la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene care este programată a avea loc la Bucureşti în zilele de 30 şi 31 ianuarie, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare sunt principalele priorități ale Guvernului pentru a determina oamenii să rămână acasă, să nu plece din ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:18

Autoritățile din Ucraina au anunțat reținerea unei jurnaliste ucrainene acuzate de subminarea integrității teritoriale a țării, potrivit Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Candidatul independent Andrei Nastas, care va candida la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 33 din Chișinău, ar fi chiar proiectul liderului PPDA, Andrei Năstase, deși ultimul afirmă că guvernarea ar sta în spatele polițistului-„spoiler”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:59

Japonia a trimis o notă de protest Rusiei din cauza controlului efectuat de grănicerii ruși pe vasele pescarilor japonezi langă insulele Kurile, transmite RIA Novosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:56

Partidul Democrat din Moldova trimite a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza sa referitoare la două rapoarte emise...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:46

 Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu. Premierul a felicitat România cu ocazia preluării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, menționând că Republica Moldova mizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:34

Primarul interimar al municipiului Orhei, Diana Memeț, a inspectat noile unități de transport public din oraș, procurate de administrația locală la sfârșitul anului trecut. Toate microbuzele sunt pe rute și circulă conform graficului stabilit, iar oamenii s-au declarat extrem de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:12

 Rusia a pus la cale o nouă diversiune antiromânească cu bătaie lungă: „marcarea” aniversării a 660-a de la formarea Țării Moldovei. În acest scop, liderul de la Condrița a convocat la președinție un grup de personaje obscure cu viziuni staliniste și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:36

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:05

Reprezentantii Partidului Democrat din Moldova au depus la CEC o contestatie impotriva blocului electoral ACUM. Democratii il acuza pe liderul PPDA, Andrei Nastase, ca si-a facut campanie electorala folosind retelele de socializare si le cer membrilor CEC sa examineze actiunile acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 11:59

Jurnalistul român Victor Nichituș scoate în evidență carențele rapoartelor prezentate de către Promo-LEX, organizație care monitorizează procesul electoral. În opinia lui Nichituș, principala problemă este că autorii rapoartelor despre campanie nu verifică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:27

Dezastru total în Europa! Autoritățile din Cernăuți, Ucraina, au luat măsuri extrem de dure împotriva străinilor din administrație Așadar, în această provincie funcționarii publici care dețin dublă cetățenie vor fi demiși din funcții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:13

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la începutul săptămânii contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei a refuzat să comenteze joi informaţiile potrivit cărora procurori americani investighează compania pentru furt de secrete comerciale de la parteneri de afaceri din Statele Unite, notează agenţia DPA, citând presa de peste Ocean.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:36

Autorităţile sârbe au reuşit să dejoace un complot pentru uciderea lui Vladimir Putin, cu o zi înainte de vizita liderului rus în Belgrad.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:35

”Reprezentanța” Transnistriei de la Moscova va fi condusă de Leonid Manakov, avocat rus și fost ofițer al serviciilor secrete din Rusia, se arata pe site-ul așa-zisului ”Minister al Afacerilor Externe” al Transnistriei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:34

Organizația internațională pentru drepturile omului Open Doors a prezentat lista anuală a 50 de țări în care sunt persecutați creștinii minoritari. Anul acesta Rusia a fost plasată pe locul 41, între Kenya și Malaezia.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)