Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 10:26
Abonamente

Muzică 18 August 2012, ora 08:43    Din editia print

Jazz. Muzică. Ambianță...

Marime Font

Foto: artcityemiliaromagna.com

La Marciac virtuozitatea improvizării e valabilă pentru toate genurile - muzică de jazz, bucătărie, amenajarea spațiului, ospitalitate, spectacol, artă. 

Marciac e un orășel situat în Pirineii din sud-vestul Franței, cunoscut mondial datorită festivalului de jazz. Marciac în fiecare an, deja timp de 35 de ediții, găzduiește monștrii sacri ai muzicii de jazz. Dintr-o aventură organizată între prieteni, evenimentul a devenit un model al ambianței irezistibile de mare calitate ce promovează valorile multiculturale și diversitatea generoasă ancorată în tradiția clasică a jazzului tentată perpetual de experiment. Anul 2012, an aniversar, a reunit în același spațiu formații muzicale, producători, interpreți și aproximativ 200 de mii de spectatori ce au inundat străzile, curțile, sălile de concert. Numele ilustre ale muzicii se succed în acest spațiu al sătucului medieval fortificat datat cu sec. al XIII-lea - Joshua Redman, Didier Lockwood, Bireli Lagrene, Sonny Rollins. Fiecare an e special… Totul se complementează, creează un flux binevoitor și implicat.


Muzică, arte plastice, artizanat, bucătărie savuroasă, eleganță și totodată - o simplitate exorbitantă, dar elegantă a genului și manierei. De dimineață, începând cu ora 10, pe scena din Piața primăriei concertele „off” se succed unul după altul. La această oră matinală miroase a cafea, spectatorii servesc băutura aromată răsfoind ziarele, așezați la mesele cafenelelor și pe șirul de bănci de sub cortul improvizat

Jazz, jazz - până în pânzele albe

Până și ceasornicul instalat pe frontonul primăriei sună completând ritmul de jazz. Ambianța estivală de dimineață până în dimineața zilei următoare și iarăși de la început: cafea, ziare, muzică… Jazz, jazz, jazz!... Până la extaz, oboseală și saturare temporară. Amatorii de muzică se alimentează timp de aproape trei săptămâni din muzica de jazz de sensibilitate nuanțată și eclectică. Aici, la Marciac, se reunesc de fiecare dată nume de scenă devenite legende sau legende în devenire. Limba de comunicare e una internațională - JAZZUL!

Topografia acestei regiuni, Gers, e una solitară, agricolă. În perspectivă, după coamele dealurilor se profilează munții. Vederea e împânzită de coline coafate de miriști, lanuri de cereale - porumb, floarea-soarelui, grădini de formă geometrică diversă și ferme avicole. Cultura consumului produselor regionale: vinul - Saint Mont, Floc de Gascogne, Armagnac-ului, fois gras - se suprapune evenimentului muzical, creând o formulă a plăcerii gustative și elevării spiritului. Elementele inconturabile ale existenței umane aduc vacanței nota de savoare atât de căutată de turiști și admiratorii unui spirit autentic regional. Arhitectura medievală expune casele din argilă presată și bârnele lucrate de timp cu o modestie neprefăcută, lipsită de fast, dar plină de nuanțe și caracter. În Bassoues, satul fortificat din împrejurimile Marciacului, circulația automobiliștilor și pietonilor pentru a traversa decorul veritabil de film istoric se face pe sub acoperișul unei enorme hale acoperită cu oale în teracotă, însoțită în sensul ascensiunii de terase și restaurante ce se deschid doar pe durata sezonului turistic. Donjonul în piatră de calcar înghite vizitatorii expulzându-i după urcușul celor câteva sute de trepte pe platforma panoramică ce livrează o viziune ce-ți dă fiori de plăcere și inspiră o senzație de zbor, levitație, ascensiune.

Vocea - instrumentul cel mai vechi de modelare a sunetului - este tema principală a festivalului din acest an… Remarcabilii Bobby McFerrin, Eric Bibb, Keb’Mo, americana Dianne Reeves, coreeana Youn Sun Nah, cubaneza Omara Portuondo cu Buena Vista Social Club, beninoaza Angelique Kidjo, faimosul bluesman Lucky Peterson acompaniat de Wynton Marsalis, urmați de instrumentiști geniali ca John Zorn și Ibrahim Maalouf… Am asistat la câteva concerte sedusă de ambianțele hipnotice, amestecul subtil de stiluri, tradiții muzicale, sonorități etnice. Unul din primele concerte a fost pe 31 iulie.

Youn Sun Nah, de origine coreeană, stabilită în Franța din 1995, a evoluat însoțită de chitaristul norvegian Ulf Wakenius și s-a înscris în arta improvizării debordante de sensibilitate vocală și o dramaturgie evidentă a expresiei muzicale. Sunetul expulzat cu forță și precizie ce evada din bronhii planând în spațiul cortului de concert arhiplin prevăzut pentru 6.000 de spectatori. Vibrația sonoră crea o senzație de tensiune emoțională ce acționa cu o forță de mai multe kg pe cm². Eu i-am zis „Matrița generatoare de iluzii și confuzii sonore”. O muzică cosmopolită, jazzul interpretat de Youn Sun Nah iradiază originile muzicale impunând mixitatea celor mai extrapolate și diverse genuri ale muzicii: operă, etnic, clasic, pop, folk, soul, swing și teme împrumutate din muzica orientală…

Jazz at Lincoln Center Orchestra acompaniată de Orchestra Națională a Capitoliului din Toulouse, ambasadoare a muzicii clasice, a continuat seara interpretând o operă personală a lui Wynton Marsalis, una din cele mai ambițioase piese muzicale din istoria jazzului: „Swing Symphony”. Un proiect ce aduce în scenă tabloul vast al istoriei jazzului - de la Congo Square spre Nouvelle Orleans și tradiția newyorkeză, traversând era „swing”-ului anilor `30 și „be-bop”-ul . O afacere lipsită de precedent. Trompetistul, compozitorul, șeful de orchestră, vocea de catifea Wynton Marsalis a adus un omagiu genului muzical dedicându-i festivalului o suită și sonorizând nuanțele cele mai frumoase ale visului de jazzman în epoca contemporană. Devotat tradiției, a creat în sensul artistic o simfonie - istorie muzicală a jazzului.

Seara a doua de concert: Gregory Porter… Încarnează imaginea unei noi generații de interpreți jazz. O sinteză între mai multe curente de muzică afroamericană de o inspirație spontană și inovatoare. Educat în tradiția gospel-ului bisericii adventiste, unde maica-sa este pastor, posesorul unei voci de bariton puternice, profunde, plină de sensibilitate plastică și impregnată de influențele lui Gil Scott Heron pentru soul, de cele ale lui Nat King Cole sau Joe Williams pentru jazz, el trece prin corpul său volumul muzical, modelează sunetul în plină umilitate conform tradiției muzicii negritene… Și-a interpretat concertul cu o ținută monumentală, în costum deschis la culoare, cu papion, având pe toată durata spectacolului o „șapcă” de boschetar cu dublură de blană legată sub barba deasă ce contura ovalul feței fără a se simți genat de această costumație narativă. Mesajul lui, apropiat unui principiu de umanism și deschidere pentru întreaga societate, este un avertisment: atenție, împarte cu cel de alături darul tău, muzica, pâinea cea de toate zilele și acceptă dreptul la existență al celorlalți ce sunt diferiți de tine!!! În continuarea seratei, Dianne Reeves a interpretat cu suflet și caracter partea a doua a concertului de pe 1 august. Experiența vastă trecută printr-o perioadă de muzică eclectică a adus-o la jazz, pop songs, rhytm&blues adoptând convergențe ale muzicii braziliene. Muzica ei nu cunoaște frontiere și bariere… La un moment dat al concertului, proiectoarele și-au aruncat brațele de lumina spre interiorul scenei: Gregory Porter venea să însoțească vocea de aur a interpretei, oferindu-i un accesoriu în catifea - vocea sa. Duetul a urcat lent spre culmile armoniei improvizate, creând un flux de sonoritate…

Gravii cubanezi Buena Vista Social Club din seara de 2 august și-au povestit istoria cu multă demnitate. Au cântat din trei trompete, un trombon, trei percuții, acompaniați de trei voci solo, o chitară arhaică, un laud și pian. Omara Portuondo, la cei 82 de ani, a făcut să sune vocea sa ca pe un instrument arhaic, unic, încadrată în ritmuri solicitante plină de suplețe și respectând genul. Am adorat-o, admirat-o ca pe o relicvă a unui timp ce nu mai poate fi remodelat. Numită „Ursita feeling-ului” de animatorii radioului cubanez și „Billie Holiday de Cuba” de Ry Cooder, ea continuă să dețină titlul de zeiță a formulei hispanice „filin”, stil muzical de origine cubaneză.

4 august - Angelique Kidjo!

Herbie Hancock a asociat-o cu Ziua internațională a Jazzului, 30 aprilie la New York. Ea, Angelique, scrie „O ființă umană oprimată resimte natural sentimentul de furie. Jazzul constituie un răspuns fără utilizarea armelor si fără victime acestei opresiuni”. Angelique Kidjo este întruchiparea unei rezistențe a descendenților africani ce pledează contra sclavagismului.

Energică, solicitantă, eclectică, exuberantă. Pe scenă a citat problemele societății, a aclamat curajul, a evocat experiența umanistă și drepturile omului în cântec, a militat pentru francofonie în dans și spectacol.

Ritm, origini, franchețe…

A succedat-o Winton Marsalis. Ploaia s-a abătut asupra cortului furând din frumusețea muzicală ce începuse cu note pline, ronde, ale bluesului afroamerican. Tunetul a încălecat sunetul contrabasului înăbușindu-l, ploaia răpăia în plasticul de pe acoperiș. Acordurile s-au încâlcit în vălătucul de bumbac al ambianței de seară. Wynton Marsalis număra ritmul cu umezeală stranie și nepoftită din coada ochilor. Buzele se mișcau fără a produce sunete. Am ascultat cu toții simfonia naturii, însoțită de bluesul ploii de la Marciac ce se luase la întrecere cu clasicii melancoliei.

Apoi, apoi Lucky Peterson cu alură de haine în fildeș și culoare de sandal s-a luat la întrecere cu propria chitară, deturnând sunete, inovând acorduri, în același timp făcând uz de o dexteritate uluitoare cu degetele unei mâini terorizând strunele chitarei, iar cu altă mână înfruntând clapele pianului electronic în timp ce vocea scruta dimensiunea și densitatea aerului provocând senzații emoționale aidoma propulsării în atmosferă a unei noi planete, cea a bluesului de la origini și până acum… Când zeii cânta, oamenii tac și ascultă… Apoi se trezesc din hibernarea visătoare dăruind aplauze fără de sfârșit… Am plecat înainte ca să fie chemați în scenă a șasea oară. Însemna că simbioza între public și artist se produsese. Ploaia încetase demult. Ploua cu stele ale muzicii…
A fost doar un crâmpei al festivalului… Unul aniversar…

Nelly Vrânceanu

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:26

Şeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:25

În lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

Iluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:20

În drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:05

Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 09:58

Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 06:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 01:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)