Interviu

Janeta Hanganu: Cazul Stepuleac va fi un nou dosar pierdut la CEDO

La 20 mai 2009, Camera a patra a Curtii Europene a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului RM cererea depusa de omul de afaceri Gheorghe Stepuleac, arestat de catre autoritatile comuniste ale RM la 9 aprilie 2009. Guvernul este obligat sa prezinte observatiile in acest caz pana pe data de 1 iulie 2009. Avocata Janeta Hanganu varsa lumina asupra acestui caz.

– Care sunt acuzatiile aduse lui Gheorghe Stepuleac de catre autoritatile RM?
– Gh. Stepuleac a fost arestat la 9 aprilie, fiind acuzat de comiterea infractiunilor prevazute de art. 285, Cod Penal (CP), „Organizarea sau conducerea unor dezordini de masa” si art. 339 CP „Uzurparea puterii de stat”. Este o acuzatie de infractiune politica, formulata nu doar impotriva lui Stepuleac, ci si impotriva altor persoane arestate in legatura cu evenimentele din 7 aprilie. In comunicarea sa, CEDO a plasat foarte clar arestarea lui Gh. Stepuleac in contextul alegerilor din 5 aprilie si a evenimentelor din 7 aprilie. Curtea a mai retinut faptul ca, la 7 aprilie, in centrul Chisinaului au avut loc proteste pasnice impotriva rezultatelor alegerilor, proteste ce au fost transformate de cateva sute de provocatori in actiuni violente, iar partidele de opozitie au fost acuzate de organizarea unei lovituri de stat. Curtea a mai retinut faptul ca sute de persoane au fost arestate in acele zile, multe dintre care chiar in incinta universitatilor si a scolilor, multi dintre cei arestati au reclamant relele tratamente la care au fost supusi, iar trei persoane au decedat ca urmare a relelor tratamente aplicate. Curtea a retinut ca in acele zile a fost blocat accesul la institutiile media independente on-line, iar unii jurnalisti au fost arestati.
 

– In ce consta dezacordul clientului dvs. cu invinuirile care i se aduc?
– El a reclamant in fata Curtii mai multe incalcari. Mai intai de toate, este vorba despre incalcarea drepturilor garantate de articolul 5, § 1 al Conventiei Europene, care interzice arestarea persoanelor in lipsa unei suspiciuni verosimile ca acestea au comis o infractiune. Este important de mentionat ca, in 2007, Gh. Stepuleac a castigat la CEDO un dosar in care figurau exact aceleasi incalcari din partea justitiei moldovenesti. Un alt capat de plangere se refera la arestarea dlui Stepuleac fara ca instantele nationale sa ofere motive relevante si suficiente pentru aplicarea arestului preventiv. Este important sa mentionam ca guvernul a fost condamnat in zeci de dosare pentru faptul ca instantele nationale aplica nemotivat arestul preventiv fara sa aiba motive relevante si suficiente. Ultimul capat de plangere se refera la incalcarea de catre guvern a prezumtiei de nevinovatie fata de Gh. Stepuleac, fapt ce contravine art. 6 § 2 al Conventiei Europene. Este vorba de discursul lui Vladimir Voronin la televiziunea publica, in care acesta a acuzat fratii Stepuleac de organizarea protestelor. La 8 aprilie, ziarul „Moldova Suverana” a reiterat acuzatiile aduse de presedintele Voronin, acuzandu-l pe Gh. Stepuleac de implicarea in evenimentele din 7 aprilie. Ulterior, si instanta care a eliberat mandatul de arest a declarat ca Gh. Stepuleac nu este doar banuit de comiterea infractiunilor, dar chiar a si comis infractiunile respective. Nu este pentru prima data cand diferiti demnitari moldoveni aduc, fara niciun suport, acuzatii persoanelor, incalcand in acest mod prezumtia de nevinovatie, garantata de Constitutie.
 

– De ce accepta judecatorii moldoveni astfel de derogari de la lege, mai ales ca au existat condamnari anterioare la Curte pentru fapte similare?
– Din pacate, unii judecatori au acceptat sa devina parte a masinii represive a statului, uitand de statutul si misiunea pe care o au in baza legii. Cu toate acestea, judecatorul Anatol ?urcanu de la Curtea de Apel Chisinau nu a fost de acord cu arestarea lui Gh. Stepuleac. El a formulat o opinie separata, in care a constatat ca instantei nu i-a fost prezentata nicio proba ce ar confirma existenta unor suspiciuni rezonabile ca Gh. Stepuleac ar fi comis vreo infractiune. Judecatorul ?urcanu a fost de parerea ca in privinta lui Gh. Stepuleac nu trebuia aplicata nicio masura preventiva.
 

– Cu ce ar putea sa se soldeze acest dosar la CEDO?
– Va fi inca un dosar pierdut de guvern, deoarece toate actiunile intreprinse de autoritati fata de Gh. Stepuleac sunt ilegale, abuzive si nu pot fi tolerate intr-o societate democratica. Faptul ca s-a decis examinarea acestui caz demonstreaza, in mod prioritar, ingrijorarea Curtii pentru modul in care se respecta drepturile omului in RM.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *